Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φαντάζεστε χωματουργικές εργασίες χωρίς θόρυβο;

Ελλάδα 14:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φαντάζεστε χωματουργικές εργασίες χωρίς θόρυβο;

ΝΕΑ

Φαντάζεστε χωματουργικές εργασίες χωρίς θόρυβο;

ΝΕΑ

Φαντάζεστε ένα εργοτάξιο όπου ο μαστρο-Κώστας θα μπορεί να μιλά κανονικά με τον Προϊστάμενο και οι δυο τους να ακούν χωρίς πρόβλημα τον χειριστή τού εκσκαφέα, όσο αυτός φορτώνει μπάζα; Στην John Deere το σκέφτηκαν και το έκαναν πράξη.

Advertisement
Advertisement

Κατά τη διάρκεια της Έκθεση Τεχνολογίας CES η οποία έγινε τις πρώτες ημέρες του έτους, η John Deere παρουσίασε και έναν αμιγώς ηλεκτρικό εκσκαφέα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αγροτικών οχημάτων όπως και οχημάτων για εργασίες εργοταξίου παρουσιάζει ένα μοντέλο της αυτής της τεχνολογίας. Όμως, είναι η πρώτη φορά όπου εφαρμόζει την ηλεκτροκίνηση σε ένα βαρέως τύπου εκσκαφέα της.

Advertisement
Advertisement

Τα πλεονεκτήματά του αναφορικά με τον παραγόμενο θόρυβο και την εκπομπή ρύπων είναι προφανή, συγκριτικά με έναν συμβατικό, πετρελαιοκίνητο. Όποιος θόρυβος υπάρχει κατά τη λειτουργία του είναι ο χαρακτηριστικός ενός ηλεκτροκινητήρα, δηλαδή ένας χαμηλού επιπέδου ήχος.

Μάλιστα, καθώς ο εκσκαφέας είναι ηλεκτροκίνητος, η κατασκευή του είναι πιο απλή και τα κινούμενα μέρη του περιορίζονται μόνο σε αυτά που είναι απαραίτητα για την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση των εργασιών.

Advertisement

Αυτό σημαίνει και πιο αξιόπιστη λειτουργία και μικρότερη ανάγκη για σέρβις. Έτσι, μειώνεται το κόστος χρήσης του. Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα, καθώς θα απαιτείται σημαντικός χρόνος για τη φόρτιση των μπαταριών κάθε ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα.

Advertisement

Προς το παρόν, το δημιούργημα της John Deere είναι μια επίδειξη τεχνολογίας παρά μια χρηστική μηχανή η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στον χώρο ενός εργοταξίου ή μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Δηλαδή σε έναν τομέα όπου κάθε εργασία κοστολογείται από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ ανά ώρα. Στο μέλλον, ίσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί καταρρέει η Βαλχάλα των ηλεκτρικών;
Πως την πάτησαν οι Ρώσοι κλέφτες των τρακτέρ της Ουκρανίας;
Ηλεκτρικά: Ασφάλεια για τους επιβάτες κίνδυνος για τους άλλους;