Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

CUPRA Born: Δυναμικά ηλεκτρικό σε πολύ προσιτή τιμή

Ελλάδα 17:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Born: Δυναμικά ηλεκτρικό σε πολύ προσιτή τιμή

Cupra 2022

CUPRA Born: Δυναμικά ηλεκτρικό σε πολύ προσιτή τιμή

Cupra 2022

Η ηλεκτροκίνηση και η σπορ οδήγηση είναι δύο έννοιες που μπορούν να συνυπάρξουν. Και το CUPRA Born είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό μπορεί να γίνει σε ένα οικονομικά προσιτό μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

Με το νέο Born η CUPRA ξεκινά την μεγάλη της πορεία προς την ηλεκτροκίνηση, έχοντας ως στόχο μέχρι το 2030 όλα τα νέα αυτοκίνητά της να είναι ηλεκτρικά. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη αλλαγή για την εταιρία που έχει συνδέσει το όνομά της με σημαντικές επιτυχίες σε αγώνες κάθε είδους και με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σπορ αυτοκίνητα ευρείας κυκλοφορίας των τελευταίων δεκαετιών.

Για την CUPRA όμως αυτό είναι και μία πρόκληση, καθώς η ισπανική εταιρία φαίνεται αποφασισμένη να πάρει μαζί της όλη αυτή την παράδοση, και να την περάσει στις εποχές της ηλεκτροκίνησης. Κάτι που γίνεται ξεκάθαρο από το πρώτο κιόλας αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο, το νέο Βorn.

H παραγωγή του CUPRA Born στο εργοστάσιο Ζwickau στην Γερμανία, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την μάρκα και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μοντέλα που ετοιμάζει για το άμεσο μέλλον. Αυτοκίνητα που το καθένα με τον δικό του τρόπο θα κληθούν να συντηρήσουν το DNA της μάρκας και στη νέα εποχή.

Advertisement
Advertisement

Το βασικό στοιχείο του Βorn που δίνει αυτή την αίσθηση της συνέχειας της CUPRA είναι η δυναμική και γεμάτη συναισθηματισμό σχεδίαση του αμαξώματος. Η εντυπωσιακή μάσκα με τα χαρακτηριστικά LED φωτιστικά σώματα και τις μεγάλες εισαγωγές αέρα δίνουν έναν έντονο σπορ χαρακτήρα.

Οι αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές σε συνδυασμό με τα πλαϊνά σπόιλερ και τους νέας σχεδίασης τροχούς από 18 έως 20 ίντσες, δημιουργούν ένα πολύ σπορ προφίλ. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το πίσω μέρος με τα πολύ ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα και την ενιαία φωτιζόμενη μπάρα από άκρη σε άκρη του αμαξώματος.

Advertisement

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι υπέροχες πινελιές στο χρώμα του χαλκού, αλλά και τα νέα αποκλειστικά χρώματα τα οποία κάνουν το Βorn αρκετά ξεχωριστό και πολύ μοντέρνο.

Advertisement

Το σαλόνι ακολουθεί και αυτό την κομψή αισθητική του αμαξώματος, με χρήση πολύ προσεγμένων και ποιοτικών υλικών και έμφαση στην οδηγική ευχαρίστηση. Το τελευταίο γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα εξαιρετικά μπάκετ καθίσματα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούν υλικό από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που έχουν ανασυρθεί από την θάλασσα.

Το ψηφιακό υπόβαθρο του Born είναι στην κορυφή της κατηγορίας του, συνδυάζοντας έναν πίνακα οργάνων πάνω στο τιμόνι και μία οθόνη 12 ιντσών με πλούσιο υπόβαθρο σε συστήματα για την ψυχαγωγία και την ενημέρωση του οδηγού. Διατίθεται επίσης και ένα εξελιγμένο head-up-display με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας για την πληροφόρηση του οδηγού.

Advertisement

To σύστημα infotainment 12 ” με οθόνη 1.560 x 700 pixel, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της οθόνης αφής και του φωνητικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει μία πληθώρα δεδομένων και πληροφοριών, μεταξύ των οποίων 3D πλοήγηση, μουσική, επαφές και μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών.

Διατίθεται επίσης σύστημα αναγνώρισης φωνής, και το CUPRA CONNECT με την εφαρμογή Μy CUPRA, το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει διαδικτυακές υπηρεσίες αλλά και να επιτρέψει τον εξ αποστάσεως έλεγχο λειτουργιών του οχήματος, όπως την ενεργοποίηση του κλιματισμού ή το ξεκλείδωμα των θυρών.

Το Βorn εφοδιάζεται με μία ιδιαίτερα πλούσια γκάμα συστημάτων για την ασφάλεια των επιβατών και την υποβοήθηση του οδηγού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συστήματα όπως Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist.

Το σαλόνι έχει τεράστιους χώρους για τους επιβάτες, χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο των 2.767 χιλιοστών και την απουσία κεντρικού τούνελ. Το πορτ-μπαγκάζ έχει μεγάλο άνοιγμα και κανονικό σχήμα με την χωρητικότητά του να φθάνει τα 385 λίτρα.

To νέο CUPRA Born διατίθεται ήδη στην χώρα μας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Αναλυτικά οι εκδόσεις και οι τιμές έχουν ως εξής.

  • Born 45 kW 150 PS 33.900 €
  • Born 58 KWh 204 PS 37.900 €
  • Born 58 KWh 231 PS eBoost 39.900 €
  • Born 77 KWh 231 PS eBoost 43.490 €
  • Born 58 KWh 204 PS Launch Edition 39.900 €

Cupra Born

Η έναρξη παραγωγής της έκδοσης των 45 kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ενώ οι εκδόσεις με το σύστημα e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον Μάιο. Από τις τιμές αυτές θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης που θα ανακοινωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα και το οποίο θα ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα το ηλεκτρικό Cupra Born (+τιμές)
Τι σχέση έχουν τα καθίσματα του Cupra Born με την Μεσόγειο;
Η Cupra εμπιστεύτηκε την εξέλιξη του Born σε οδηγούς αγώνων