Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Χαμηλή η… τάση στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά

Ελλάδα 2:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαμηλή η… τάση στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά

Mobility

Χαμηλή η… τάση στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά

Mobility

Μόλις 909 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν εισπράξει την επιδότηση σε σύνολο 13.000 αιτήσεων καθώς ο έλεγχος των αιτήσεων πραγματοποιείται με ρυθμούς χελώνας…

Advertisement
Advertisement

Σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς κινείται το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”  παρά τα σημαντικά κίνητρα που δίνει για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Αναμφίβολα οι προβλέψεις της Κυβέρνησης προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται με τον Πρωθυπουργό να έχει δώσει σαφείς εντολές για αλλαγές και επιτάχυνση των διαδικασιών.
Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι οτι οι αγοραστές στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καταθέτουν αιτήσεις για την επιδότηση ποδηλάτων και scooters και πολύ λιγότεροι για αυτοκίνητα. κάτι που έχει απογοητεύσει ιδιαίτερα και την Ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Από την άλλη μεριά, ο έλεγχος των αιτήσεων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να καθυστερεί ανάλογα και η κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κράτος βάζει…τρικλοποδιά στην ηλεκτροκίνηση

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου έχει ήδη ανακοινώσει τις αλλαγές στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά ωστόσο αυτές φαίνεται ότι έχουν κολλήσει στα «γρανάζια» του Δημοσίου και οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων όσο και οι ιδιώτες αλλά και οι εταιρείες που θέλουν να επιδοτηθούν αναμένουν στο… ακουστικό τους.

Ωστόσο η κ. Σδούκου εκτιμά πως σύντομα θα ισχύσουν οι αλλαγές ώστε να τονωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν οι πόροι. Αν πάλι εξαντληθούν οι πόροι η κ. Σδούκου μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ξεκαθάρισε ότι: «Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα βρούμε και άλλους πόρους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τουλάχιστον διετή παράταση του προγράμματος, δεσμεύομαι δηλαδή και για το 2022 και το 2023».

Advertisement

Άλλωστε σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διετία 2020-2021 θα διατίθονταν 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά αλλά όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο έχουν αντληθούν όλα τα παραπάνω χρήματα σε μόλις 6 μήνες οπότε το πρόγραμμα αναγκαστικά θα παραταθεί

Advertisement

 

Η εξήγηση της 5ης απόφασης καταβολής

Η πέμπτη συνολικά απόφαση έγκρισης δαπάνης για καταβολή της ενίσχυσης του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια ωστόσο η νέα απόφαση αφορούσε μόλις τέσσερις ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων εκ των οποίων οι τρεις απέκτησαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο ένας ηλεκτρικό ποδήλατο.

Advertisement

Ειδικότερα ο πρώτος τυχερός θα δει στον λογαριασμό του να κατατίθενται 5.313,08 ευρώ, ο δεύτερος 612,9 ευρώ και οι άλλοι δύο θα μοιραστούν 13.726,19 ευρώ. Συνολικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνει 19.652,17 ευρώ ενώ στην απόφαση υπενθυμίζεται ότι τα ανωτέρω ποσά θα παρακρατηθούν για οφειλές προς την εφορία σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά στοιχεία αλλά και τις διατάξεις της ΠΟΛ 1274/2013, του ν.4446/2016 (Α’ 240) περί Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας και του ν. 4611/2019 (Α΄73) και του ν. 4670/2020 (Α’43) σχετικά με το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας και τα σχετικά υποβαλλόμενα σε ισχύ κατά την ημερομηνία εκταμίευσης δικαιολογητικά των δικαιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr η συγκεκριμένη απόφαση πληρωμής αφορούσε μόλις τέσσερις αιτούντες οι οποίοι είχαν κάποια θέματα με την φορολογική τους ενημερότητα και δοκίμασαν να τα ξεπεράσουν. Να υπενθυμίσουμε πως σε χιλιάδες ακόμη αιτούντες έχουν διαπιστωθεί θέματα με τις φορολογικές τους ενημερότητες τα οποία προσπαθούν να λύσουν από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπουργείο Οικονομικών.

Καθυστερούν οι πληρωμές

Μεγάλη καθυστέρηση καταγράφεται στις αποφάσεις πληρωμής των αιτούντων του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία αλλά και τη διασταύρωση των στοιχείων των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο Newsauto.gr στελέχη από την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων: «Δυστυχώς το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά αντί να κινείται κυριολεκτικά ηλεκτρικά κινείται με ρυθμούς χελώνας. Αρχές Ιουνίου εκδόθηκε η 5η απόφαση πληρωμής που αφορά σε μόλις 4 δικαιούχους και έχει διαπιστωθεί ότι το Δημόσιο μπορεί να εκδώσει κατά μέσο όρο μία απόφαση πληρωμής κάθε μήνα ή ανά 20ήμερο. Όπως αποδεικνύεται και από τις επίσημες αποφάσεις που αναρτώνται στο Διαύγεια μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 895.004,09 ευρώ σε 909 δικαιούχους του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά σε σύνολο 13.000 αιτήσεων. Δηλαδή έχει τακτοποιηθεί μόλις το 7% του συνόλου των αιτήσεων μετά από 9 μήνες εφαρμογής του ευνοϊκού μέτρου τόνωσης της ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα έχει εκταμιευθεί μόλις το 1% του συνολικού ποσού που έχει εγκριθεί για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά που κυμαίνεται σε 100 εκατ. ευρώ.»

Η πρώτη πληρωμή του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ύψους 190.536,01 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2021 και αφορούσε σε 231 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η δεύτερη πληρωμή ύψους 100.932,35 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2021 και αφορούσε 96 αιτήσεις.

Η τρίτη πληρωμή ύψους 253.861,44 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2021 και αφορούσε 320 αιτήσεις.

Η τέταρτη πληρωμή ύψους 330.022,93 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2021 και αφορούσε 258 αιτήσεις.

Η πέμπτη και τελευταία πληρωμή ύψους 19.652,17 ευρώ πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2021 και αφορούσε μόλις 4 αιτήσεις.

Συνολικά έχουν καταβληθεί 895.004,9 ευρώ σε 909 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων σε σύνολο άνω των 13.000 αιτήσεων. Δηλαδή ο μέσος όρος έγκρισης των αιτήσεων κυμαίνεται σε 100 ανά μήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το κράτος βάζει…τρικλοποδιά στην ηλεκτροκίνηση

Πάνω από 13.000 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά
Επιδότηση-μαμούθ για την απόκτηση ηλεκτρικού Ταξί!