Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Νέα υλικά τριβής στα φρένα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Ελλάδα 18:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα υλικά τριβής στα φρένα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Car Gadget

Νέα υλικά τριβής στα φρένα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Car Gadget

Σύμφωνα με έρευνα, το 60% των σωματιδίων με τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον οι οδικές μεταφορές, δεν είναι από την εξάτμιση των αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Οδεύοντας προς ένα μέλλον χωρίς εκπομπές ρύπων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μια και η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι εταιρείες εξετάζουν τον περιορισμό της ρύπανσης από άλλα στοιχεία των αυτοκινήτων.

Ένα από αυτά είναι τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τα φρένα των αυτοκινήτων. Στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέβλεψε και έχει ξεκινήσει δράσεις από το 2019 στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον καθαρότερο ατμοσφαιρικό αέρα. Η ανησυχία έγκειται στη δημιουργία εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα (για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, μιλάμε για περίπου 200 φορές μικρότερο όγκο από έναν κόκκο άμμου) τα οποία είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία. Παράπλευρο όφελος από μια εξέλιξη στα φρένα και τα υλικά τριβής γενικότερα, θα ήταν μια καθαρότερη εμφάνιση για τα αυτοκίνητα και ιδιαίτερα για τους τροχούς τους.

Advertisement
Advertisement

Τα τακάκια και οι δίσκοι των φρένων (ή τα φερμουΐ στα ταμπούρα) λειτουργούν προφανώς με την τριβή, από όπου προκύπτει και η σκόνη- ορατή και αόρατη- παράλληλα με το έργο της επιβράδυνσης του αυτοκινήτου. Είναι μια πολύ σκληρή διαδικασία για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, η οποία βασίζεται στη μετατροπή της κινητικής ενέργειας στο αυτοκίνητο σε θερμότητα. Έτσι, τα υλικά των φρένων πρέπει να αντέχουν σε τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Αρχικά, τα υλικά τριβής των φρένων περιείχαν αμίαντο, κάτι που με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε. Τώρα οι εταιρείες έχουν αρχίσει και ασχολούνται με εναλλακτικά υλικά για τα φρένα των αυτοκινήτων. Για παράδειγμα η Bosch, έχει παρουσιάσει το iDisc που έχει διπλάσια αντοχή σε χιλιόμετρα και μειώνει την παραγωγή της σκόνης από τα φρένα, κατά 90%. Πιο πρόσφατα, η Brembo ανακοίνωσε τον δίσκο φρένων Greentive, ο οποίος με επίστρωση καρβιδίου βολφραμίου έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto

Advertisement

Διαβάστε ακόμα:

Δισκόφρενα- καθρέπτες από τη Brembo

Advertisement

H Bosch αναβαθμίζει την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών

Η απόλυτη φαντασίωση από τα ’80s: Corvette Callaway Twin Turbo

 

Advertisement