Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron: Κορυφαία αισθητική και καινοτόμες τεχνολογίες

Ελλάδα 0:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi Q4 e-tron: Κορυφαία αισθητική και καινοτόμες τεχνολογίες

Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron: Κορυφαία αισθητική και καινοτόμες τεχνολογίες

Audi 2021-1

Για το πρώτο της ηλεκτρικό compact SUV η Audi φρόντισε να το εφοδιάσει με ένα σαλόνι που διαθέτει ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην σύγχρονη τεχνολογία και μία σχεδίαση που αναδεικνύει τις μοναδικές αισθητικές επιλογές της μάρκας.

Advertisement
Advertisement

Αν κάτι ξεχωρίζει τα σύγχρονα Audi είναι η σχεδιαστική τους υπεροχή και η εμμονή της γερμανικής εταιρίας με την τελευταία λεπτομέρεια σε θέματα ποιότητας και υψηλής αισθητικής. Αυτό συμβαίνει και με το νέο Audi Q4 e-tron το οποίο πέρα από την εντυπωσιακή του εμφάνιση και την φουτουριστική του προσέγγιση διαθέτει ένα μοναδικό σε πολυτέλεια και ανέσεις σαλόνι.

Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη νέα προσέγγιση της εταιρίας στα ηλεκτρικά της μοντέλα είναι η αστείρευτη παροχή υψηλής τεχνολογίας και ανέσεων για τον οδηγό και τους επιβάτες. Κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές από το εντυπωσιακό ταμπλό του νέου Q4 e-tron το οποίο πέρα από την ιδιαίτερα μοντέρνα και γεμάτη φαντασία σχεδίαση του χαρακτηρίζεται από πολλά καινοτόμα στοιχεία σε ότι αφορά τα συστήματα για την υποβοήθηση και την εξυπηρέτηση του οδηγού στην καθημερινότητά του.

Advertisement
Advertisement

Τις πρώτες εντυπώσεις κερδίζει ο στάνταρ ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη διαγωνίου 10,25 ιντσών. Το Audi Virtual Cockpit όπως ονομάζεται παρέχει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης και διαφορετικής σύνθεσης των μενού του, ενώ παρέχει δεκάδες πληροφορίες στον οδηγό για την σωστή λειτουργία του οχήματος.

Μπροστά από τον πίνακα οργάνων υπάρχει ένα επαναστατικό νέο τιμόνι, το οποίο πέρα από το εντυπωσιακό του σχέδιο διαθέτει επιφάνειες αφής σε εμφάνιση piano black με φωτιζόμενες λειτουργικές. Τα κουμπιά αυτά παρέχουν απαλή απτική ανάδραση και όπως στα smartphones δεν ανταποκρίνονται μόνο σε κινήσεις αφής αλλά και σε κινήσεις σάρωσης, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολη η περιήγηση στις διάφορες λίστες του συστήματος πολυμέσων.

Advertisement

Η προαιρετικά θερμαινόμενη στεφάνη είναι πεπλατυσμένη τόσο στο κάτω όσο και στο πάνω τμήμα της – μια επιλογή που κάνει την εσωτερική ατμόσφαιρα να δείχνει ως πρόγευση μίας μελλοντικής εποχής. Τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και λειτουργίας ή αίσθησης, το νέο τιμόνι εκφράζει ξεκάθαρα τον φουτουριστικό χαρακτήρα του Q4 e-tron.

Στην ευθεία του οπτικού πεδίου του οδηγού βρίσκεται ένα ακόμα πολύ προηγμένο σύστημα που χαρακτηρίζει το νέο Audi Q4 e-tron. Πρόκειται για το Head Up Display με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητα. Μία τεχνολογία η οποία συνδέει σε μία εικόνα τον πραγματικό κόσμο με την εικονική πραγματικότητα, καθώς προβάλει τις οδηγήσεις πλοήγησης στο οπτικό πεδίου το οδηγού.

Advertisement

Οι οδηγίες πλοήγησης παρουσιάζονται σε φυσική απόσταση περίπου δέκα μέτρων από το παρμπρίζ, σε μια διαγώνιο περίπου 70 ιντσών, με αιωρούμενα βέλη που δυναμικά επισημαίνουν το επόμενο σημείο δράσης στη διαδρομή. Πιο κοντά στον οδηγό εμφανίζονται η ταχύτητα, οι πινακίδες κυκλοφορίας, τα συστήματα υποβοήθησης.

Advertisement

Το σύστημα βασίζεται σε μία ιδιαίτερα φωτεινή οθόνη LCD που μέσω ειδικών κατόπτρων κατευθύνει τις παραγόμενες φωτεινές ακτίνες σε δύο επίπεδα και μέσω αντανακλάσεων, ευκρινέστατα, στα μάτια του οδηγού.

Τα διάφορα σύμβολα προβάλλονται με ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ειδικά προσαρμοσμένα στη γεωμετρία των οπτικών προβολής, με επεξεργασία δεδομένων που λαμβάνονται από την μπροστινή κάμερα, τον αισθητήρα ραντάρ και το σύστημα πλοήγησης, να εξασφαλίζει απίστευτα ρεαλιστική απεικόνιση.

Χαρακτηριστικά, το λογισμικό του συστήματος αποτελείται από περίπου 600.000 γραμμές κώδικα προγραμματισμού, περίπου 50% περισσότερο από ολόκληρο το σύστημα ελέγχου της πρώτης έκδοσης του Space Shuttle!

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το σύστημα πολυμέσων MMI τελευταίας γενιάς της Αudi, το οποίο προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις διαβάθμισης των δυνατοτήτων του. Yπάρχουν επίσης δύο επιλογές σε οθόνες υψηλής ανάλυσης στις 10,1 ή 11,6 ίντσες, με την δεύτερη να έχει ανάλυση 1.764×824 pixels και είναι η μεγαλύτερη που παρέχει η Audi αυτή την στιγμή.

Το νέο Audi Q4 e-tron εφοδιάζεται επίσης με ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών χρησιμοποιώντας την φράση “Hey Audi”, το οποίο πλέον έχει αυξημένες δυνατότητες επικοινωνίας και αντίληψης της καθημερινής γλώσσας και πιο σύνθετων εντολών. Ιδιαίτερα εξελιγμένο είναι και το σύστημα πλοήγησης με δυνατότητες που άπτονται της ηλεκτρικής λειτουργίας του αυτοκινήτου (όπως για παράδειγμα η εύρεση σταθμών φόρτισης) και ικανότητα over the air ενημερώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύστημα Quattro στο νέο Audi Q4 e-tron
Οι τιμές του Audi Q4 e-tron Sportback στην Ελλάδα
Πρώτη επαφή με το Audi Q4 e-tron στην Ελλάδα (+video)