Live Κίνηση
Περισσότερα
ACROPOLIS 2023

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Οι κατηγορίες

Ελλάδα 20:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Οι κατηγορίες

ACROPOLIS 2023

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Οι κατηγορίες

ACROPOLIS 2023

Τα αγωνιστικά της RC1 είναι μεν τα πιο προβεβλημένα ωστόσο υπάρχουν ακόμη τέσσερις κατηγορίες και πέντε πρωταθλήματα που θα τρέξουν στην Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Από τα 72 αγωνιστικά που θα συμμετάσχουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 μόλις τα 10 ανήκουν στην κατηγορία RC1, την κορυφαία της FIA για τα Ράλλυ. Φυσικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ένα από αυτά τα αγωνιστικά θα φτάσει πρώτο στον τερματισμό της Λαμίας.

Εντούτοις η πλειοψηφία των πληρωμάτων που θα τρέξουν στα ελληνικά χώματα δεν ανήκουν στην RC1. Υπάρχουν 4 ακόμη κατηγορίες αγωνιστικών (RC2-RC5) τα οποία συμμετέχουν στα 5 πρωταθλήματα που διεξάγονται παράλληλα με το παγκόσμιο πρωτάθλημα WRC.

Advertisement
Advertisement

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η εξέλιξη των πρωταθλημάτων αυτών προσφέρει μεγαλύτερη αγωνία στο κοινό. Βλέπετε οι διαφορές μεταξύ των αγωνιστικών είναι μικρότερες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αμελητέες. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, όλες τις κατηγορίες Ράλλυ που θα δούμε στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023.

Κατηγορία Rally 1

Είναι η κορυφαία κατηγορία της FIA για αγωνιστικά Ράλλυ. Τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2022 αντικαθιστώντας τα WRC. Οι δύο μεγάλες διαφορές της νέας αυτής κατηγορίας σε σχέση με την προηγούμενη είναι το υβριδικό σύστημα που χρησιμοποιούν τα αγωνιστικά και το ότι δεν υπάρχει απαίτηση προηγούμενης ελάχιστης εμπορικής παραγωγής των μοντέλων.

Advertisement

Ωστόσο πρέπει εξωτερικά να μοιάζουν με τα μοντέλα παραγωγής των εταιριών. Φέρουν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα εσωτερικής καύσεως 1.600 κυβικών εκατοστών με ισχύ 360 ίππων και πεντατάχυτο κιβώτιο. Όλα τα αγωνιστικά έχουν κοινό υβριδικό σύστημα το οποίο παρέχεται από τον ίδιο εξωτερικό κατασκευαστή, την Compact Dynamics. Η μπαταρία είναι της Kreisel Electric. Το υβριδικό σύστημα αυτό παρέχει επιπλέον ισχύ 134 ίππων κατά τη διάρκεια των ειδικών διαδρομών ενώ ανακτά ενέργεια στη φάση του φρεναρίσματος.

Advertisement

Κοντά στα service parks υπάρχουν οι Hybrid Electric Vehicle zones στις οποίες τα αγωνιστικά χρησιμοποιούν αποκλειστικά το υβριδικό τους σύστημα. Τα καύσιμα είναι πλήρως συνθετικά, μη ορυκτά. Φυσικά τα αγωνιστικά αυτά είναι τετρακίνητα. Όπως συμβαίνει από πέρσι έτσι και στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 θα δούμε τα Toyota GR Rally 1, Hyundai i20 N Rally 1 και Ford Puma Rally 1 σε αυτήν την κατηγορία.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες

Rally 2: Τα αγωνιστικά της κατηγορίας αυτής πρέπει να βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής. Έχουν κυβισμό παρόμοιο με την κατηγορία Rally 1, με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα και είναι επίσης τετρακίνητα. Συμμετέχουν στα πρωταθλήματα WRC2, WRC2 Challenger και στο WRC Masters Cup.

mikkelsen-monte21-a1000x600

Advertisement

Τα αγωνιστικά που θα δούμε σε αυτήν την κατηγορία είναι τα Skoda Fabia RS Rally 2 και Rally 2 evo, τα Citroen C3 Rally 2 και DS3 R5, το Ford Fiesta Rally 2, το Hyundai i20 N Rally 2 και το Volkswagen Polo GTI R5. Στο πρωτάθλημα WRC2 κάθε αγωνιζόμενος έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε 7 Ράλλυ. Στην τελική του βαθμολογία προσμετρούνται οι έξι καλύτεροι τερματισμοί του. Πριν τον εθνικό μας αγώνα ο Νορβηγός Μίκελσεν προηγείται στη βαθμολογία με 82 βαθμούς έναντι 77 του Γάλλου Ροσέλ.

Rally 3: Στην κατηγορία αυτή θα δούμε τα Ford Fiesta Rally 3 και Renault Clio Rally 3 τα οποία συμμετέχουν στα πρωταθλήματα WRC3 και Junior WRC. Είναι τετρακίνητα αγωνιστικά τα οποία μπορούν να φέρουν είτε ατμοσφαιρικό είτε υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Ο κυβισμός είναι διαφορετικός αναλόγως της περίπτωσης.

Rally 4 και Rally 5: Τα αγωνιστικά αυτά μπορούν να είναι είτε προσθιοκίνητα είτε πισωκίνητα. Όπως και στην προηγούμενη κατηγορία υπάρχει η επιλογή για υπερτροφοδοτούμενο ή μη κινητήρα διαφορετικού κυβισμού ανά περίπτωση. Στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 θα δούμε τα Peugeot 208 Rally 4 και R2, Ford Fiesta Rally 4, Citroen DS3 R3T Max και Opel Corsa Rally 4 στην κατηγορία 4. Στην 5 θα έχουμε δύο συμμετοχές με Renault Clio Rally 5.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Super Special Stage: Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων
Η Citroen Καρέλλης στο ράλι Ακρόπολις με C3 Rally2
WRC: O Σεμπαστιάν Οζιέ επιστρέφει για το Ακρόπολις!