Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

CUPRA Leon: Η υβριδική πλευρά της σπορ οδήγησης

Ελλάδα 3:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Leon: Η υβριδική πλευρά της σπορ οδήγησης

Cupra 2022

CUPRA Leon: Η υβριδική πλευρά της σπορ οδήγησης

Cupra 2022

Το νέο CUPRA Leon διαθέτει μία πλήρη γκάμα κινητήρων υψηλών επιδόσεων με εξελιγμένα plug-in υβριδικά συστήματα κορυφαίας απόδοσης και οικονομίας.

Advertisement
Advertisement

Με το Leon η CUPRA θέτει τα νέα στάνταρ στην κατηγορία των compact αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, δημιουργώντας μία απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στον δυναμικό χαρακτήρα και την premium άνεση.

Χάρη στη μοντέρνα σχεδίασή του, τους εξελιγμένους κινητήρες υψηλής απόδοσης, την κορυφαία τεχνολογία συνδεσιμότητας και τα δεκάδες συστήματα ασφαλείας, το Leon δεν είναι απλά ένας γνήσιος εκπρόσωπος της CUPRA αλλά και ένα αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης απαιτήσεις.

Οι καινοτόμες λύσεις του CUPRA Leon δίνουν το παρών στους κινητήρες, όπου η εταιρία ενσωματώνει ένα προηγμένο και υψηλής απόδοσης υβριδικό σύστημα για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα plug-in υβριδικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται εξαιρετικές επιδόσεις, πολιτισμένα χαρακτηριστικά και αθόρυβη λειτουργία σε συνδυασμό με μοναδική οικονομία σε καύσιμο και εξαιρετικά περιορισμένες εκπομπές CO2.

Advertisement
Advertisement

Το επίκεντρο του plug-in συστήματος της CUPRA βρίσκεται ένας βενζινοκινητήρας των 1,4 λίτρων με απόδοση 150 ίππους. Το σύστημα συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 115 ίππων, κάτι που ανεβάζει την συνδυαστική ισχύ στους 245 ίππους και την ροπή στα 400 Νm. Xάρη σε αυτή την υψηλή ιπποδύναμη οι επιδόσεις είναι πραγματικά κορυφαίες για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε 6,7 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να φθάνει τα 225 χλμ/ώρα.

Advertisement

Η μπαταρία του συστήματος είναι ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13 kWh, η οποία παρέχει αυτονομία έως και 60 χιλιόμετρα για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση. Η φόρτισή της διαρκεί μόλις 3,5 ώρες σε ένα Wallbox ή έξι ώρες σε οικιακή πρίζα. Χάρη στην αποδοτικότητα της τεχνολογίας κινητήρα plug-in hybrid, οι εκπομπές CO2 είναι χαμηλότερες από 35g/100km (5-θυρο: 28,9-32,4 g/km και Sportstourer: 29,7-33,5 g/km).

Advertisement

Το σύστημα e-Hybrid εκκινεί πάντα το CUPRA Leon PHEV σε ηλεκτρική κατάσταση, και αλλάζει σε υβριδική λειτουργεία όταν πια η μπαταρία αρχίσει να αδειάζει και πέσει κάτω από ένα όριο ή εάν η ταχύτητα αυξηθεί πάνω από τα 130 χλμ/ώρα.

Στην υβριδική λειτουργία, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την κατάσταση φόρτισης, να την αυξήσει ή να τη μειώσει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Αυτό καθιστά δυνατή την οδήγηση σε αστική περιοχή, πάντοτε με ηλεκτρική ενέργεια και με μηδενικές εκπομπές.

Advertisement

Παράλληλα με την έκδοση των 245 ίππων, η plug-in υβριδική τεχνολογία του CUPRA Leon είναι διαθέσιμη και σε μία λιγότερο ισχυρή έκδοση με απόδοση 204 ίππων, με ακόμα πιο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (1,1 λτ/100 χλμ.) και λιγότερες εκπομπές CO2. Οι επιδόσεις παραμένουν ιδιαίτερα δυναμικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το 0-100 χλμ/ώρα σε 7,5 δευτερόλεπτα, και τελική ταχύτητα 220 χλμ/ώρα.

Εκτός όμως από τους κινητήρες, το CUPRA Leon βασίζεται σε ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύνολο μηχανικών μερών για να αναδείξει την σπορ πλευρά του χαρακτήρα του. Το πλαίσιο είναι το MQB Evo το οποίο εκτός από ιδιαίτερα στιβαρό επιτρέπει στους μηχανικούς της εταιρίας να ενσωματώνουν μία σειρά από σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού.

Είναι ενδεικτικό ότι το CUPRA Leon εφοδιάζεται με συστήματα όπως Predictive Adaptive Cruise Control (ACC), Travel Assist, Side and Exit Assist και Emergency Assist. Ο συνδυασμός κορυφαίων τεχνολογιών δημιουργεί ένα αυτοκίνητο-πρότυπο ασφάλειας και ευκολίας χρήσης από την πλευρά του οδηγού, ο οποίος όπως σε κάθε CUPRA αποτελεί το επίκεντρο το ενδιαφέροντος.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ο CUPRA Leon ένα αυτοκίνητο που πέρα από τις καθημερινές μετακινήσεις με άνεση και ποιοτικά χαρακτηριστικά ακριβότερης κατηγορίας μπορεί να είναι και ένα δυναμικό hatchback, γεμάτο οδηγική ένταση και υψηλά επίπεδα ασφάλειας έχοντας κατακτήσει εκτός των άλλων και την κορυφαία διάκριση 5 αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης του Εuro NCAP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
CUPRA Formentor: Κορυφαίοι σπορ κινητήρες με απόδοση έως και 390 ίππους
Δείτε πώς τα πήγε το Cupra Born με τον τάρανδο (+video)
H Cupra ετοιμάζει δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα