Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

e-Bikes: Στη μονάδα παραγωγής της Riese & Muller (+video)

Ελλάδα 4:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

e-Bikes: Στη μονάδα παραγωγής της Riese & Muller (+video)

Mobility

e-Bikes: Στη μονάδα παραγωγής της Riese & Muller (+video)

Mobility

H Kosmoride μας ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία για να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγή ενός ηλεκτρικού ποδήλατου της Riese & Müller. Παράλληλα βιώσαμε σε πρώτο χέρι  τα νέα δεδομένα που έχουν ερθει στη ζωη μας, στην καθημερινή μας μετακίνηση!

Advertisement
Advertisement


Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πλέον το μέλλον
 αλλά είναι ήδη στο σήμερα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον χώρο του αυτοκινήτου.

Τα δεδομένα για την καθημερινή μας μετακίνηση έχουν αλλάξει.
Και το ταξίδι αυτό, μας επιβεβαίωσε αυτό που πλέον αντικρίζουμε ξεκάθαρα και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν τολμούμε να αποδεχτούμε στο 100%: Το μέλλον είναι στο παρόν…

Ας το αποδεχτούμε, αυτή την όμορφη για τη ζωή μας αλλαγή, με χαρα και αισιοδοξία!

Advertisement
Advertisement

Τα e-bikes δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα συμβατικά ποδήλατα, αλλά για να προσθέσουν στην αυτοκινητική καθημερινότητα μας, τον εναλλακτικό, πιο υγιεινό -και αν θέλετε ιδιαίτερα οικονομικό- τρόπο καθημερινής μετακίνησης!

Ταξιδέψαμε λοιπόν μέχρι τη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Darmstadt για να δούμε από κοντά την κατασκευή, τον έλεγχο ποιότητας και ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής των e-bikes της Riese & Müller.

 

Advertisement

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή
Η Riese & Müller αποτελεί μία premium μάρκα στον χώρο των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Και αυτό είναι ξεκάθαρο όχι μόνο από τον τρόπο που εργάζονται στη γραμμή παραγωγής και την «πράσινη» φιλοσοφία αλλά και από την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ξεκινώντας από την αρχή, δύο συμφοιτητές έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και το 1993 ιδρύθηκε η εταιρεία στην περιοχή, όπου έκαναν και τα πρώτα φοιτητικά τους βήματα. Ο Markus Riese και ο Heiko Müller είναι ο λόγος που μια μικρή ιδέα γιγαντώθηκε, φτάνοντας πλέον στη διοίκηση τεράστιων εγκαταστάσεων και την απασχόληση 850 εργαζομένων στην εταιρεία τους.

Advertisement

Ανοδική πορεία
Οι ιδρυτές όμως είχαν το όραμα και το… ευφυέστατο «τεχνικό μυαλό» για να υλοποιήσουν τα καλύτερα και πιο premium ποδήλατα της αγοράς. Ωστόσο, ένας στρατηγικός νους, ο οποίος θα μπορεί να κατευθύνει την εταιρεία στο δρόμο της τελευταίας τάσης ήταν το κομμάτι του παζλ που… έλειπε. Έτσι, το 2013 βρέθηκε δίπλα στους ιδρυτές, Heiko και Markus, η Dr Sandra Wolf.

Η Wolf αναλαμβάνει και αυτή CEO της R&M και απογειώνει ακόμα περισσότερο την πορεία της γερμανικής μάρκας. Μάλιστα, αυτό είναι εμφανές από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναφέρουν πώς το προηγούμενο έτος σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων 60% και κατασκευάστηκαν 106.000 ποδήλατα.

Advertisement

Το ποσοστό των παραδόσεων εντός Γερμανίας είναι 65%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 32%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Riese & Müller δεν διαθέτει χώρο για στοκ ποδήλατα και κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο κατόπιν παραγγελίας. Φυσικά υπάρχει ένας χώρος αποθήκευσης κάποιων ποδηλάτων που έμειναν χωρίς ιδιοκτήτη, λόγω κάποιας αναπάντεχης ακύρωσης. Ουσιαστικά, ο καθένας θα παραλάβει το e-bike του σύμφωνα με την αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Εντός εργοστασίου
Φτάνοντας στην έδρα της Riese & Müller, στο Mühltal, η μίναμαλ αρχιτεκτονική ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της μάρκας. Στο εσωτερικό, υπάρχει ακόμα το πρώτο ποδήλατο που έδειξε ο ένας ιδρυτής στον άλλον και ήταν η σπίθα που πυροδότησε το εντυπωσιακό εγχείρημα. Η γραμμή παραγωγής αποτελείται από ρομπότ που έχουν ρυθμιστεί για συγκεκριμένες εργασίες, ωστόσο το ανθρώπινο δυναμικό είναι αδύνατον να αντικατασταθεί από μηχανές και προγράμματα.

Όπως μας ανέφεραν, η Riese & Müller ασχολείται αποκλειστικά με ηλεκτρικά ποδήλατα, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει στον χώρο ως leader. Παράλληλα, ξεχωρίζει και για τα Cargo e-Bikes, ηλεκτρικά ποδήλατα με ειδικό χώρο στο εμπρός τμήμα, που μπορούν να φιλοξενήσουν κατοικίδια, ψώνια ή ακόμα και μέχρι τρία μικρά παιδιά. Ακόμα, διατίθενται και σπαστά (αναδιπλούμενα) ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία είναι ευέλικτα και εύκολα στη μετακίνησή τους. Τέλος, τεράστια βαρύτητα έχει δοθεί στην καινοτομία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κάτω είναι το πρώτο ποδήλατο που παρουσιάστηκε από τον έναν ιδρυτή της φίρμας, ενώ επάνω βρίσκεται ο διάδοχός του, το birdy.

Στο σήμερα
Η μικροκινητικότητα και ο εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης στην Ελλάδα έχει ανθίσει εντυπωσιακά πολύ τα τελευταία έτη, κυρίως μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που διανύουμε αυτή την εποχή. Το ποδήλατο, και μάλιστα το ηλεκτρικό ποδήλατο, μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση του αυτοκινήτου και για τη R&M είναι άλλωστε ο πρωταρχικός στόχος. Στην Ελλάδα, τα e-bike δείχνουν να αναπτύσσονται δραματικά και από πλευράς της Kosmoride (όμιλος Kosmocar) εμπνέει το κοινό σε αυτή τη νέα τάση αστικής μετακίνησης.

Φυσικά υπάρχει τρόπος για να δοκιμάσετε ένα e-bike και εσείς, χάρη στα experience stores της Kosmoride. O επισκέπτης συναντάει τον προσωπικό του e-Bike expert, ο οποίος τον ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων, του λύνει κάθε απορία αλλά και τον συμβουλέυει ώστε να αποκτήσει το κατάλληλο e-Bike για τον σωματότυπο, το lifestyle και τις ανάγκες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Kosmoride στηρίζει τον Μίλτο Τεντόγλου
Τα e-bikes και η Kosmoride πήγαν και στη Γλυφάδα
Βράβευση της Kosmoride από την Ελβετία!