Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

CUPRA Tavascan Extreme E: Το μέλλον είναι ηλεκτρικό και… αγωνιστικό

Ελλάδα 15:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Tavascan Extreme E: Το μέλλον είναι ηλεκτρικό και… αγωνιστικό

Cupra 2022

CUPRA Tavascan Extreme E: Το μέλλον είναι ηλεκτρικό και… αγωνιστικό

Cupra 2022

Η CUPRA παρουσιάζει ένα πολύ εντυπωσιακό πρωτότυπο με την ονομασία Tavascan Extreme E Concept με το οποίο δείχνει ότι το μέλλον ακόμα και στους αγώνες θα είναι σίγουρα ηλεκτρικό.

Advertisement
Advertisement

Η αναζήτηση της αυτοκίνησης του μέλλοντος περνά μέσα από την ηλεκτροκίνηση. Όμως για την CUPRA η νέα αυτή εποχή δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα καθημερινής χρήσης αλλά επεκτείνεται και στην αγωνιστική δραστηριότητα της εταιρίας.

Ήδη η CUPRA είχε ενεργή συμμετοχή στο πρωτάθλημα ΕΧTREME-E, μία ειδική μορφή αγώνων εκτός δρόμου αγώνων σε απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν μια σειρά από enents Με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ηλεκτροκίνησης και στα ράλι, με το e-CUPRA ABT XE1 του 2021 των 550 ίππων να έχει κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Το Πρωτάθλημα Extreme E αποτελεί μία πρόσκληση και πρόκληση για ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση και στόχος είναι μέσα από τους αγώνες σε σημεία του πλανήτη με ευαίσθητα συστήματα να ενθαρρύνονται οι θεατές ώστε να ενεργοποιηθούν σε θέματα προστασίας του πλανήτη.

Advertisement
Advertisement

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη πρώτη σεζόν της ειδικής αυτής μορφής αγώνων, η CUPRA έχει ήδη δηλώσει την συμμετοχή της και στο πρωτάθλημα του 2022. Και μάλιστα με ένα κορυφαίο δίδυμο οδηγών, τον Nasser Al-Attiyah, πολυπρωταθλητή σε αγώνες αντοχής και νικητή του φετινού Ράλι Ντακάρ και την Jutta Kleinschmidt, πρώτη γυναίκα νικήτρια στο Ντακάρ.

Πάνω σε αυτή την μοναδική επιτυχία, η CUPRA παρουσίασε ένα πρωτότυπο το οποίο αποτελεί τον πρόλογο για ένα νέο και ιδιαίτερα καινοτόμο crossover, το Tavascan. Η παρουσίασή του αναμένεται μέσα στο 2024 και μέχρι τότε η ισπανική εταιρία μας δίνει μία πρώτη γεύση με το Tavascan Extreme E Concept, ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ξεκάθαρες αγωνιστικές καταβολές και σχεδιαστική προσέγγιση που φέρνει τη νέα εποχή της CUPRA στα μοντέλα παραγωγής της.

Advertisement

Το πρωτότυπο αυτό χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή σχεδίαση, η οποία διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του αγωνιστικού αυτοκινήτου της σειράς EXTREME-E, διαθέτοντας ένα πολύ δυναμικό και μυώδες αμάξωμα, με έντονα χαρακτηριστικά και πολύ μεγάλη απόσταση από το έδαφος χάρη στην ειδικά σχεδιασμένη ανάρτηση και τους τεράστιους τροχούς.

Advertisement

Σε σχέση με το καθαρόαιμο αγωνιστικό μοντέλο που αγωνίζεται στην σειρά ΕXTREME-E, υπάρχουν αρκετές σχεδιαστικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, ιδίως στο εμπρός μέρος όπου τα νέα φωτιστικά σώματα με τεχνολογία LED έχουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μάρκας, χωρισμένα σε τριγωνικές ομάδες.

To ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι ότι χρησιμοποιεί τρισδιάστατα εκτυπωμένα ανταλλακτικά τα οποία είναι σε θέση να κατασκευάζονται σε μόλις έξι ώρες. Το CUPRA Tavascan Extreme E Concept χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό ίνες λιναριού για την κατασκευή του αμαξώματος έτσι κάτι που συνηγορεί στην βιωσιμότητά του. Μάλιστα στοιχεία του αμαξώματος μπορούν να δημιουργούν άμεσα σε 3D εκτύπωση, έτσι ώστε να μπορεί να παραμένει στον αγώνα ακόμα και αν καταστραφούν κομμάτια του.

Advertisement

Οι ίνες λιναριού αντικαθιστούν την χρήση ανθρακονήματος στο αμάξωμα, κάτι που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αυτοκινήτου, κάτι που στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστεί και στην έκδοση παραγωγής.

Το CUPRA Tavascan Extreme E Concept εφοδιάζεται με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 54 kWh, τοποθετημένη πίσω από τις θέσεις οδηγού και συνοδηγού και μπορεί να επιταχύνει από 0-100 km/h σε περίπου 4 δευτερόλεπτα.


Μέσα από το CUPRA Tavascan Extreme E Concept η ισπανική εταιρία δείχνει ότι μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της ηλεκτρικής της παρουσίας, τονίζοντας ακόμα περισσότερο το αγωνιστικό της παρελθόν, χωρίς να ξεχνά έννοιες όπως βιωσιμότητα και οικολογικές ανησυχίες.

Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα EXTREME-E προσθέτει πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις, με την CUPRA να συνδυάζει μία άκρως ελκυστική σχεδίαση σε ένα όχημα καθημερινής χρήσης και υψηλής απόδοσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η CUPRA ετοιμάζει ένα νέο, εξηλεκτρισμένο C SUV
Cupra Formentor VZ5: Πέρα και πάνω από τα όρια
CUPRA Formentor: Με σχεδίαση που συναρπάζει