Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Δικαίωση Newsauto.gr: Πράσινο φως στην ενοικίαση ηλεκτρικού ΙΧ με οδηγό!

Ελλάδα 13:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δικαίωση Newsauto.gr: Πράσινο φως στην ενοικίαση ηλεκτρικού ΙΧ με οδηγό!

Fleet Cars

Δικαίωση Newsauto.gr: Πράσινο φως στην ενοικίαση ηλεκτρικού ΙΧ με οδηγό!

Fleet Cars

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με σχετική εγκύκλιο ξεκαθαρίζει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των οδηγιών ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την ενοικίαση ηλεκτρικού οχήματος με οδηγό που απαγόρευε να πραγματοποιηθεί ο ΕΟΤ και αποκάλυψε το Newsauto.gr.

Ειδικότερα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που υπογράφει ο υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ξεκαθαρίζεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους οπότε υπερκαλύπτουν την απαίτηση της νομοθεσίας και βεβαίως μπορούν να ενοικιάζονται με ή χωρίς οδηγό.

Advertisement
Advertisement

Η εγκύκλιος με τίτλο «Διευκρινίσεις περί ένταξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο στόλο επιχειρήσεων εκμίσθωσης ΕΙΧ χωρίς ή με οδηγό» αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Οι όροι και προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) χωρίς οδηγό καθορίζονται στην υπ. αριθμ. 16597/29.12.2010 (ΦΕΚ Β’ 2156) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων & Τουρισμού. Σύμφωνα με την περ. (ζ) της παρ. 1 του άρθρου 3 της εν λόγω ΚΥΑ, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στην οικεία Π.Υ.Τ. είναι το πιστοποιητικό ταξινόμησης και φωτοαντίγραφο των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων που διαθέτει η επιχείρηση.

Δεδομένου ότι η εν λόγω διάταξη δεν προσδιορίζει κατηγορία οχήματος αλλά αναφέρεται γενικά σε πιστοποιητικό ταξινόμησης και άδεια κυκλοφορίας, συνάγεται ότι μία επιχείρηση εκμίσθωσης ΕΙΧ χωρίς οδηγό μπορεί ελεύθερα να εντάξει στο στόλο της ΕΙΧ ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η δραστηριότητα εκμίσθωσης ΕΙΧ με οδηγό θεσμοθετήθηκε με την υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α’ 222). Για τη δραστηριότητα αυτή, προδιαγράφεται στην περ. 3 αυτής της διάταξης, ότι τα οχήματα θα πρέπει να «εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών EURO 5 ή V ή και μεταγενέστερες αυτών». Λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι ο νομοθέτης εισήγαγε αυτή τη διάταξη προκειμένου να προάγει τη χρήση οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και αφετέρου ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, συνάγεται ότι τα τελευταία υπερκαλύπτουν την απαίτηση της υπόψη διάταξης. Συνεπώς και μία επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες εκμίσθωσης ΕΙΧ με οδηγό μπορεί ελεύθερα να εντάξει στο στόλο της ΕΙΧ ηλεκτροκίνητα οχήματα, τηρουμένων των ισχυουσών περί ταξινόμησης οχημάτων διατάξεων.»

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ενοικίαση και ηλεκτρικού ΙΧ με οδηγό! – Λύση από το υπουργείο Μεταφορών
Ενοικίαση και ηλεκτρικού ΙΧ με οδηγό! – Λύση από το υπουργείο Μεταφορών
Έρευνα Newsauto: «Χρυσή» η ενοικίαση ΙΧ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο!