Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Παράταση στην ισχύ των πιστοποιητικών για διεθνείς μεταφορές

Ελλάδα 16:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση στην ισχύ των πιστοποιητικών για διεθνείς μεταφορές

ΝΕΑ

Παράταση στην ισχύ των πιστοποιητικών για διεθνείς μεταφορές

ΝΕΑ

Τα φύλλα δοκιμών και πιστοποιητικά έγκρισης οχημάτων παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020.

Advertisement
Advertisement

Μη επιβολή κυρώσεων στους επαγγελματίες οδηγούς με ισπανική άδεια οδήγησης αλλά και την προσχώρηση της Ελλάδας στις πολυμερείς συμφωνίες ώστε να παραταθεί η ισχύς των πιστοποιητικών ADR και ΣΑΜΕΕ αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Επίσης όλα τα φύλλα δοκιμών και πιστοποιητικά έγκρισης οχημάτων, η ισχύς των οποίων λήγει μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 1ης Αυγούστου 2020, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα η απόφαση του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη αναφέρει ότι: «Μη επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε κατόχους ισπανικής άδειας οδήγησης, Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), (ADR), βεβαίωση οδηγού κλπ λόγω παράτασης της χρονικής ισχύος τους

ΣΧΕΤ.: α. Το από 06.04.2020 ηλεκτρονικό μήνυμα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας

β. Το από 07.04.2020 ηλεκτρονικό μήνυμα της DG MOVE της ΕΕ με τα συνημμένα του

Advertisement

γ. Το με αρ. 22002/313/06.04.20 εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών

Μετά το (γ) σχετικό, μας διαβιβάσθηκε και από την Ισπανία με το (α) σχετικό ενημερωτική επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Κυκλοφορίας του Υπουργείου Εσωτερικών τους που απευθύνεται επίσης προς την DG MOVE (Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι και η Ισπανία έχει θεσμοθετήσει μία σειρά από έκτακτα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην Ισπανία από την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19). Τα μέτρα αυτά έχουν ως σκοπό τη συνέχιση της εξυπηρέτησης της μεταφοράς προσώπων και τον ανεφοδιασμό αγαθών και εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων μέτρων και ως συνέπεια αναστολής των δραστηριοτήτων μη ουσιώδους σημασίας, η ισχύς των ισπανικών αδειών οδήγησης καθώς και όλων των συνοδευτικών εντύπων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κλπ (όπως το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR), η βεβαίωση οδηγού βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 1072/09) τα οποία λήγουν κατά τη διάρκεια της κατάστασης συναγερμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας, παρατείνεται αυτόματα για όλη τη διάρκεια της και μέχρι 60 ημέρες μετά τη λήξη της. Η λήξη της παράτασης της χρονικής ισχύος των αδειών οδήγησης και των λοιπών προαναφερθέντων εντύπων (ΠΕΙ, ADR κλπ) έχει οριστεί έως και τις 30.06.2020 μέχρι νεωτέρας.

Advertisement

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι η ΕΕ δεν αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τα συνημμένα του (β) σχετικού, παρακαλούμε να δοθούν συναφείς οδηγίες προς τις ελεγκτικές και λοιπές Ανεξάρτητες Αρχές αρμοδιότητάς σας [Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου (ΜΚΕ), Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τέως Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τις κατά τόπους Λιμενικές, Τελωνειακές και Αστυνομικές Αρχές] για την μη επιβολή διοικητικών κυρώσεων προς τους Ισπανούς πολίτες, κατόχους ισπανικών αδειών οδήγησης, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κλπ (όπως το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR), βεβαίωση οδηγού), οι οποίοι κινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, δεχόμενοι τα αναφερόμενα παραπάνω έκτακτα μέτρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι με την εγκύκλιο Γ5/20767/646/23.03.2020 της Διεύθυνσης Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών γνωστοποιήθηκε η Προσχώρηση της Ελλάδας στις Πολυμερείς Συμφωνίες Μ324 και Μ325 σύμφωνα με τις οποίες:

α. όλα τα πιστοποιητικά οδηγών ADR και ΣΑΜΕΕ, η ισχύς των οποίων λήγει μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 1ης Νοεμβρίου 2020, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Advertisement

β. όλα τα φύλλα δοκιμών και πιστοποιητικά έγκρισης οχημάτων, η ισχύς των οποίων λήγει μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 1ης Αυγούστου 2020, παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020.

Οι ανωτέρω παρατάσεις ισχύουν για τις χώρες που έχουν προσχωρήσει στις ανωτέρω Συμφωνίες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ισπανία.»

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη! Ακόμη πιο φθηνά τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Πώς μπορείτε να ακυρώσετε το πρόστιμο των 150 ευρώ

Επιβεβαίωση του Newsauto.gr! Έρχεται το Περιβαλλοντικό Τέλος