Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Audi Q4 e-tron: Η κορύφωση της premium ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 8:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Q4 e-tron: Η κορύφωση της premium ηλεκτροκίνησης

Mobility

Audi Q4 e-tron: Η κορύφωση της premium ηλεκτροκίνησης

Mobility

Το νέο Q4 e-tron έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην προσιτή ηλεκτροκίνηση, συνδυάζοντας την τεχνολογική και σχεδιαστική υπεροχή της Αudi σε ένα compact SUV που φέρνει την απόλαυση της ηλεκτρικής οδήγησης σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Advertisement
Advertisement

Αν κάτι χαρακτήριζε πάντα την Audi στην μέχρι τώρα ιστορία της ήταν ο μοναδικός τρόπος της γερμανικής εταιρίας να συνδυάζει την τεχνολογική της υπεροχή και την premium ποιότητα, με κάποια από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά σε design αυτοκίνητα στα χρονικά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αυτή η διαρκής αναζήτηση για το απόλυτο και το κορυφαίο είναι προφανές ότι θα την ακολουθήσει και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, έχοντας ήδη δώσει κορυφαία δείγματα γραφής στις μεγάλες και ακριβές κατηγορίες. Και με το νέο Q4 e-tron φέρνει αυτές τις σπάνιες αξίες που την χαρακτηρίζουν και σε ένα πιο διευρυμένο κοινό, με το πρώτο compact ηλεκτρικό SUV της.

Το νέο Q4 e-tron και η πιο σπορτίφ εκδοχή του Q4 Sportback e-tron εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τη νέα σχεδιαστική αντίληψη της Audi στην ηλεκτρική εποχή. Χωρίς να ξεφεύγουν από την αισθητική της Audi και τον σπορ χαρακτήρα τους, δημιουργούν ένα όχημα που αποτελεί πρότυπο μοντέρνου design με έντονη την “ηλεκτρική” του υπογραφή και τον φουτουριστικό χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

Στοιχεία όπως η μεγάλη κάθετη μάσκα και η κλειστή γρίλια προσδίδουν στιβαρότητα και δύναμη επιβολής, ενώ το πλαίσιο από χρώμιο και η ενσωμάτωση του σήματος της Audi με τα τέσσερα δαχτυλίδια αναδεικνύουν τη νέα αισθητική κατεύθυνση της μάρκας προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Εξίσου όμορφο και κομψό στο πλάι, το Q4 e-tron χαρακτηρίζεται από τις πολύ κυρτές εμπρός κολόνες, που δίνουν μία ρέουσα γραμμή στο όλο σχήμα. Στο πίσω μέρος η οροφή χαμηλώνει όμορφα, δίνοντας, ιδίως στην έκδοση Sportback, μία σπορ κουπέ διάσταση. Στο πίσω μέρος η διάταξη των φωτιστικών σωμάτων αναδεικνύει το μεγάλο πλάτος του αυτοκινήτου, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την δυναμική του παρουσία στον δρόμο.

Advertisement

Ειδικής μνείας χρήζουν τα φωτιστικά σώματα, τα οποία είναι τεχνολογίας LED ή LED Matrix ανάλογα με την έκδοση. Η Audi τα εφοδιάζει με την δυνατότητα να παρουσιάζουν τέσσερα διαφορετικά μοτίβα λειτουργία, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από το σύστημα πολυμέσων ΜΜΙ, δίνοντας έτσι σε κάθε Q4 e-tron την φωτιστική υπογραφή που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.

Advertisement

Στο πίσω μέρος, εκτός από τα εντυπωσιακά LED φωτιστικά σώματα, τα οποία έχουν και αυτά εναλλακτικά μοτίβα, υπάρχει και μία χαρακτηριστική φωτιζόμενο λωρίδα, η οποία διατρέχει όλο το αμάξωμα και προσθέτει επιπλέον κύρος. Η σύγχρονη και ιδιαίτερα ελκυστική σχεδίαση των δύο μοντέλων έχει και σημαντικό αντίκτυπο στην κορυφαία αεροδυναμική: το Q4 e-tron επιτυγχάνει συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28 ενώ το Q4 Sportback e-tron επιτυγχάνει ακόμη χαμηλότερη τιμή, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,26.

Με μήκος 4.588 χιλιοστά, πλάτος 1.865 χιλιοστά και ύψος 1.613 χιλιοστά, οι εξωτερικές διαστάσεις του Q4 e-tron το τοποθετούν στην κατηγορία των μεσαίων SUV της premium κατηγορίας. Bασισμένο στην νέα αρθρωτή ηλεκτρική πλατφόρμα ΜΕΒ του γκρουπ VW και χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο των 2,76 μέτρων και την απουσία κεντρικού τούνελ πίσω, διαθέτει κορυφαίους χώρους για τους επιβάτες που θυμίζουν SUV μεγαλύτερης κατηγορίας.

Advertisement

Εξίσου μεγάλος είναι και ο χώρος αποσκευών, ο όγκος του οποίου μπορεί να κυμανθεί από τα 520 έως και τα 1.490 λίτρα στο Q4 e-tron και από τα 535 έως τα 1.460 λίτρα στο Sportback. Παράλληλα, τα δύο μοντέλα μπορούν να ρυμουλκήσουν ρυμουλκούμενα με βάρος έως και 1.000 κιλά (με φρένα, με κλίση 12%), με τις εκδόσεις quattro να μπορούν ακόμη να φτάσουν έως και 1.200 κιλά.

Πέρα από το μεγάλο πορτ-μπαγκάζ υπάρχουν επίσης δεκάδες χώροι για αποθήκευση μικροαντικειμένων, οι οποίοι φθάνουν σε χωρητικότητα τα 24,8 λίτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κεντρική κονσόλα ενσωματώνει δύο θήκες, ένα χώρο αποθήκευσης 4,4 λίτρων με κάλυμμα, δύο (ή τέσσερις προαιρετικά) υποδοχές USB τύπου-C και θέση για κινητό τηλέφωνο. Οι πόρτες διαθέτουν θήκες για μπουκάλια έως και ένα λίτρο και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες.

Περνώντας στο σαλόνι του νέου Q4 e-tron, η αίσθηση της πολυτέλειας και της μοναδικής προσοχής στην λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει κάθε Audi κάνει αισθητή αμέσως την παρουσία της. Η μινιαλιστική αλλά γεμάτη στιλ και καλαισθησία σχεδίαση του ταμπλό συνδυάζεται με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην κατηγορία σε συστήματα για την υποβοήθηση αλλά και την ψηφιακή διασύνδεση των επιβατών.

Το ψηφιακό υπόβαθρο του Q4 e-tron χωρίζεται σε τέσσερις τομείς, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, την κεντρική οθόνη ΜΜΙ, τον φωνητικό έλεγχο και το ιδιαίτερα εντυπωσιακό Head Up Display με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι 10,25 ιντσών και ελέγχεται μέσα από το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών. Το Audi virtual cockpit μπορεί να παραμετροποιηθεί και να προβάλλει εκείνες τις πληροφορίες που ο οδηγός θεωρεί απαραίτητες στην εκάστοτε συνθήκη.

Το σύστημα πολυμέσων ΜΜΙ είναι αυτό της τελευταίας γενιάς, εξελιγμένο και εμπλουτισμένο με πολλές νέες δυνατότητες. Η βασική οθόνη αφής MMI είναι 10,1 ιντσών με ανάλυση 1.540 x 720 pixel. Στην προαιρετική μεγάλη έκδοση, η οθόνη έρχεται με διαγώνιο 11,6 ιντσών και ανάλυση 1.764 x 824 pixel.

Το ιδιαίτερα προηγμένο Head Up Display είναι τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, προβάλλοντας όλες τις πληροφορίες σε μία “εικονική” απόσταση περίπου δέκα μέτρων εμπρός από τον οδηγό, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τις αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα και να μην αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο του σαλονιού του Q4 e-tron είναι το νέο πολυλειτουργικό τιμόνι. Με σπορ σχεδιασμό και εξαιρετικά υλικά κατασκευής, διαθέτει μία σειρά διακοπτών και επιφανειών αφής, οι οποίοι αντιδρούν στην πίεση αλλά και σε κινήσεις αφής (για παράδειγμα scroll στα μενού) όπως ακριβώς και στα κινητά τηλέφωνα.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στην εξασφάλιση της υψηλότερης άνεσης για τους επιβάτες με ανατομικά καθίσματα τα οποία έχουν ενσωματωμένα προσκέφαλα και συστήματα για θέρμανση ή και ηλεκτρική υποστήριξη της πλάτης. Οι επιλογές σε υλικά και διακοσμητικά στοιχεία εξατομίκευσης είναι δεκάδες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 50% που χρησιμοποιούνται είναι από ανακυκλωμένα υλικά.

Η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται τοποθετημένη μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και ισορροπημένη κατανομή μαζών. Η καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας ποικίλλει από 52 kWh (55 kWh ακαθάριστο) για το Q4 35 e-tron, έως 77 (82) kWh για τη μεγάλη μπαταρία στα Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron quattro.

Τα Q4 35 e-tron και Q4 40 e-tron έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, με ισχύ 170 PS (125 kW) και 204 PS (150 kW) αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron quattro έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, υλοποιώντας ηλεκτρική τετρακίνηση quattro.

Η μέγιστη ισχύς 299 PS (220 kW), εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα ενώ η ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα είναι στα 180 χλμ./ώρα.

Χάρη στη μέγιστη ισχύ φόρτισης 125 kW, σε ιδανικές συνθήκες φορτίζεται αρκετή ενέργεια σε μόλις 10’, για διάνυση περίπου 130 χιλιομέτρων (WLTP). Η αυτονομία φτάνει έως και 520 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP (για το πισωκίνητο Q4 40 e-tron Sportback).

Για την λειτουργία της μπαταρίας η Audi έχει εξελίξει ένα ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα για την μεγιστοποίηση της αυτονομίας και την μεγιστοποίηση της ασφάλειας. Στο νέο Q4 e-tron χρησιμοποιούνται ανάλογα με την έκδοση δύο μπαταρίες, μία στις 51,5 kWh η οποία αποτελείται από 8 στοιχεία και ζυγίζει 350 κιλά. Και μία στις 76,6 kWh η οποία αποτελείται από 12 στοιχεία και ζυγίζει περίπου 500 κιλά.

Η μπαταρία είναι καλά στερεωμένη σε έναν πολύ ισχυρό κλωβό ασφαλείας από αλουμίνιο, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της αλλά και να προστατεύεται σε περίπτωση σύγκρουσης. Το περίβλημα αυτό αποτελεί δομικό στοιχείο του πλαισίου, αυξάνοντας την ακαμψία του και βελτιώνοντας την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Για την σωστή λειτουργία της συστοιχίας των μπαταριών υπάρχουν ειδικοί σένσορες που παρακολουθούν διαρκώς την τάση αλλά και την θερμοκρασία και συνεργάζονται με ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, έτσι ώστε να βρίσκεται διαρκώς στην βέλτιστη απόδοσή της. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην ψύξη-θέρμανση της μπαταρίας ώστε να είναι πάντα στην σωστή θερμοκρασία λειτουργίας.

Το σύστημα αυτό εγγυάται μεγάλο κύκλο ζωής, με την εταιρία να υποστηρίζει ότι θα έχει τουλάχιστον το 70% της χωρητικότητάς της μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας ή 160.000 χιλιόμετρα.

Η ηλεκτροκίνηση του Q4 e-tron δεν αφορά μόνο το οικολογικό προφίλ του αυτοκινήτου αλλά προσθέτει και μία σπορτίφ διάσταση, κάτι που ταιριάζει στο DNA της μάρκας και στα δεκάδες σημαντικά αυτοκίνητα που σημάδεψαν κάθε μορφής αγώνα.

Η σπορ πλευρά της Audi δεν θα μπορούσε να λείπει από την εποχή της ηλεκτροκίνησης, καθώς τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορούν να αναδείξουν μία νέα μορφή οδηγικής ευχαρίστησης. Χαρακτηριστικά όπως η εκρηκτική απόδοση της ισχύος και η εκπληκτική επιτάχυνση καθιστούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξίσου ή και περισσότερο απολαυστικό από ένα συμβατικό μοντέλο.

Στο νέο Q4 e-tron έχουμε την ιδανική συνύπαρξη μιας luxury ποιότητας με έναν σπορ χαρακτήρα, ο οποίος εκφράζεται από το χαμηλωμένο κατά 15 χιλιοστά αμάξωμα. Υπάρχει επίσης το σύστημα Audi Drive Sellect το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικά προφίλ οδήγησης που να ταιριάζουν στην διάθεση του οδηγού.

Το Q4 e-tron εφοδιάζεται και με μία εξελιγμένη ανάρτηση με έλεγχο της απόσβεσης, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε ζάντες από 19 έως 21 ίντσες με αεροδυναμικά σχέδια για μείωση της κατανάλωσης.

Η μπαταρία υψηλής τάσης του Audi Q4 e-tron βρίσκεται τοποθετημένη μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και ισορροπημένη κατανομή μαζών. Ενώ και η εξελιγμένη ηλεκτρική τετρακίνηση του νέου Audi Q4 e-tron μπορεί να προσφέρει μοναδικές σπορ συγκινήσεις, όντας παράλληλα και ένα πολυτελές SUV για άνετη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών του στα μεγάλα ταξίδια.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο εκδοχές του νέου Αudi Q4 e-tron έρχονται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην ηλεκτρική στρατηγική της γερμανικής εταιρίας, αποτελώντας δύο προσιτές προτάσεις για ένα πιο ευρύ κοινό, το οποίο αναζητά την πιο πλήρη επιλογή για να μπει στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Και τι καλύτερο να γίνει αυτό με την κορυφαία τεχνολογία και την απόλυτη αίσθηση ποιότητας και luxury αύρας που χαρακτηρίζει το νέο Q4 e-tron.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Audi Q4 e-tron Sportback: Ηλεκτρικό SUV με σπορ σιλουέτα
Σύστημα Quattro στο νέο Audi Q4 e-tron
Δοκιμή: Audi Q4 40 e-tron