Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Αύξηση σοκ στα μισθώματα leasing

Ελλάδα 4:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση σοκ στα μισθώματα leasing

Fleet Cars

Αύξηση σοκ στα μισθώματα leasing

Fleet Cars

Από 1.450 ευρώ το μηνιαίο μίσθωμα ξεπέρασε τα 1.560 ευρώ προκαλώντας επιβάρυνση στον εταιρικό χρήστη πάνω από 5.200 ευρώ στην 4ετία.

Advertisement
Advertisement

Μακραίνει συνεχώς η λίστα των εταιρειών leasing οι οποίες ανακοινώνουν αυξήσεις στα μηνιαία μισθώματα των οχημάτων που έχουν παραχωρήσει σε επαγγελματίες, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις. Βέβαια από την άλλη μεριά θα πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν και κάποιες άλλες εταιρείες χρονομίσθωσης ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει καμία απολύτως αύξηση!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ήδη δύο ακόμη εταιρείες Leasing προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των μηνιαίων μισθωμάτων με τις επιβαρύνσεις για τους πελάτες τους να κυμαίνονται από 2,5% έως και 3% προκαλώντας την αντίδραση των χρηστών εταιρικών αυτοκινήτων ενώ κάποια άλλη εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του μηνιαίου μισθώματος κατά 7% εξοργίζοντας κυριολεκτικά τους πελάτες της…

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο το αξιοπερίεργο στην υπόθεση των αυξήσεων έχει να κάνει με τις αιτιολογίες που προφασίζονται κάποιες εταιρείες χρονομίσθωσης όπως αύξηση των ασφαλίστρων, του κόστους service, των ανταλλακτικών, κ.ά. οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύουν ενώ αν κάποιος έχει στην κατοχή του ηλεκτρικό εταιρικό όχημα τότε μάλλον κάποιοι θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και την κερδοφορία τους…

Αύξηση μισθώματος 7% σε ηλεκτρικό ΙΧ!

Κάτοχος εταιρικού ηλεκτρικού οχήματος ήταν σχεδόν σίγουρος για την σταθερότητα του μηνιαίου μισθώματος καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ευνοϊκά ασφαλιστήρια συμβόλαια, το κόστος service είναι πάρα πολύ χαμηλό ενώ οι βλάβες που εμφανίζουν έχουν να κάνουν με το λειτουργικό σύστημα παρά με κάποιο ανταλλακτικό. Παράλληλα ο κάτοχος του ηλεκτρικού εταιρικού οχήματος επισήμανε στην εταιρεία leasing ότι: «Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι η μικρή αυτή αύξηση ως μόνο στόχο έχει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Advertisement

Η αύξηση πού κάνατε στο μίσθωμά μου είναι 7%! Δεν θα την έλεγα μικρή καθώς από 1.450 ευρώ το μηνιαίο μου μίσθωμα ξεπέρασε τα 1.560 ευρώ!

Στο συμβόλαιο που έχουμε αναφέρεται «Το μίσθωμα παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης εκτός από την περίπτωση αύξησης των στοιχείων κόστους που το επηρεάζουν και δεν οφείλονται στον Εκμισθωτή, όπως ενδεικτικά των τελών κυκλοφορίας, των ασφαλίστρων, των επιτοκίων και των ειδικών δημοτικών τελών ή σε περίπτωση απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών κατά τους όρους και με τις προϋποθέσεις του νόμου. Τότε το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα και ανάλογα με την αύξηση, αναδρομικά από την ημερομηνία της αύξηση».

Advertisement

Οπότε με δεδομένα τα εξής:

1.Τα τέλη κυκλοφορίας είναι Μηδενικά

2.Το κόστος service δεν έχει αυξηθεί και το αυτοκίνητο ακόμα είναι στην εγγύηση.

Advertisement

3.Η ασφάλεια ακόμα δεν έχει αυξηθεί από την ώρα που το αγόρασα.

4.Επιτόκιο δανείου leasing αυξηση;

Όπως αντιλαμβάνεστε 1.200 ευρώ το χρόνο είναι πάρα πολλά χρήματα και έχω άλλα 4 έτη μισθωμάτων, δηλαδή μου προσθέσατε πάνω από 5.200 ευρώ στο αυτοκίνητο το οποίο το έχω πάρει με εξαγορά στο τέλος της μίσθωσης! Και μήπως αυτό είναι μόνο η αρχή;

Ξεκίνησα μία μίσθωση ενός αυτοκινήτου με τον όρο πως το μίσθωμα θα παραμένει σταθερό.

Παρακαλώ πολύ όπως με ενημερώσετε για τους ακριβείς λόγους που κάνατε αυτήν την αύξηση (αναλυτικά).

Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου!»

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γίνει κάποια άλλη αναπροσαρμογή!

Η απάντηση της εταιρείας leasing ήταν πανομοιότυπη με άλλων εταιρειών επισημαίνοντας ωστόσο ότι ελπίζουν να μην χρειαστεί να γίνει κάποια άλλη αναπροσαρμογή! Ειδικότερα η απάντηση ανέγραφε ότι: «Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο e-mail μας σχετικά με τις αναπροσαρμογές μισθωμάτων, έχουν αυξηθεί όλα τα κόστη μίσθωσης σε σχέση με τα κοστολογημένα, χωρίς δική μας ευθύνη, ακόμα και για μισθώσεις που έχουν ξεκινήσει μόλις λίγους μήνες πριν. Οι λόγοι για τους οποίους έχουν ανέβει τα κόστη είναι γνωστοί, και έχουν περιληπτικά αναφερθεί ήδη. Όλοι οι προμηθευτές μας (για παράδειγμα συνεργεία, προμηθευτές ανταλλακτικών, ελάστικών κλπ) στέλνουν αντίστοιχα μηνύματα σε εμάς με αυξήσεις. Το κόστος ασφάλισης έχει αυξηθεί τόσο σε επίπεδο βασικών ασφαλίστρων, όσο και λόγω των αυξήσεων των αξιών των αυτοκινήτων που επηρεάζουν το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί ραγδαία, και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Οι αυξήσεις που έχουμε κάνει είναι πολύ χαμηλότερες του πληθωρισμού, και σε παρόμοια τάξη μεγέθους με τις αυξήσεις που γίνονται στον κλάδο γενικώς αυτή την εποχή. Η αύξηση του μισθώματος σε συνθήκες σαν τις σημερινές προβλέπεται από την σύμβαση που έχουμε υπογράψει, στο άρθρο …, παράγραφος: «Το μίσθωμα παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης εκτός από την περίπτωση αύξησης των στοιχείων κόστους που το επηρεάζουν και δεν οφείλονται στον Εκμισθωτή, όπως ενδεικτικά των τελών κυκλοφορίας, των ασφαλίστρων, των επιτοκίων και των ειδικών δημοτικών τελών ή σε περίπτωση απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών κατά τους όρους και με τις προϋποθέσεις του νόμου. Τότε το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα και ανάλογα με την αύξηση, αναδρομικά από την ημερομηνία της αύξησης.»

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει απρόοπτα, ακόμα και σε σχέση με λίγους μήνες πριν, για αυτό και προχωρήσαμε σε αυξήσεις όλων των μισθώσεων πλην του τελευταίου τριμήνου του 2022. Ελπίζουμε να μην συνεχίσουν να αλλάζουν το ίδιο ραγδαία από εδώ και στο εξής, ώστε να μην χρειαστεί να γίνει κάποια άλλη αναπροσαρμογή…

«Βροχή» οι ενημερώσεις για αυξήσεις

Άλλη εταιρεία Leasing στην ενημέρωση προς τους πελάτες της αναφέρει ότι: «Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την αναπροσαρμογή του μηνιαίου μισθώματός σας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το τιμολόγιο του Ιανουαρίου, το οποίο θα λάβετε εντός της ημέρας.

Το έτος 2022, όπως γνωρίζετε, δημιούργησε αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες για όλους μας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που προϋπήρχαν ήδη από το 2021, οξύνθηκαν περαιτέρω το περασμένο έτος με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Η απρόοπτη αυτή αλλαγή των συνθηκών έχει επιβαρύνει οικονομικά την καθημερινότητα όλων μας. Η αύξηση του πληθωρισμού είναι απότομη και διαμορφώνεται πλέον σε διψήφια ποσοστά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, κάτι που έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος δανεισμού, το οποίο επηρεάζει όλα τα προϊόντα χρηματοδότησης, μεταξύ αυτών και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Ενδεικτικά, το προ εξαμήνου μηδενικό βασικό επιτόκιο της Ε.Κ.Τ., πλέον διαμορφώνεται σε πάνω από 2,5%. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ραγδαία και το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτων, όπως προκύπτει από τις αυξήσεις τιμολόγησης των ασφαλιστικών εταιριών. Τέλος, η δυσμενής κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας των αυτοκινήτων παραμένει και αυξάνει ακόμη περισσότερο τα σχετικά κόστη.

Στην εταιρεία κατανοούμε τις προκλήσεις της εποχής, και παρά τις ισχυρές αυξήσεις, θα απορροφήσουμε στο μεγαλύτερο μέρος τους τα αυξημένα κόστη. Έτσι, μισθώσεις οι οποίες ξεκίνησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022, δεν θα επιβαρυνθούν, προς το παρόν, καθόλου. Η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων έχει υπολογιστεί με στόχο την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση σας. Η μικρή αυτή αύξηση ως μόνο στόχο έχει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Στην… έχουμε ως στόχο την μέγιστη ικανοποίηση των πελατών μας και επενδύουμε συνεχώς στους ανθρώπους μας, την τεχνολογία, τη συνεχή καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε μία Ελληνική εταιρεία μίσθωσης οχημάτων που ιδρύθηκε το 2003 με όραμα να ξεχωρίσει προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους συνεργάτες της. Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια συνεχούς λειτουργίας και διαρκούς εξέλιξης, η … έχει κατακτήσει μια πολύ υψηλή θέση στην Ελληνική αγορά και ανταγωνίζεται με ίσους όρους τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που εμπιστεύεστε την εταιρεία μας και να σας διαβεβαιώσουμε ότι προτεραιότητά μας είναι να τιμούμε συνεχώς αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση και παρακαλούμε για την κατανόηση σας.»

Η δεύτερη εταιρεία η οποία ενημέρωσε τους πελάτες της για αναπροσαρμογή των μισθωμάτων αναγράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε ότι: «Αγαπητέ Συνεργάτη, επικοινωνούμε μαζί σας με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωσή σας σχετικά με την επικείμενη μεταβολή του μηνιαίου μισθώματός σας.

Όπως γνωρίζετε, ήδη από τις αρχές του χρόνου, η καθημερινότητα όλων μας επιβαρύνεται με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, που έρχεται να προστεθεί σε συνεχείς προκλήσεις τόσο για την χώρα μας, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές και παρατεταμένες, ενώ τους  τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός κινείται πλέον άνω του 11%. Παράλληλα, επιμένουν και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των αυτοκινήτων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα σχετικά κόστη. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αυξηθεί δραματικά και το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτων, όπως προκύπτει από τις αυξήσεις τιμολόγησης των ασφαλιστικών εταιριών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους επισκευής και ανταλλακτικών.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες της εποχής και επιδιώξαμε την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνσή σας. Έτσι, παρά τις ισχυρές αυξήσεις, η εταιρεία θα απορροφήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους τα αυξημένα κόστη, περιορίζοντας την αύξηση του μηνιαίου μισθώματος στο 3%. Η αύξηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στη μηνιαία τιμολόγηση του Οκτωβρίου 2022.

Κλείνοντας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεχή εμπιστοσύνη σας στην εταιρεία μας και να σας διαβεβαιώσουμε ότι προτεραιότητά μας είναι να τιμούμε συνεχώς αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση και παρακαλούμε για την κατανόηση σας.»

Προσοχή στα ψιλά… γράμματα

Πολλοί χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων έχουν εξοργιστεί με τις αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη συμβουλευτεί και νομικά γραφεία για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι συγκεκριμένες αυξήσεις είναι νόμιμες.

Ωστόσο το Newsauto.gr έψαξε και βρήκε τις γράφουν κάποια από συμβόλαιο της χρονομίσθωσης οχημάτων στα οποία αναγράφεται ότι: «Στο μίσθωμα προστίθεται και ο αναλογών Φ.Π.Α. επί του μισθώματος, όπως κάθε φορά διαμορφώνεται από την Κυβέρνηση και κάθε άλλο τέλος που θα επιβληθεί από το νόμο.

Το μίσθωμα παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης εκτός από την περίπτωση αύξησης των στοιχείων κόστους που το επηρεάζουν και δεν οφείλονται στον Εκμισθωτή, όπως ενδεικτικά των τελών κυκλοφορίας, των ασφαλίστρων, των επιτοκίων και των ειδικών δημοτικών τελών ή σε περίπτωση απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών κατά τους όρους και με τις προϋποθέσεις του νόμου.

Τότε το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα και ανάλογα με την αύξηση, αναδρομικά από την ημερομηνία της αύξησης.

Ο Μισθωτής προκαταβάλλει σαν εγγύηση για την καλή εκτέλεση των όρων της παρούσας, για κάθε αυτοκίνητο, το ποσό που αναφέρεται στο αντίστοιχο Παράρτημα, και στην Ανάθεση Παραγγελίας.

Η εγγύηση αυτή παραμένει άτοκη στα χέρια του Εκμισθωτή σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, δεν συμψηφίζεται σε καμία περίπτωση με μισθώματα και επιστρέφεται κατά τη λήξη της μίσθωσης εάν και εφόσον δεν υπάρχουν ζημιές στο ή στα εκμισθωμένα αυτοκίνητα και τηρούνται όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση και τα σ’ αυτήν προσαρτημένα παραρτήματα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκάλυψη: Εταιρεία leasing αυξάνει τα μισθώματα από 1/1/2023
Απίστευτο! Τι ισχυρίζεται η εταιρεία leasing για τις αυξήσεις;
Θραύση κάνει το Leasing μεταχειρισμένων αυτοκινήτων!