Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO XC40 2022

Volvo C40 Recharge: 0-100 km/h σε… πόσο;

Ελλάδα 2:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo C40 Recharge: 0-100 km/h σε… πόσο;

VOLVO XC40 2022

Volvo C40 Recharge: 0-100 km/h σε… πόσο;

VOLVO XC40 2022

To νέο και εντυπωσιακό Volvo C40 Recharge εκτοξεύεται κάθε φορά που πατάς αποφασιστικά το γκάζι, λες και πρόκειται για ένα υπερυψωμένο supercar. Τίποτα λιγότερο…

Advertisement
Advertisement

Εκείνος ο ατίθασος νεαρός που μάρσαρε επιδεικτικά στο φανάρι το φτιαγμένο GTI του, θεωρούμε πως ακόμη προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς του συνέβη…

Με το που το φανάρι έγινε πράσινο ένα κομψό SUV δίπλα του με σουηδική προέλευση όχι μόνο τον κατάπιε χωρίς κόπο αλλά εξαφανίστηκε από προσώπου γης κάπου στο βάθος του δρόμου.

Αυτό είναι όμως το C40 Recharge. Ως αμιγώς ηλεκτρικό με δυο πανίσχυρους ηλεκτροκινητήρες στα σωθικά του οπότε και τετρακίνητο απογειώνεται κυριολεκτικά όταν και όποτε το αποφασίσει ο οδηγός του.

Advertisement
Advertisement

Μόλις 4,7 δευτερόλεπτα αρκούν προκειμένου να φτάσει από στάση στα πρώτα 100 km/h, και φυσικά αυτό αποτελεί μόνο τη μια όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά τις ρεπρίζ, όπου απελευθερώνονται αστραπιαία 660 Nm ροπής σπρώχνοντας με λύσσα το σμιλευμένο αμάξωμα του νέου C40 Recharge!

Το C40 Recharge εκκινεί αθόρυβα με το που κάθεσαι στην θέση του οδηγού. Βγαίνεις αθόρυβα από το γκαράζ, κινείσαι μυοχαλαρωτικά σαν σε κυλιόμενο διάδρομο αεροδρομίου, βρίσκεις το πρώτο κομμάτι ανοιχτού δρόμου και πατάς βαθιά το γκάζι. Ω Θεοί της επιτάχυνσης!

Advertisement

Σοκ και δέος. Νιώθεις λες και ξαφνικά κόπηκε το σχοινί από έναν γιγάντιο καταπέλτη που σε εκτόξευσε εμπρός σαν πύραυλο προσπαθώντας να μην πάθεις blackout από την επιτάχυνση. Και μαζί να μην κάνεις την καραμπόλα του αιώνα από τα αυτοκίνητα που πλησίασαν επικίνδυνα από τη μια στιγμή στην άλλη λες και τα τράβηξε μαγνήτης.

Advertisement

Η αίσθηση της επιτάχυνσης και της αδιάκοπης παροχής δύναμης είναι απίστευτη-αστείρευτη. Και όλα αυτά ενώ γύρω σου σε τυλίγει το χαλαρό σκανδιναβικό περιβάλλον ενός Volvo με την ηρεμία και τους καλούς τρόπους μιας εταιρίας που οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της. Το C40 Recharge είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων της φίρμας, των μεγάλων πλάνων που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκδοση με τους δύο ηλεκτροκινητήρες των 204 ίππων έκαστος, ένας σε κάθε άξονα, παράγει συνδυαστικά 408 ίππους και 660 Nm ροπής. Ένα σύνολο εκρηκτικών επιδόσεων με το 0-100 χλμ/ώρα σε 4,7 δευτερόλεπτα (η αίσθηση είναι για αρκετά χαμηλότερα) και εκρηκτικών ρεπρίζ, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ/ώρα.

Advertisement

Μία αίσθηση που οφείλεται στην ηλεκτροκίνηση, καθώς όλη αυτή η δύναμη είναι έτοιμη να εμφανιστεί με το παραμικρό πάτημα του γκαζιού ανεξαρτήτως ταχύτητας στον ψηφιακό πίνακα. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες εξασφαλίζουν χαρακτηριστικά τετρακίνησης για διαδρομές εντός ή και εκτός ασφάλτου, ενώ, το πρόγραμμα “sport” κάνει λίγο πιο βαρύ το τιμόνι και πιο άμεσο το ήδη εκρηκτικό ταπεραμέντο του συστήματος κίνησης.

Η μπαταρία του συστήματος είναι ενεργειακής χωρητικότητας 78 kWh εξασφαλίζοντας αυτονομία της τάξης των 420 χιλιομέτρων (WLTP). Μπορεί να φορτίσει σε ρεύμα DC έως και 150 kW, με την φόρτιση να διαρκεί περίπου 40 λεπτά της ώρας έως το 80% σε αντίστοιχης ισχύος ταχυφορτιστή, ή 120 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC των 50 kW.

Η συστοιχία μπαταριών είναι τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο των επιβατών και είναι κλεισμένη σε έναν ειδικό κλωβό ασφαλείας, ο οποίος όχι μόνο την προστατεύει αλλά λειτουργεί και ως δομικό στοιχεί του πλαισίου CMF. Το πλαίσιο αυτό δίνει το «παρών» και σε αυτό το ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo, παρέχοντας την απαραίτητη ακαμψία.

Η παροχή δύναμης είναι απίστευτη από οποιαδήποτε ταχύτητα και αν αποφασίσει ο οδηγός να πατήσει το γκάζι, με το αυτοκίνητο να εκτινάσσεται μπροστά χωρίς δισταγμό και καθυστερήσεις, με ρυθμούς που θυμίζουν hypercar.

Αυτό είναι και το καλά κρυμμένο μυστικό του νέου C40 Recharge. Το διακρίνεις στο δρόμο ως ένα κομψό και διακριτικό SUV σε σχεδίαση, μη ξέροντας βέβαια τι πραγματικά σε περιμένει μόλις αυτό βρεθεί στον ανοιχτό δρόμο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo C40 Recharge: Το μέλλον είναι τώρα!
Δοκιμή: Volvo C40 Recharge P8 AWD
Volvo C40 Recharge: Αμιγώς ηλεκτρικό σχεδιασμένο σε λευκή κόλλα χαρτί