Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

CUPRA Formentor: Οι 5+1 λόγοι που το κάνουν μοναδικό

Ελλάδα 4:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Formentor: Οι 5+1 λόγοι που το κάνουν μοναδικό

Cupra 2022

CUPRA Formentor: Οι 5+1 λόγοι που το κάνουν μοναδικό

Cupra 2022

Ένα κουπέ SUV με σπορ χαρακτήρα, σπορ επιδόσεις και πρακτικές λύσεις, το CUPRA Formentor συνδυάζει την καθημερινή ευχρηστία με το πάθος ενός αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με στόχο να εντυπωσιάσει και να αλλάξει τα δεδομένα της κατηγορίας του, το CUPRA Formentor έχει κατακτήσει όχι μόνο το αγοραστικό κοινό αλλά και μεγάλα βραβεία σχεδίασης, όπως το Red Dod Product Design 2021. Μία βράβευση που αποδίδει τα εύσημα όχι μόνο στο Formentor αλλά και στην ίδια την CUPRA, που παρά τα μόλις τέσσερα χρόνια στην αγορά έχει ήδη κερδίσει την εκτίμηση των καταναλωτών.

Το CUPRA Formentor ακολουθεί μια αντισυμβατική και έξω από τα δεδομένα προσέγγιση στα σύγχρονα SUV, συνδυάζοντας σε ένα αμάξωμα την πρακτικότητα ενός SUV με την αισθητική και την οδηγική ένταση ενός καθαρόαιμου σπορ αυτοκινήτου. Βασισμένο πάνω στο πλαίσιο MQB EVO, καταφέρνει να αναδυκνείει τον καθαρό δυναμισμό ενός hatchback με τους χώρους και την άνεση ενός crossover.

Αυτός η μοναδική ισορροπία ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές απαιτήσεις κάνουν το CUPRA Formentor την πιο ελκυστική αγορά αυτοκινήτου της κατηγορίας. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν το SUV της CUPRA στην πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστικό πρόταση της αγοράς.

Advertisement
Advertisement

1. Ασυναγώνιστος σχεδιασμός. Για το πρώτο καθαρά δικό της μοντέλο, η CUPRA φρόντισε να αναδείξει όλη την μεγάλη αγωνιστική της παράδοση σε ένα σπορ σχήμα με πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και πανέμορφες αναλογίες. Με αναφορές σε κουπέ και hatchback, φέρνει τα SUV σε μία νέα εποχή, με μία πολύ καλαίσθητη σιλουέτα που χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως η δυναμική μάσκα με τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα, οι μεγάλοι τροχοί, το σπορ τελείωμα στο πίσω μέρος με την έντονη κλίση της οροφής.

Το συναρπαστικό του design υποστηρίζεται από πολλά ακόμα στοιχεία, όπως τα υπέροχα ματ χρώματα αλλά και τις λεπτομέρειες στο χρώμα του χαλκού που προσδίδουν μία μοναδική προσωπικότητα στο Formentor. Τις σπορ εντυπώσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο οι εξατμίσεις με τις 4 απολήξεις, τον ειδικό προφυλακτήρα, το πίσω σπόιλερ, τον διαχύτη στο κάτω μέρος αλλά και τους αποκλειστικούς για το μοντέλο τροχούς των 19 ιντσών.

Advertisement

2. Xώροι και πρακτικότητα. Παρά τον σπορ προσανατολισμό του και την έμφαση στην οδηγική απόλαυση, το Formentor είναι ένα ιδιαίτερα πρακτικό αυτοκίνητο. Με μήκος που φθάνει στα 4,45 μέτρα και μεταξόνιο στα 2,68 μέτρα εξασφαλίζει κορυφαίους χώρους για τους επιβάτες και μεγάλη ευχέρεια στο να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο ταξίδι. Ο χώρος των αποσκευών ξεκινά από τα 450 λίτρα (ή 420 λίτρα για την τετρακίνητη έκδοση) ενώ εξίσου μεγάλος είναι και ο χώρος για τις αποσκευές.

Advertisement

3. Σαλόνι με ποιότητα και έμφαση στον οδηγό. Η γεμάτη φαντασία και συναισθηματική ένταση σχεδίαση του αμαξώματος δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέχεια και στο σαλόνι του νέου CUPRA Formentor. Το ταμπλό καταφέρνει να συνδυάζει μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία με πολλές πρακτικές ιδέες και όλα αυτά να συνοδεύονται από κορυφαίας ποιότητας υλικά και μοναδική προσοχή στην λεπτομέρεια. Η εξαιρετική θέση οδήγησης θυμίζει έντονα σπορ αυτοκίνητο και όχι ένα ψηλό SUV, με τα μπάκετ καθίσματα και το δερμάτινο τιμόνι να αφήνουν υποσχέσεις για οδηγικές απολαύσεις υψηλού επιπέδου.

Advertisement

4. Πλήρες πακέτο τεχνολογιών. Για το νέο Formentor η CUPRA φρόντισε να καλύψει κάθε σύγχρονη τεχνολογία που διατίθεται στην κατηγορία και ακόμα πιο πάνω, εφοδιάζοντάς το με ότι πιο σύγχρονο και ενημερωμένο υπάρχει σε συστήματα για την ασφάλεια και την ψηφιακή διασύνδεση των επιβατών. Το νέο σύστημα πολυμέσων ΜΙΒ3 έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες και εφαρμογές (μεταξύ αυτών και σύστημα φωνητικών εντολών), και ελέγχεται μέσα από μία οθόνη υψηλής ανάλυσης 12 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας.

Εκτός από την κεντρική οθόνη υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Digital Cockpit των 10,25 ιντσών με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης ανάλογα με τις διαθέσεις και τις προτιμήσεις του οδηγού, ενώ στις πιο ισχυρές εκδόσεις υπάρχει το πρόγραμμα CUPRA View το οποίο παρέχει πληροφορίες που άπτονται του σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου, όπως η πίεση του turbo, η ισχύς, οι επιταχύνσεις G και πολλά άλλα. Μέσω της εφαρμογής CUPRA Connect υπάρχει η δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο του αυτοκινήτου και ενεργοποίησης διαφόρων λειτουργιών του.

5. Τεράστια γκάμα κινητήρων για κάθε ανάγκη. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του CUPRA Formentor είναι η πληθώρα κινητήρων και τύπους καυσίμων με τους οποίους διατίθεται στην αγορά. Πιο αναλυτικά υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • 1,5 TSI 150 PS, με απόδοση στους 150 ίππους, μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο ή επτά σχέσεων αυτόματο DSG.
  • 2,0 TSI 4DRIVE DSG 190 PS, με 190 ίππους, στάνταρ την τετρακίνηση και το επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε μόλις 7,1 δευτερόλεπτα.
  • 2,0 TSI VZ DSG 245 PS, με απόδοση στους 245 ίππους, κίνηση στους εμπρός τροχούς, 0-100 χλμ/ώρα σε 6,8 δευτερόλεπτα και αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων DSG
  • 2,0 TDI 150 PS, με κινητήρα 150 ίππων, μηχανικών κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο 7 σχέσεων DSG, και μέση κατανάλωση που φθάνει ώς και τα 4,7 λτ/100 χλμ.. με βάση τοπ πρότυπο WLTP.
  • 1,4 eHybrid DSG 204/245 PS, η plug-in υβριδική έκδοση, με απόδοση στους 204 και 2245 ίππους, αυτονομία στα 59 χιλιόμετρα και κατανάλωση που φθάνει στο απίστευτο νούμερο των 1,2 λτ/100χλμ.
  • 2,0 TSI VZ 4DRIVE DSG 310 PS, με απόδοση στους 310 ίππους, στάνταρ την τετρακίνηση και το αυτόματο κιβώτιο DSG, με το 0-100 χλμ/ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα.
  • 2,5 TSI VZ5 4DRIVEI DSG 390 PS, η κορυφαία έκδοση και το απόλυτο σπορ SUV, με τον πεντακύλινδρο κινητήρα της Audi των 2,5 λίτρων, απόδοση 390 ίππους, την πιο εξελιγμένη τετρακίνηση και 0-100 χλμ/ώρα σε 4,2 δευτερόλεπτα.

6. Εξαιρετικό value for money. Το CUPRA Formentor αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για ένα διαφορετικό και πολυτάλαντο SUV καθώς πέρα από τον μοναδικό του χαρακτήρα καταφέρνει να συνδυάζει έναν εξαιρετικό συνδυασμό τιμής προς απόδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της βασικής έκδοσης ξεκινά από τα 30.490 ευρώ με το πακέτο του εξοπλισμού ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού να είναι το πιο πλήρες στην κατηγορία του, περιλαμβάνοντας όλα τα σύγχρονα συστήματα τελευταίας γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε στη Βαρκελώνη το κορυφαίο Cupra Formentor VZ5
Δοκιμή: Cupra Formentor VZ vs Ford Puma ST
To Cupra Formentor PHEV στη Γροιλανδία (video)