Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

Fleet Cars

ΕΕ: Οι οδικοί μεταφορείς αντιδρούν στους πράσινους φόρους!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)
electric truck chargers

Η τιμολόγηση του άνθρακα δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις μεταφορών, εάν δεν έχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις.

Οι ηγέτες του κλάδου των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων άσκησαν κριτική στα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει τους φόρους άνθρακα στις εμπορικές οδικές μεταφορές τα επόμενα χρόνια. Υποστήριξαν μάλιστα ότι είναι άδικο να γίνει κάτι τέτοιο προτού οι «καθαρές» λύσεις για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και τα πούλμαν γίνουν ευρέως προσιτές.

Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά οχήματα βαρέου τύπου με μηδενικές εκπομπές ρύπων, παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα αντίστοιχα οχήματα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλότερη τιμή.

Πολλοί στον κλάδο δεν έχουν επίσης ακόμη πειστεί ότι η τεχνολογία αυτή είναι κατάλληλη για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, ιδίως δεδομένης της περιορισμένης υποδομής φόρτισης της Ευρώπης για εναλλακτικά καύσιμα.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, και το να τιμωρούνται χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απλώς κατεδαφίζει αυτή την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Alexander Klacska, διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας logistics «Klacska Group», ο οποίος μίλησε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU).

Ο Jos Sales από την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Λεωφορείων και Πούλμαν του Λουξεμβούργου (FLEAA) συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες πράσινες εναλλακτικές πριν από την εφαρμογή τιμωρητικών φόρων. «Ο κλάδος των λεωφορείων δεν έχει καθόλου επιλογές για οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων», δήλωσε ο Sales.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη πράσινων νόμων με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ κατά 55% έως το 2030. Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα ορυκτά καύσιμα θα γίνουν ακριβότερα, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον οδικό τομέα θα τιμολογούνται στο πλαίσιο μιας νέας αγοράς άνθρακα της ΕΕ.

Η δέσμη μέτρων, όπως επισημαίνει το Euractiv, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού γίνει νόμος, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου δύο χρόνια.

Αλλά «το ευρύ φάσμα μέτρων που στοχεύουν οικονομικά τους ρυπαντές μπορεί να καταλήξει να αναγκάσει τους φορείς εκμετάλλευσης να πληρώσουν περισσότερες από μία φορές για τις ίδιες εκπομπές», προειδοποίησε ο Klacska, αναφερόμενος τους αυξημένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (η αγορά άνθρακα της ΕΕ) και τα τέλη διοδίων.

«Η διπλή φορολόγηση και διπλή τιμολόγηση, από τη δική μου οπτική γωνία, είναι απαγορευτική. Μπορείτε να έχετε μια τιμή σε ένα αγαθό μία φορά, αλλά όχι δύο, τρεις, τέσσερις φορές», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις                                                                                                                          

Τη στάση του κλάδου απέρριψε ο νομοθέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Peter Liese, ο οποίος διαφώνησε με τον ισχυρισμό ότι τα νέα μέτρα της ΕΕ για τη φορολόγηση της ενέργειας και την τιμολόγηση του άνθρακα δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις μεταφορών, εάν δεν έχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των στόλων τους.

Αυτό «δεν είναι σοβαρό» δήλωσε ο Liese, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου για την προτεινόμενη αναθεωρημένη αγορά άνθρακα της ΕΕ, το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων των Εκπομπών CO2 (ΣΕΔΕ).

«Ασχολούμαι με την πολιτική για το κλίμα εδώ και πολλά χρόνια και κανένας τομέας που συμπεριλήφθηκε στο ΣΕΔΕ δεν είπε «φυσικά και μπορούμε να το κάνουμε –η τεχνολογία υπάρχει, ας ξεκινήσουμε». Όλοι υποστήριξαν, πως στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο κεντροδεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής.

«Στον τομέα σας, τις οδικές μεταφορές, οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 22,2% [από το 1990]… Επομένως, το να λέτε «δεν μπορούμε να το κάνουμε, ας το καθυστερήσουμε» δεν είναι καν επιλογή. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα το δεχτούν αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Liese δήλωσε στο συνέδριο ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας των οδικών μεταφορών, ιδίως οι επιχειρηματίες οχημάτων βαρέως τύπου, είναι δύσκολη. Η κατάσταση του κλίματος όμως απαιτεί άμεση ανταπόκριση.

«Είναι πολύ σαφές, είμαστε η πρώτη γενιά που ήδη υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και η τελευταία γενιά που μπορεί ακόμη να την αλλάξει. Και γι’ αυτό δεν έχουμε άπλετο χρόνο», δήλωσε.

«Ονειρευόμαστε»

Ο Umberto de Pretto, γενικός γραμματέας της IRU, επανέλαβε την ανησυχία των συναδέλφων του κλάδου ότι οι φόροι μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο μόνο εάν υπάρχουν καθαρές επιλογές που μπορούν να υιοθετηθούν.

«Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι μπορούν να λένε ότι πρέπει να επιβάλλετε πρόστιμο [στους φορείς εκμετάλλευσης] όταν αυτοί δεν έχουν απολύτως καμία εναλλακτική λύση», δήλωσε.

Ο de Pretto αμφισβήτησε την πεποίθηση ότι ο κλάδος θα μπορούσε να στραφεί κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι ένα βαρύ επαγγελματικό όχημα μεγάλων αποστάσεων απαιτεί την ίδια ηλεκτρική ενέργεια με 144 νοικοκυριά.

Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ένα πιο ουσιαστικό δίκτυο φόρτισης σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Ονειρευόμαστε αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να περάσουμε πλήρως στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρέπει να γίνουν πολλά για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί», δήλωσε. «Είναι μέρος της λύσης; Ναι, είναι μέρος της λύσης. Δεν είναι η λύση».

Ο γενικός γραμματέας προειδοποίησε ότι χωρίς μια ισορροπημένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της βιομηχανίας, η ζημία από την εκτίναξη της πράσινης φορολογίας και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας.

«Θα σας πω ότι οι άνθρωποι που στέκονται στην ουρά της ανεργίας δεν θα ενδιαφερθούν λιγότερο για τις όποιες πιθανές επιπτώσεις των εκπομπών CO2», είπε.

Ο de Pretto ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να συνεργαστούν με τη βιομηχανία για να αναπτύξουν μια ρεαλιστική πορεία προς την απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Αν η κυβέρνηση και η βιομηχανία συνεργαστούν, αν η βιομηχανία εισακουστεί και αν βρούμε ρεαλιστικές λύσεις, νομίζω ότι [η νομοθεσία Fit for 55] θα είναι μια ευκαιρία. Εάν δεν συνεργαστούμε, θα πρόκειται για καταστροφή, με επιπτώσεις που θα είναι πιο σοβαρές από ό,τι μπορούμε καν να φανταστούμε», δήλωσε.

Επιλογές Ηλεκτρισμού

Η Juliana Poliscanova της ΜΚΟ για την καθαρή κινητικότητα Transport & Environment (T&E) υπερασπίστηκε την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για φορτηγά με μηδενικές εκπομπές θα δώσει κίνητρο στους κατασκευαστές να φέρουν τα οχήματα αυτά στην αγορά σε προσιτές τιμές. Ήδη, οι κατασκευαστές στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε η ίδια.

«Έχουμε πλέον μοντέλα ηλεκτρικών φορτηγών από κάθε κατασκευαστή φορτηγών- βλέπουμε στην πραγματικότητα ότι η σοβαρή παραγωγή αρχίζει τώρα. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020, θα έχουμε επίσης υψηλή παραγωγή φορτηγών υδρογόνου».

Η Poliscanova αναφέρθηκε σε μια ανάλυση που διαπίστωσε ότι παρά το υψηλότερο αρχικό κόστος, το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας είναι ήδη χαμηλότερο για τα βαρέα οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα. «Στη Γερμανία σήμερα, είναι στην πραγματικότητα φθηνότερο σε πενταετή βάση να έχεις ένα ηλεκτρικό φορτηγό μεγάλων αποστάσεων με μπαταρία από ένα πετρελαιοκίνητο φορτηγό», είπε.

Συμφωνία

Οι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ενωμένοι στην έκκληση για φιλόδοξη και ταχεία ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα υδρογόνου σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Όταν πρόκειται για τη δέσμευση της κατασκευαστικής βιομηχανίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, είναι αυτονόητο ότι χωρίς το σωστό επίπεδο υποδομών απλά δεν μπορούμε να παραδώσουμε στους πελάτες μας νέα και καθαρότερη τεχνολογία με οικονομικά μέσα», δήλωσε η Annalisa Stupenengo, επικεφαλής λειτουργίας του ομίλου IVECO, του ιταλικού κατασκευαστή επαγγελματικών οχημάτων.

Σύμφωνα με έναν προτεινόμενο κανονισμό της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκαθιστούν δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των κύριων διαδρόμων μεταφορών της Ευρώπης, ενώ σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου θα είναι διαθέσιμοι κάθε 150 χιλιόμετρα. Η πρόταση συζητείται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο τραπέζι η επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους στα φορτηγά!
Ελλάδα: “Τέλος” τα παλαιά φορτηγά από τον Ιανουάριο του 2022!
Χάος με τα φορτηγά στους παράδρομους των εθνικών οδών

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ