Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi 2021

Αποκάλυψη του νέου Audi SQ5 Sportback

Ελλάδα 4:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκάλυψη του νέου Audi SQ5 Sportback

Audi 2021

Αποκάλυψη του νέου Audi SQ5 Sportback

Audi 2021

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του Q5 Sportback, η Audi απομακρύνει την κουκούλα και στην πιο ισχυρή του έκδοση.

Advertisement
Advertisement

Μετά την παρουσίαση του ολοκαίνουριου Q5 Sportback, το οποίο προστέθηκε δίπλα στα e-tron και Q3, η Audi δίνει στο φως της δημοσιότητας και την ισχυρή εκδοχή SQ5 Sportback.

Σχεδιαστικά συναντάμε μεγάλους αεραγωγούς στον προφυλακτήρα, οι οποίοι συνορεύουν με μια μεγάλη οκταγωνική γρίλια Singlerframe. Ως στάνταρ προσφέρονται LED κεντρικοί προβολείς, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για OLED.  Στο πίσω μέρος δεσπόζει η αλουμινένια επιμήκης λεπτομέρεια που διαχωρίζει προφυλακτήρα και διαχύτη, ενώ σπορ αίσθηση προσφέρει η τετραπλή απόληξη της εξάτμισης.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι δερμάτινες επενδύσεις Nappa, όπως και το μαύρο ή σκοτεινό γκρι χρώμα που κοσμεί ποικίλες επιφάνειες. Εμφανή είναι τα λογότυπα “S”, όπως και οι ραφές που δίνουν μια ξεχωριστή αύρα σε καθίσματα και τιμόνι.

Advertisement
Advertisement

Το μοντέλο ενσωματώνει έναν 3λιτρο V6 ντίζελ κινητήρα (TDI) των 341 ίππων και 700 Nm ροπής, διαθέσιμης από τις 1.760 έως τις 3.250 σ.α.λ., με την επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα από στάση να ολοκληρώνεται σε 5,1 sec και την τελική ν΄ αντιστοιχεί σε 250 χλμ./ώρα.

Για τη μετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς φροντίζει ένα 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο (Tiptronic). Το μόνιμο σύστημα τετρακίνησης quattro κατανέμει τη ροπή σε εμπρός και πίσω άξονα ανάλογα με τις ανάγκες. Κατά παραγγελία προσφέρεται και σπορ διαφορικο το οποίο διανέμει τη ροπή στους άξονες ανάλογα με το στιλ οδήγησης.

Advertisement

Το μοτέρ έχει υποβληθεί σε σημαντικές επεμβάσεις με φόντο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά του. Τα πιστόνια πλέον δεν είναι αλουμινένια αλλά από σφυρήλατο χάλυβα, κάτι που μετριάζει την απώλεια θερμότητας κατά την καύση. Παράλληλα, τα σωληνοειδή μπεκ στέλνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το καύσιμο, γεγονός που βελτιστοποιεί τις επιδόσεις και επιτρέπει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Advertisement

Προς όφελος της τελευταίας λειτουργούν και δύο ακόμη τεχνολογίες: Ένα ήπια υβριδικό σύστημα των 48V ανακτά έως και 8 kW κατά την επιβράδυνση του οχήματος, ενώ η μπαταρία των ιόντων λιθίου επιτρέπει την κίνηση του SQ5 Sportback με απενεργοποιημένο τον κινητήρα έως και 40 sec. Επιπροσθέτως, μέρος του υβριδικού συστήματος συνιστά και ένας ηλεκτρικός κομπρέσορας ο οποίος επιτρέπει ακαριαίες επιταχύνσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Η Audi, ακόμη, εστιάζει και στην προστασία του περιβάλλοντος κάτι που επιτυγχάνει μέσω της ενσωμάτωσης στο SQ5 Sportback δύο καταλυτικών μετατροπέων SCR, για φιλτράρισμα των καυσαεριών προτού διαχυθούν στο περιβάλλον.

H μεικτή κατανάλωση καυσίμου αντιστοιχεί σε 7.1–7.0 λτ./100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 αποτυπώνονται σε 186–185 γρμ./χλμ.

Advertisement

Το σύστημα ανάρτησης απαρτίζεται από πολλαπλούς συνδέσμους σε κάθε τροχό ξεχωριστά, ενώ οι ζάντες προσφέρονται είτε σε 20 ίντσες, είτε σε διάμετρο 21’’ (Audi Sport HmbH). H σπορ ανάρτηση του μοντέλου με ελεγχόμενα αμορτιστέρ χαμηλώνει το Q5 Sportback κατά 30 mm συγκριτικά με το Q5 Sportback και παντρεύει τις ανέσεις με τον δυναμισμό.

Το μοντέλο θα κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μεξικό (San Jose Chiapa) και θα διατεθεί κατά το πρώτο μισό του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίσεις για το Audi e-tron

Νέο Audi TTS Competition plus με 320 ίππους

Οδηγούμε το Audi RS Q8