Φερστάπεν: Προλαβαίνει το πρωτάθλημα;
FORMULA 1
Πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα όλοι θεωρούσαν ότι το φετινό πρωτάθλημα οδηγών ήταν εσωτερική υπόθεση της McLaren. Αρκούσαν δύο αγώνες, όμως, για να προκύψει και τρίτος διεκδικητής.
Αυτό δεν ήταν άλλος, φυσικά, από τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός -χάρη και στις τελευταίες αναβαθμίσεις της RB21- έκανε δύο αριστουργηματικούς αγώνες σε Μόντσα και Μπακού αλλάζοντας τα δεδομένα.
WHAT CAR
Μπορεί ο Μαξ να απέχει αρκετά, ακόμη, από τους Πιάστρι και Νόρις στην βαθμολογία. Ωστόσο το πρωτάθλημα έχει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι την ολοκλήρωσή του. Ο Φερστάπεν απέχει 69 βαθμούς από τον πρώτο και 44 από τον δεύτερο, ενώ η F1 ετοιμάζεται να μεταβεί στην Σιγκαπούρη για τον 18ο γύρο της σεζόν.

Απομένουν 7 αγώνες (τρεις εκ των οποίων με Sprint) και έχουμε δει στο παρελθόν ότι αρκεί ένα λάθος ή μία παράλειψη για να ανατραπούν παγιωμένες -θεωρητικά- καταστάσεις. Εξάλλου αυτό ακριβώς συνέβη στο Μπακού. Ο Πιάστρι είχε ένα κάκιστο τριήμερο εγκαταλείποντας τελικά, ενώ και ο Νόρις δεν κατάφερε να συλλέξει αρκετούς βαθμούς.
Οι δύο καθοριστικοί παράγοντες
Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση του πρωταθλήματος οδηγών για φέτος. Ο πρώτος θα είναι η χάραξη των σιρκουί στα οποία θα διεξαχθούν οι τελευταίοι επτά αγώνες. Οι ομάδες έχουν ολοκληρώσει τις αναβαθμίσεις τους για το 2025. Ίσως υπάρξουν παρεμβάσεις στα μονοθέσια μέχρι το τέλος της σεζόν. Αλλά αυτές θα αφορούν περισσότερο στα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πίστας.

Έτσι μπορούμε να προβλέψουμε μάλλον με ασφάλεια το πώς θα συμπεριφερθεί το κάθε μονοθέσιο ανά πίστα. Η RB21 θα είναι σίγουρα ανταγωνιστική σε COTA, Μέξικο Σίτι, Βέγκας και Κατάρ. Η McLaren θα είναι επίσης ανταγωνιστική στις προαναφερθείσες πίστες ενώ θα έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι σε Σιγκαπούρη, Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι.

Αυτό σημαίνει ότι ο Φερστάπεν θα έχει σίγουρα 4 ευκαιρίες για να κερδίσει στα ίσια τις McLaren, ενώ σε τρεις περιπτώσεις θα πρέπει μάλλον να «κλέψει» ένα καλό αποτέλεσμα. Το είδαμε άλλωστε και στο Ζάντφοορτ, ένα σιρκουί υψηλού αεροδυναμικού φορτίου. Η RB21 έφερε τις τελευταίες αναβαθμίσεις, ήταν πιο κοντά στην MCL39 από ότι στην αρχή της σεζόν αλλά δεν μπορούσε να την κερδίσει επί ίσοις όροις.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας θα είναι τα λάθη. Οι οδηγοί της McLaren έχουν κάνει αρκετά μικρά λάθη μέχρι στιγμής. Και στο Μπακού ο Πιάστρι -που οδηγεί συνολικά καλύτερα από ότι ο Νόρις- έκανε το πρώτο του πραγματικά μεγάλο λάθος.

Καθώς η πίεση θα μεγαλώνει όσο περνούν οι αγώνες, οι οδηγοί της McLaren θα είναι, μάλλον, πιο επιρρεπείς σε λάθη από ότι ο Φερστάπεν. Στον Ολλανδό αρκεί επί της ουσίας μια διπλή εγκατάλειψη των Πιάστρι-Νόρις για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Προλαβαίνει ο Μαξ;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι: υπό προϋποθέσεις ναι, προλαβαίνει. Όλα δείχνουν ότι η Red Bull του έχει δώσει πια ένα μονοθέσιο με το οποίο ο Ολλανδός μπορεί να ανταγωνιστεί τις ανώτερες MCL39.

Αλλά όπως έχει η κατάσταση τώρα, ο Μαξ χρειάζεται και την συνδρομή των Πιάστρι-Νόρις για να μπει δυνατά στην διεκδίκηση του τίτλου. Ο επόμενος αγώνας διεξάγεται στην Σιγκαπούρη και θα είναι κρίσιμος από πολλές απόψεις.
Η MCL39 θα είναι, λογικά, πανίσχυρη εκεί. Ενώ και ο Νόρις τα πηγαίνει πάντα εξαίρετα σε σιρκουί πόλης. Εάν ο Φερστάπεν καταφέρει να πάρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα στην Μαρίνα Μπέι, τότε θα έχει επιφέρει ένα ισχυρό -κυρίως ψυχολογικό- πλήγμα στους αντιπάλους του. Θα τους έχει κερδίσει, κατά κάποιον τρόπο, εντός έδρας.

Η McLaren έχει ακόμη τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο αρκούν λίγα λάθη της ώστε ο Φερστάπεν να μετατραπεί από θεωρητική σε πραγματική απειλή για τον φετινό πρωτάθλημα των οδηγών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Μαγεία Φερστάπεν (+video)
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Το απρόσμενο φαβορί (+video)
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Κόντρα στο ρεύμα