Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: MINI Cooper S 60 Years Edition

Ελλάδα 7:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: MINI Cooper S 60 Years Edition

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: MINI Cooper S 60 Years Edition

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μετά από εξήντα χρόνια… έντονης ζωής το MINI Cooper δεν επιβραδύνει, αλλά συνεχίζει με το ίδιο σθένος να εκφράζει την go Kart αίσθηση σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις του. Για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του οδηγούμε την επετειακή Cooper S 60 Years Edition έκδοσή του.

Advertisement
Advertisement

 

Εξήντα χρόνια ιστορίας είναι ένας καλός απολογισμός, για οποιοδήποτε μοντέλο αυτοκινήτου και η MINI μπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία, που έγραψε σε αυτά. Όταν μιλάμε για εικονικά αυτοκίνητα, μιλάμε σίγουρα και για το MINI. Διακρίθηκε μέσα σε εποχές κρίσης, πέρασε στην νέα εποχή της αυτοκίνησης έγινε ξανά επιτυχία και εδώ και εξήντα χρόνια, παραμένει σύμβολο ενός ιδιαίτερου lifestyle κοινού.

Advertisement
Advertisement

H ιστορία του είναι λίγο ή πολύ γνωστή. H κρίση του Σουέζ στα μέσα της δεκαετίας του 1950 σχεδόν εξαφανίζει το πετρέλαιο και δημιουργεί την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που γνώρισε η Γηραιά Ήπειρος μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Τα οχήματα έπρεπε να γίνουν αποδοτικότερα και τότε σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί (λέγετε πως ήταν χαρτοπετσέτα από το κυλικείο της BMC) ο Αλέξανδρος Ισιγόνης σχεδιάζει μία πρόταση και την καταθέτει στην British Motor Corporation. Τρία χρόνια αργότερα, στις 26 Αυγούστου του 1959, το Mini βγαίνει για πρώτη φορά από την  γραμμή παραγωγής της εταιρίας, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στην αυτοκίνηση, επηρεάζοντας έντονα και την κουλτούρα της.

Advertisement

Το 2000 η BMW δημιουργεί το νέο MINI το οποίο, θα συμφωνήσετε, δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο το αυτοκίνητο που εμπνεύστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Sir Alec. Όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε πως οι Γερμανοί, όχι μόνο συνέχισαν, αλλά και προσάρμοσαν την ιδέα στα νέα δεδομένα, την βελτίωσαν και τελικά την έκαναν και μόδα. Έτσι 19 χρόνια μετά φτάνουμε στην ανανεωμένη τρίτη γενιά MINI η οποία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την δημιουργία του πρώτου μοντέλου με την 60 Years Edition σε πεντάθυρο ή τρίθυρο (της δοκιμής μας) αμάξωμα με την δύναμη του Cooper S.

Παράδοση σε… British Racing Green

Advertisement

Σε ένα επετειακό MINI το χρώμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο, το οποίο ήταν το εθνικό αγωνιστικό χρώμα των Άγγλων στους αγώνες F1. Για την αντίθεση το χρώμα της οροφής είναι ένα πολύ ανοιχτό μπεζ (οι κυρίες το γνωρίζουν ως off white). Οι μαύρες λωρίδες στο καπό με ρίγες σε Aspen White και British Oak υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητα της έκδοσης MINI 60 Years.

Οι γραμμές τονίζουν τις εναλλαγές των επιφανειών του αμαξώματος και συνδυάζονται με το χρώμα της οροφής και των καλυμμάτων των καθρεπτών. Στα πλάγια τα αποκλειστικά πλαϊνά διακοσμητικά φτερών έχουν την επιγραφή «60 years» ενώ νέες ζάντες ελαφρού κράματος 17″ (Dark Spectre Grey το μοντέλο τους) σε διχρωμία, συμπληρώνουν το μοτίβο. Πίσω οι διπλή εξάτμιση αλλά και τα φωτιστικά σώματα με το σχέδιο της Αγγλικής σημαίας ολοκληρώνουν το γιορτινό πακέτο. Αν όλα αυτά σας ακούγονται πολλά, ναι είναι αλλά τελικά δείχνουν αρμονικά. Άλλωστε 60 χρόνια είναι αυτά κάπως πρέπει να φανούν.

Advertisement

«Home James»

Η κλισέ φράση «Home, James» (προέρχεται από το 1840 και ήταν το παράγγελμα των ευγενών προς στον οδηγό τους) και είναι αυτή που μας ήρθε πρώτη στο μυαλό μπαίνοντας στο εσωτερικό, όπου κυριαρχεί μία αίσθηση cocooning. Στην καμπίνα των επιβατών θα διακρίνετε την σημασία, που δίνει η MINI στη λεπτομέρεια και τις δυνατότητες εξατομίκευσης. Στον βασικό εξοπλισμό της έκδοσης 60 Years περιλαμβάνονται οι δερμάτινες επενδύσεις MINI Yours Lounge 60 Years σε απόχρωση Dark Maroon (η απόχρωση του καφέ, που είναι μόδα).

Οι έντονες ραφές και τα πράσινα «ρέλια» (αυτό που αποκαλούν piping) αποτίνουν φόρο τιμής στην κλασσική εσωτερική σχεδίαση των Αγγλικών αυτοκινήτων. Ξεχωριστό είναι για την έκδοση αυτή και το τιμόνι (από τη σειρά αξεσουάρ MINI Yours). Είναι ραμμένο στο χέρι, από δέρμα nappa, συνδυάζεται με τα χρώματα των επενδύσεων, είναι απαλό στην αφή και φυσικά είναι πολλαπλών λειτουργιών. Πάνω του έχει την επιγραφή «60 Years» στην κάτω ακτίνα, συμβάλλοντας στον ξεχωριστό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Μετά το unboxing;

Κάτω από όλα αυτά τα ειδικά στολίδια και χαρακτηριστικά κρύβετε ένα MINI Cooper S με τον δίλιτρο Turbo κινητήρα των 2000 κ.εκ. με απόδοση 192 PS και 28,5 kgm ροπής που συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων επιταχύνοντας το μοντέλο για τα 0-100km/h σε 6,7”.  Βάζοντας το μοτέρ σε λειτουργία καταλαβαίνετε εσείς (αλλά και οι έξω) πως αυτό το MINI είναι ξεχωριστό. Ο κινητήρας  διακρίνεται για την γραμμική του λειτουργία, την άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και την δύναμή του σε όλη την κλίμακα των στροφών. Μάλιστα συνεργάζεται με το 8άρι Steptronic, το οποίο στην επιλογή Sport του MINI Driving Mode (υπάρχει Comfort και ECO) πραγματοποιεί ταχύτατες αλλαγές και ανεβάζει τις σχέσεις στον κόφτη στη χειροκίνητη λειτουργία. Τις κορυφαίες επιδόσεις ολοκληρώνει ένας έντονος ήχος που συνοδεύεται από σκασίματα της εξάτμισης μόλις σηκώνετε το πόδι από πεντάλ του γκαζιού.

Το παιχνίδι με τον ήχο του κινητήρα αλλά και με την επιτάχυνση είναι… ατελείωτο. Μάλλον τελειώνει, όταν δείτε πως καταναλώνεται η βενζίνη. Εδώ το δύσκολο είναι να δείξετε  αυτοσυγκράτηση για να μην την εκτινάξετε στα ύψη. Φυσικά, τα 6,5 lt/100 km που ανακοινώνει η Mini είναι λίγο μακριά από την πραγματικότητα, μπορείτε όμως να κινηθείτε «γρήγορα» και η κατανάλωση να είναι κοντά στα 8,9 lt/100 km. Εντάξει για sport μοντέλο μιλάμε και κάπου περιμένετε πως θα καταναλώνει καύσιμο.

Συνήθεια 60 ετών

Το ερώτημα φυσικά είναι ένα: «Είναι το επετειακό MINI ένα γνήσιο Cooper S; Φυσικά και είναι» έρχεται η απάντηση αλλά το καλό στο ειδικό αυτό MINI είναι η ισορροπία. Είναι η ευκολία να… παίζετε από φανάρι σε φανάρι, να κινείστε με ευκολία μέσα στην πόλη (πρόγραμμα ECO και κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη οχτώ σχέσεων) και να οδηγείτε  σε επαρχιακό δρόμο χωρίς κυκλοφορία με στροφές. Εκεί ο διακόπτης των Driving Modes μπαίνει στη θέση sport, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα στο off, τα ακροδάχτυλά  ακουμπούν τα paddles και το δεξί πεντάλ φτάνει κοντά στο πάτωμα.

Η ακρίβεια με την οποία το σύστημα διεύθυνσης μεταφέρει τις εντολές σας στην άσφαλτο, η ταχύτητα και ο τρόπος, που το κιβώτιο συνεργάζεται με τον κινητήρα είναι μοναδικά. Την εικόνα συμπληρώνει το κράτημα και η κίνηση από στροφή σε στροφή. Ναι αυτό το MINI στο αστραφτερό περιτύλιγμα δικαιολογεί το νούμερο «60»  για τα χρόνια των επιτυχιών του.

Το αντίτιμο φυσικά είναι μεγάλο τα σχεδόν 35.000 ευρώ της τιμής του MINI Cooper S 60 Years Edition δεν είναι λίγα, αλλά για να ξεχωρίσετε και να γιορτάζετε και εσείς τα 60 χρόνια MINI πρέπει να δώσετε κάτι παραπάνω.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας βενζίνης: 1998 cc

Ισχύς: 192 ps/ 6000 rpm

Ροπή: 28,3 kgm/1250 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,8 sec

Τελική ταχύτητα: 235 km/h

Μεικτή κατανάλωση: 6,5 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)

Εκπομπές CO2: 147 gr/km

Τέλη κυκλοφορίας: 272 €

Βάρος: 1255 kg

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 3.821/1.727/1.414 mm

Μεταξόνιο: 2.495 mm

Χώρος αποσκευών: 211lt

Τιμή: από 26.805€

 

 

Διαβάστε επίσης: Το MINI Cooper S Countryman με… καυτό πακέτο

Φόρος τιμής από το νέο MINI Cooper S GT Edition

Το MINI Cooper SE “γυρίζει στο Ρίνγκ” χωρίς φρένα