Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.3 – ID.4: To αυτοκίνητο επικοινωνεί με τους επιβάτες του

Ελλάδα 17:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

VW ID.3 – ID.4: To αυτοκίνητο επικοινωνεί με τους επιβάτες του

VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.3 – ID.4: To αυτοκίνητο επικοινωνεί με τους επιβάτες του

VOLKSWAGEN 2021-1

Στα νέα ΙD.3-ID.4 η VW δεν δημιούργησε μόνο ένα κορυφαίο ηλεκτρικό σύνολο, αλλά παράλληλα και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο με μοναδικά χαρακτηριστικά και νέες δυνατότητες “επικοινωνίας” με τον οδηγό και τους επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Η πρόκληση της ηλεκτροκίνησης στην οποία η VW φαίνεται να ανταποκρίνεται με την μέγιστη δυνατή τεχνολογική επάρκεια, δεν σχετίζεται μόνο με το ηλεκτρικό σύνολο κίνησης αλλά αποτελεί και μία αφορμή για νέες ιδέες στην σχεδίαση και την γενικότερη θέση του αυτοκινήτου στην σύγχρονη καθημερινότητα των επιβατών του.

Για τον σκοπό αυτό η VW έχει εξελίξει μία σειρά συστημάτων, μέσω των οποίων η οικογένεια μοντέλων ΙD. επικοινωνεί με τον οδηγό και τους επιβάτες, με το αυτοκίνητο να μετατρέπεται από ένα άψυχο μηχάνημα σε έναν ζωντανό οργανισμό, ενεργό μέλος ενός νέου life style που δημιουργείται στην σύγχρονη κινητικότητα.

Οι ψηφιακοί βοηθοί έχουν πλέον αναλάβει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Με βάση τις τεράστιες εξελίξεις στην ψηφιακή διασύνδεση και τα δίκτυα 5G, αυτοί οι μικροί βοηθοί μας παίζουν τα αγαπημένα μας τραγούδια κατά παραγγελία, μας λένε τον καιρό ή ελέγχουν τη θέρμανση και τα φώτα στα σπίτια μας. Ένας από τους πιο συνήθης τρόπους διεπαφής ανθρώπου και αυτοκινήτου είναι η χρήση του φωτός. Και αυτό κάνει και η VW με το εξελιγμένο σύστημα ΙD. Light.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για μια στενή λωρίδα φωτός κάτω από το παρμπρίζ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά διαισθητικά τους επιβάτες του οχήματος. Το φως χρησιμοποιεί διαφορετικούς παλμούς για να σηματοδοτήσει εάν το αυτοκίνητο είναι έτοιμο για οδήγηση, προς ποια κατεύθυνση – σύμφωνα με το σύστημα πλοήγησης – πρέπει να στρίψει στη συνέχεια ή αν η μπαταρία φορτίζεται εκείνη την δεδομένη τη στιγμή.

Τα ID.3 και ID.4 είναι τα πρώτα μοντέλα της Volkswagen που εξοπλίζονται με το ID.4 Light ως στάνταρ. Η λωρίδα φωτισμού αποτελείται από 54 πολύχρωμα LED και είναι τοποθετημένη κατά μήκος της κάτω πλευράς του παρμπρίζ. Επομένως, είναι ορατό μόνο στο περιφερειακό οπτικό πεδίο του οδηγού ή σε ορισμένες γωνίες από έξω.

Advertisement

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι χάρη σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια, το ID. Light περνάει τις ειδοποιήσεις με έναν διαισθητικό τρόπο έτσι ώστε ο οδηγός και οι επιβάτες να μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα στον δρόμο και την κυκλοφορία.

Advertisement

Ένα animation για καλωσόρισμα σε λευκό και μπλε χρώμα ανάβει για να ενημερώσει τον χρήστη ότι το όχημα είναι έτοιμο για να το οδηγήσει. Αυτή είναι μια χρήσιμη υπόδειξη επειδή, σε αντίθεση με τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν εκπέμπουν κανέναν θόρυβο κινητήρα έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτά ότι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Η αντίστροφη λειτουργία της φωτιστικής ένδειξης γίνεται όταν ο οδηγός τελειώσει την διαδρομή του και απομακρυνθεί από το όχημα.

Εάν το σύστημα πλοήγησης είναι ενεργό κατά την οδήγηση, το ID. Light δείχνει τις επόμενες κατευθύνσεις με μια κινούμενη μπλε γραμμή – για παράδειγμα, ρέει αριστερά για αριστερές στροφές ή δεξιά για δεξιές στροφές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των φωνητικών εντολών το χρώμα της φωτεινής λωρίδα γίνεται λευκό κατά την διάρκεια της επικοινωνίας του οδηγού με το σύστημα.

Advertisement

Οι εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις επισημαίνονται με απαλό πράσινο φως στην κεντρική περιοχή. Σε περίπτωση επείγουσας στάσης, από την άλλη πλευρά, το ID. Light αναβοσβήνει σε ένα έντονα κόκκινο φως.

Κατά τη διαδικασία φόρτισης, όταν το ID.3 ή το ID.4 είναι συνδεδεμένο σε σταθμό φόρτισης, το ID. Light φωτίζει με έντονο πράσινο χρώμα και δίνει στον κάτοχό του μια σαφή εικόνα της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας, ακόμη και από απόσταση και από έξω.

Η σχεδίαση και η εκτέλεση του ΙD. Light από την VW έρχεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις οθόνες των σύγχρονων αυτοκινήτων, καθώς βοηθά στην μικρότερη δυνατή απόσπαση της προσοχής του οδηγού, χωρίς όμως να χάνει βασικές πληροφορίες για την λειτουργία του οχήματος.

Τα τμήματα Έρευνας και Εξέλιξης επένδυσαν πολλές ώρες στις δυνατότητες για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση και να δημιουργήσουν το ID. Light. Kαι κατάφεραν κάτι σημαντικό, να μην προβάλλονται δύο μηνύματα ταυτόχρονα. Είναι έτσι προγραμματισμένο να εμφανίζει μόνο τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια δεδομένη στιγμή. Τοποθετημένο στο κάτω μέρος του παρμπρίζ, βρίσκεται στο περιφερειακό οπτικό πεδίο του οδηγού, επιτρέποντας να αντιλαμβάνεται τα σήματα χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο.

Όλα τα χρώματα και οι κινούμενες εικόνες ακολουθούν μια προσεκτικά διαμορφωμένη οπτική “γλώσσα” η οποία είναι φιλική και εύκολη στην κατανόηση, δίνοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός ενώ έχει τα μάτια του στον δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο η VW δημιούργησε έναν βοηθό μέσα στο όχημα, ο οποίος παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ακριβώς στην σωστή στιγμή και με τέτοιον τρόπο που να είναι άμεσα κατανοητός από τον οδηγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW ID.4: Πληθώρα εκδόσεων για μία νέα εμπειρία οδήγησης
Ποιοι και που μπορούν να αγοράσουν το VW ID.3 με μόλις 14.816 ευρώ;
Ηλεκτρικό VW με τιμή κάτω από 20 χιλιάδες ευρώ