Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo XC90 Τ8 Recharge Plug-in: H κορύφωση της plug-in υβριδικής τεχνολογίας

Ελλάδα 11:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo XC90 Τ8 Recharge Plug-in: H κορύφωση της plug-in υβριδικής τεχνολογίας

VOLVO 2021

Volvo XC90 Τ8 Recharge Plug-in: H κορύφωση της plug-in υβριδικής τεχνολογίας

VOLVO 2021

Επιβλητικό σε εμφάνιση και γεμάτο σχεδιαστική και τεχνολογική αυτοπεποίθηση, το Volvo XC90 Recharge Plug-in αντιπροσωπεύει το κορυφαίο δείγμα της plug-in υβριδικής διάταξης, συνδυάζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά λειτουργίας με απίστευτες επιδόσεις και το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Advertisement
Advertisement

Το XC90 αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία ενός σύγχρονου Volvo, διαθέτοντας στο μέγιστο όλες τις αξίες της μάρκας αλλά και την τεχνολογία που οδηγεί τις εξελίξεις για το μέλλον. Είναι το μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό SUV της σουηδικής εταιρίας, με ιδιαίτερη επιτυχία σε μεγάλες αγορές του κόσμοy, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη βιτρίνα επίδειξης της κατασκευαστικής τελειομανίας της Volvo. Ισχυρό σε προσωπικότητα, αλλά με την σκανδιναβική κομψότητα στον σχεδιασμό να του προσδίδει μία αριστοκρατική διάσταση, συνδυάζεται με μία ζεν ατμόσφαιρα στο σαλόνι, σε ένα χαλαρό περιβάλλον πολυτέλειας και υψηλής ποιότητας.

Οι πελάτες ενός XC90 είναι άνθρωποι που δίνουν έμφαση στο διαφορετικό και σε ότι ξεφεύγει από την πεπατημένη. Είναι αυτοί που περιμένουν από το αυτοκίνητό τους ένα κορυφαίο επίπεδο πολυτέλειας αλλά και μία έξυπνη ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται σε κάθε πτυχή του lifestyle τους, είτε αυτό αφορά την μετακίνησή τους μέσα στην πόλη είτε έχει να κάνει με την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε δύσκολες συνθήκες. Η σχεδίασή του τονίζει στο έπακρο αυτά τα στοιχεία, καθώς διαθέτει μυώδη αλλά όχι κραυγαλέα χαρακτηριστικά και μία πολύ εκλεπτυσμένη αισθητική, η οποία προσδίδει μία επιπλέον luxury αίγλη στην παρουσία του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Πίσω από την επιτυχημένη συνεύρεση του χαρισματικού σχεδιασμού με το ισχυρό status του XC90 στα μεγάλα premium ευρωπαϊκά SUV, κρύβεται και ένα μηχανολογικό υπόβαθρο το οποίο καθορίζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον δρόμο προς την καθιέρωση της πλήρους ηλεκτροκίνησης. Το plug-in υβριδικό σύστημα της έκδοσης Recharge T8 αποτελείται από έναν δίλιτρο τετρακύλινδρο, ο οποίος διαθέτει τόσο turbo όσο και μηχανικό υπερσυμπιεστή, έτσι ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά στοιχεία απόδοσης σε όλη την κλίμακα των στροφών. Αποδίδει 303 ίππους οι οποίοι σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα 88 ίππων, φέρνουν την συνδυαστική ισχύ του υβριδικού συστήματος στους 390 ίππους και μέγιστη συνδυαστική ροπή στα 640 Nm.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Χάρη σε ένα πολύ σύγχρονο σε τεχνολογία και ειδικά ρυθμισμένο για την συγκεκριμένη υβριδική διάταξη κιβώτιο 8 σχέσεων, το XC90 Recharge T8 Plug-in έχει και κορυφαίες επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας του, φθάνοντας τα 100 χλμ/ώρα από στάση σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα. Για την τροφοδότηση του ηλεκτροκινητήρα υπάρχει μία μπαταρία ιόντων-λιθίου, των 11,6 kWh, ενώ η αυτονομία που επιτυγχάνεται με χρήση μόνο του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τα 51 χιλιόμετρα. Η μέση κατανάλωση είναι 2,7 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 60 gr/km με βάση το πρότυπο WLTP.

Advertisement

Θέλοντας να κρατήσει τα χαρακτηριστικά ενός ικανού SUV, η Volvo έχει τοποθετήσει τον ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, προσδίδοντας έτσι χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν στην διάθεση του οδηγού έξι προγράμματα για την διαχείριση της υβριδικής διάταξης, το κάθε ένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με στόχο την μέγιστη δυνατή οικονομία αλλά και την καλύτερη απόδοση σε μία πληθώρα συνθηκών που καλείται να κινηθεί το κορυφαίο SUV της Volvo.

Advertisement

Αναλυτικά, τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:

Hybrid: Αυτό είναι το σύνηθες πρόγραμμα οδήγησης του αυτοκινήτου όπου ο ηλεκτρικός κινητήρας και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργούν μαζί. Η δυνατότητα λειτουργίας αποκλειστικά με τον πρώτο εξαρτάται από το απόθεμα ισχύος της μπαταρίας και, για παράδειγμα, από τις ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης στον χώρο επιβατών.

Advertisement

Pure: Δίνεται έμφαση στην οδήγηση μέσω της αξιοποίησης της ενέργειας του ηλεκτρικού κινητήρα για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και τον μετριασμό των εκπομπών CO2. Όταν εκκινεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, η λειτουργία οδήγησης αλλάζει αυτόματα σε λειτουργία Hybrid, μέχρι ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ξανά τη λειτουργία Pure.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Off Road: Δίνεται προτεραιότητα στην πρόσφυση του αυτοκινήτου, όταν ο οδηγός κινείται σε κακοτράχαλο έδαφος και κακό οδόστρωμα. Το πρόγραμμα οδήγησης παρέχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος, το τιμόνι είναι ελαφρύ και είναι ενεργή η τετρακίνηση και η λειτουργία ελέγχου χαμηλής ταχύτητας για το σύστημα ελεγχόμενης κατάβασης (Hill Descent Control).

Constant AWD: Βελτιώνονται τα κρατήματα και η πρόσφυση του αυτοκινήτου. Το πρόγραμμα οδήγησης κλειδώνει το αυτοκίνητο σε τετρακίνηση. Η προσαρμοσμένη κατανομή της ροπής ανάμεσα στον μπροστινό και τον πίσω άξονα παρέχει βέλτιστη πρόσφυση, ευστάθεια και κράτημα στο δρόμο.

Power: Το αυτοκίνητο έχει πιο σπορ χαρακτηριστικά και γρηγορότερη απόκριση κατά την επιτάχυνση. Η λειτουργία οδήγησης προσαρμόζει τη συνδυασμένη ισχύ από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα, καθώς το αυτοκίνητο κινείται και από τους μπροστινούς και από τους πίσω τροχούς.

Ιdividual: Προσαρμογή ενός προγράμματος οδήγησης σύμφωνα με προσωπικές προτιμήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν μερικά ακόμα έξυπνα συστήματα για την καλύτερη εκμετάλλευση της υβριδικής διάταξης. Υπάρχει για παράδειγμα σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης, το οποίο φορτίζει διαρκώς την μπαταρία έτσι ώστε να μην μείνει ποτέ χωρίς μία μικρή ποσότητα ρεύματος. Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα επιλογές για την διαχείριση της μπαταρίας: η Hold για σταθεροποίηση της χωρητικότητας της μπαταρίας σε ένα επίπεδο ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν το επιθυμεί ο οδηγός, και η Charge μέσω της οποίας ο οδηγός επιλέγει την φόρτιση της μπαταρίας εν κινήσει μέσω του κινητήρα εσωτερικής καύσης, έτσι ώστε να την έχει στην διάθεσή του όταν θα την χρειαστεί σε κάποια μεταγενέστερη φάση του ταξιδιού του (όταν για παράδειγμα χρειαστεί να κινηθεί σε περιοχές που επιτρέπονται μόνο τα ηλεκτροκίνητα οχήματα).

Ως η ναυαρχίδα των SUV της εταιρίας δεν θα μπορούσε να μην είναι μία κορυφαία επίδειξη πολυτέλειας και τεχνολογίας. Το ψηφιακό πακέτο συστημάτων είναι από τα πιο πλήρη που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά, διαθέτοντας μεταξύ άλλων έναν πολύ όμορφο ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, ο οποίος συνδυάζεται με το σύστημα πολυμέσων Sensus με την οθόνη των 9,0 ιντσών και τις δεκάδες λειτουργίες διασύνδεσης και κορυφαίες διαισθητικές δυνατότητες επικοινωνίας. Η καμπίνα είναι ιδιαίτερα φιλόξενη με χώρους για επτά επιβάτες, με ένα φωτεινό σαλόνι κατασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητα υλικά και μία διάχυτη luxury αίσθηση που καθηλώνει τους επιβάτες. Το τελευταίο τονίζεται από λεπτομέρειες όπως ο επιλογέας ταχυτήτων από κρύσταλλο Orrefors, οι διακοσμητικές επιφάνειες από ξύλο Linear Waln, τα καθίσματα με δέρμα Moritz, το απίστευτης απόδοσης ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins κ.ά.

Το πιο πληθωρικό SUV της Volvo εφοδιάζεται επίσης με μία μεγάλη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, στις τελευταίες και πιο εξελιγμένες εκδοχές τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το το Σύστημα προειδοποίησης για ολισθηρό οδόστρωμα (Slippery Road Alert) ή για αυτοκίνητα που φρενάρουν απότομα εμπρός (Hazard Light Alert), Pilot Assist, Αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, Adaptive Cruise Control, Hill Descent Control (Σύστημα υποβοήθησης κατάβαση, Hill Start Assist (Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα) , η υπηρεσία Volvo on Call, το Lane Keeping Aid, το σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μία και μόνη διαπίστωση: ότι το Volvo XC90 συνιστά ένα τεχνολογικό και κατασκευαστικό επίτευγμα για την σύγχρονη εποχή των premium SUV, συνδυάζοντας επιδόσεις, δυναμισμό και μία εκλεπτυσμένη αισθητική που δύσκολα περιμένει κανείς από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Η έκδοση Recharge Plug-in T8 προσθέτει και το στοιχείο της οικονομίας σε καύσιμο και τους μειωμένους ρύπους, καθιστώντας το μία ιδανική επιλογή και για εταιρική χρήση. Σε κάθε περίπτωση το XC90 Recharge Plug-in δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της ναυαρχίδας των σύγχρονων πολυτελών SUV, όντας μία τεχνολογική κορύφωση της Volvo στον δρόμο προς την πλήρη στροφή της εταιρίας στην ηλεκτροκίνηση. Αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς για την κατηγορία και την εποχή μας, ένα Volvo από αυτά που βάζουν τους όρους και προδιαγράφουν το μέλλον του συνόλου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα το plug-in υβριδικό Volvo XC40 (+τιμές)
Volvo C40 Recharge: Ηλεκτρικό κουπέ με 402 άλογα!
Νέο Volvo C40: Με 402 ηλεκτρικούς ίππους (video)