Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Mercedes GLA (updated+vid)

Ελλάδα 10:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Mercedes GLA (updated+vid)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Mercedes GLA (updated+vid)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οι αποκλειστικότητες συνεχίζονται στο NewsAuto.gr με την αποκάλυψη του compact SUV της Mercedes, αρκετές ώρες πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Η GLA μοιράζεται την πλατφόρμα MFA με τις A-Class, B-Class και CLA και αντιπροσωπεύει τη νέα είσοδο στην κατηγορία των μικρομεσαίων premium off road. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, καθώς την περιμένουν μοντέλα όπως η BMW X1 και το Audi Q3.

Advertisement
Advertisement

Η GLA που παρουσιάζεται ενδελεχώς και στο πρώτο video που δημοσιοποίησε η γερμανική μάρκα και σας παραθέτουμε, έχει μήκος 4,417 m, πλάτος 1,804 m και ύψος 1,494 m. Ο χώρος των αποσκευών έχει όγκο 421 lt, ενώ όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα φθάνει τα 836 lt. Όπως σας είχαμε αποκαλύψει εδώ και εβδομάδες, στη βάση της γκάμας των κινητήρων βενζίνης βρίσκεται ο 1.6 με 156 PS για την GLA 200. Ακολουθεί η GLA 250 – εμφανίζεται και στις φωτογραφίες – με το 2λιτρο σύνολο των 211 PS, σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT και το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC. Κάνει τα 0-100 σε 6.5sec, με τελική ταχύτητα 235 km/h και κατανάλωση 7.1 lt/100 km.

Στους diesel συναντάμε την GLA 200 CDi (με 2,2 lt., 136 PS, 30.6 kgm ροπής, μεικτή κατανάλωση 4,3 lt/100 km και εκπομπές ρύπω μόλις στα 114 g/km), την GLA 220 CDi (με ίδιο κινητήρα, 170 PS και 35.7 kgm ροπής), ενώ στα σχέδια είναι και η προσθιοκίνητη έκδοση με κινητήρα από τη Renault, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Μέσα στο 2014 θα υποδεχθούμε την κορυφαία έκδοση GLA45 AMG, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί να κάνει δοκιμές στο Νίρμπουργκρινγκ. Θα εξοπλίζεται από το 2λιτρο κινητήρα με ισχύ 360 PS.

Όλες οι υπάρχουσες εκδόσεις εφοδιάζονται με σύστημα start/stop. Το 7G-DCT κιβώτιο είναι στάνταρ στις GLA 250, 220 CDI και τα μοντέλα 4MATIC, ενώ οι υπόλοιπες επιλογές εφοδιάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.[nggallery id=2899]

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά μπορεί να μην έχει την… τολμηρότητα του concept που είχε παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες, διατηρεί όμως τις βασικές σχεδιαστικές αρχές του, με καθαρές γραμμές που εναρμονίζονται με τη σύγχρονη γλώσσα της μάρκας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Mercedes: συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και εξέλιξη.  Το άστρο δεσπόζει στη μεγάλη μάσκα, τα φωτιστικά σώματα περιλαμβάνουν LED φώτα ημέρας, το καπό διασχίζουν νευρώδεις γραμμές ενώ στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα υπάρχει η επένδυση που τονίζει τον SUV χαρακτήρα και προστατεύει από πέτρες στις όποιες εκτός δρόμου εξορμήσεις (παρούσα περιμετρικά σε όλο το όχημα).

Στο πλάι, το νεύρο ξεκινά από τα πρόσθια φωτιστικά σώματα, διασχίζει το αμάξωμα και φτάνει μέχρι τους θόλους των πίσω τροχών, ενώ πλαισιώνεται από το αντίθετης κλίσης νεύρο που κάνει την αντίστροφη πορεία μέχρι τον θόλο των εμπρός τροχών. Οι ράγες οροφής προσφέρονται σε χρώμα της επιλογής του πελάτη, που έχει να διαλέξει από τροχούς μέχρι 19 ιντσών.

Δυναμικό και το πίσω μέρος, η σχεδιαστική λεπτομέρειας της σύνδεσης των φωτιστικών σωμάτων από μία γραμμή τονίζει τις διαστάσεις, το σπόιλερ οροφής βοηθά (σε συνδυασμό με διάφορες άλλες σχεδιαστικές επιλογές) στην επίτευξη αεροδυναμικού συντελεστή Cd0.29 (σ.σ. ο καλύτερος στην κατηγορία) και δίνει κουπέ εικόνα ενώ εκεί βρίσκεται και τρίτο φωτιστικό σώμα. Τέλος, στα δύο άκρα δεσπόζουν οι μεγάλες απολήξεις των εξατμίσεων.

Advertisement

Από πλευράς αναρτήσεων, χρησιμοποιούνται γόνατα McPherson εμπρός και ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Όπως είναι εύλογο, η GLA εφοδιάζεται με κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό βοήθημα. Από το DSR (Downhill Speed Regulation) που είναι αρωγός του 4MATIC βοηθώντας στις εκτός δρόμου περιπέτειες, μέχρι τη πλειάδα συστημάτων ασφαλείας (Attention Assist, Collision Prevention Assist, Lane Keeping Assist κ.α.) αλλά και τις προηγμένες επιλογές στα συστήματα multimedia.

Η επίσημη πρεμιέρα της είναι προγραμματισμένη για την Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, 12-22 Σεπτεμβρίου. Οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και η πρώτες εμφανίσεις της GLA στις εκθέσεις της Mercedes ανά τον κόσμο, αναμένονται στις αρχές του 2014.
[nggallery id=2900]

Advertisement