Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H high tech υβριδική Jaguar E-Pace

Ελλάδα 21:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H high tech υβριδική Jaguar E-Pace

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H high tech υβριδική Jaguar E-Pace

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ανανεωμένη Jaguar E-Pace με την plug-in υβριδική τεχνολογία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του… ρεύματος και τις αρετές ενός compact SUV.

Advertisement
Advertisement

Η Jaguar E-Pace το πρώτο compact SUV της βρετανικής εταιρείας και αποτελεί το σημείο καμπής ελκυστικής εμφάνισης, δυναμικής οδήγησης και προηγμένων τεχνολογιών.

Στα ανωτέρω χαρακτηριστικά προστίθεται και η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και οι μειωμένες εκπομπές CO2 που προσφέρει το plug-in (επαναφορτιζόμενο) υβριδικό κινητήριο σύνολο του μοντέλου, με την κωδική ονομασία “P300e”.

Η Jaguar P300e, συνδυάζει ένα τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 200 PS Ingenium χωρητικότητας 1.5 με έναν ηλεκτροκινητήρα Electric Rear Axle Drive (ERAD) 109PS (80kW). Η αποθηκευμένη ενέργεια προέρχεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 15 kWh.

Advertisement
Advertisement

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, ενώ η συνδυαστική απόδοση του μοντέλου αντιστοιχεί σε 309 ίππους, και στα 540 Nm ροπής. Η plug-in υβριδική Jaguar E-Pace επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 6,5 sec, ενώ η τελική ταχύτητα αντιστοιχεί σε 216 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, εφόσον επιλεχθεί το πρόγραμμα οδήγησης “EV” η μπαταρία επιτρέπει στο μοντέλο να κινηθεί αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια για 55 χλμ., ιδανική απόσταση για καθημερινές διαδρομές στην πόλη. Η μεικτή κατανάλωση καυσίμου είναι 2,0 λτ./100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 περιορίζονται σε 44 γρ./χλμ.

Advertisement

Αναφορικά με τη φόρτιση του μοντέλου, αυτή γίνεται είτε μέσω της χρήσης οικιακού φορτιστή είτε σε δημόσιο σταθμό φόρτισης και με τη χρήση ταχυφορτιστή. Ειδικότερα μέσω της χρήσης ταχυφορτιστή 32 kW η φόρτιση της μπαταρίας από το 0-80% απαιτεί μόλις 30 λεπτά.

Advertisement

Το προηγμένο σύνολο P300e λειτουργεί σε ένα από τα τρία modes: Hybrid, EV ή Save:

  • Το HYBRID mode χρησιμοποιεί τον βενζινοκινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα με τον πιο άμεσο και αποδοτικό τρόπο, με έξυπνη εναλλαγή μεταξύ αμιγούς ηλεκτροκίνησης (EV) και χρήσης βενζινοκινητήρα.
  • Το EV mode προσφέρει αυτονομία μηδενικών ρύπων 55 χλμ.
  • Το SAVE mode επιτρέπει στον οδηγό να ανακτά μέχρι το 85% της φόρτισης της μπαταρίας, που μπορεί να χρησιμοποιείται αργότερα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, για παράδειγμα σε αστικές περιοχές.

Advertisement

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μοντέλο ενσωματώνει το σύστημα All Wheel Drive (AWD) που ελέγχει έξυπνα την κατανομή ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα. Βελτιστοποιώντας την ελκτική πρόσφυση, το All Wheel Drive βελτιώνει τη δυναμική συμπεριφορά και προσφέρει μεγαλύτερη ευστάθεια σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς θυσίες στην απόλαυση του ταξιδιού.

Ακόμη, προσφέρεται το σύστημα Adaptive Dynamics το οποίο υποστηρίζει με ακρίβεια τη δυναμική συμπεριφορά και την ευελιξία, παρακολουθώντας τις θέσεις των τροχών και τις κινήσεις του αμαξώματος. Η ανάρτηση με προσαρμοζόμενο έλεγχο απόσβεσης πετυχαίνει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ άνεσης, ποιότητας κύλισης και ευελιξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Jaguar I-Pace EV400
Τόλης Βοσκόπουλος: Από την Jaguar στο Moskvitch (+video)
Τα δυνατά “χαρτιά” της plug-in υβριδικής Jaguar F-Pace