Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Το αφρικάνικο ηλεκτρικό λεωφορείο

Ελλάδα 20:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το αφρικάνικο ηλεκτρικό λεωφορείο

Mobility

Το αφρικάνικο ηλεκτρικό λεωφορείο

Mobility

Είναι κατασκευασμένο στην Αφρική και προορίζεται για χρήση εκεί, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που έχει προορισμό του να αναμορφώσει ολόκληρη την ήπειρο.

Advertisement
Advertisement

Μια σουηδο-κενυάτικη start-up, η Opibus, σκοπεύει να βάλει το ηλεκτρικό της λεωφορείο σε μαζική παραγωγή έως το 2023 και να αλλάξει το χάρτη των μετακινήσεων στην Αφρική.

Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Αφρική, άρχισε να κυκλοφορεί δοκιμαστικά στους δρόμους του Ναϊρόμπι στην Κένυα, καθώς η μαζική παραγωγή του για να διατεθεί σε όλη την αφρικανική ήπειρο, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές, το 2023.

Advertisement
Advertisement

Το λεωφορείο εξελίχθηκε από την Opibus, μια σουηδο-κενυάτικη start-up που εστιάζει στην ηλεκτρική τεχνολογία για την Αφρική και προσφέρει ήδη μια σειρά κιτ μετατροπής για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα εκτός δρόμου. Το ηλεκτρικό λεωφορείο Opibus βασίζεται στη πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιεί σε όλα της τα μοντέλα η εταιρεία, η οποία προφανώς μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση σε πολλούς διαφορετικούς τύπους οχημάτων.

Διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 306 ίππων (225 kW) και 706,4 Nm ροπής, ο οποίος τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών 121 kWh. Το λεωφορείο έχει τελική ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και η αυτονομία του είναι 121 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η μπαταρία μπορεί να φορτίσει με έως και 90 kW, επιτρέποντας πλήρη φόρτιση σε περίπου μια ώρα.

Advertisement

Η Opibus ιδρύθηκε το 2017 στο πλαίσιο ερευνητικού έργου σε σουηδικό πανεπιστήμιο και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι ειδικά προσαρμοσμένη για την Αφρική, με έμφαση στην αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα και το συγκριτικά χαμηλό κόστος. Το λεωφορείο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στις εγκαταστάσεις της Opibus στην Κένυα.

Advertisement

Στην κατασκευή του λεωφορείου, έχουν συμμετάσχει και τοπικές εταιρείες συνεργατικά, καθώς στο πλαίσιο της εξέλιξης του συγκεκριμένου λεωφορείου, υπάρχει και η προοπτική της παραγωγής του σε όλη την αφρικανική ήπειρο, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της σε ολόκληρη την Αφρική. Με εκτιμώμενο κόστος για ένα κιτ μετατροπής που προσεγγίζει τα 54.000 ευρώ, η Opibus προσφέρει μια οικονομική πρόταση εξηλεκτρισμού των αστικών μετακινήσεων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πετρόπουλος: Το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD στα Τρίκαλα
Διώροφο ηλεκτρικό λεωφορείο με αυτονομία 402 χιλιόμετρα
Νέο BYD Dolphin με τεχνολογία από την… Porsche