Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: Fiat Tipo HB 1.4 95 PS

Ελλάδα 11:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τest: Fiat Tipo HB 1.4 95 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: Fiat Tipo HB 1.4 95 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με κορυφαία πρακτικότητα και πολύ χαμηλή τιμή, το 5θυρο Fiat Tipo με τον αρχικό κινητήρα βενζίνης των 95 ίππων μεγιστοποιεί το Value for Money του υποψήφιου αγοραστή του. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Το Tipo είναι η πρόταση της Fiat στη μικρομεσαία κατηγορία, το οποίο προσφέρεται σε τρεις τύπους αμαξωμάτων, 5θυρο, 4θυρο και στέισον, κάθε ένα εκ των οποίων χαρακτηρίζεται εκτός των άλλων από την υψηλή πρακτικότητά του, που τονίζει τον οικογενειακό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην 5θυρη έκδοση, η πρακτικότητα αυτή συνδυάζεται και με το πιο… μοδάτο σχεδιαστικά αμάξωμα εκ των τριών, σε ένα αποτέλεσμα καλαίσθητο και αρκούντως δυναμικό.

Προσόν του 5θυρου Fiat Tipo αποτελεί η ιδιαίτερα προσιτή τιμή του, η οποία του χαρίζει ένα εν γένει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Έτσι, η έκδοση με τον αρχικό 1.400άρη βενζινοκινητήρα των 95 ίππων του μοντέλου της δοκιμής μας κοστίζει μόνο από 12.990 ευρώ, δίνοντας κατά συνέπεια στο αυτοκίνητο τον τίτλο του φθηνότερο 5θυρου μικρομεσαίου μοντέλου της αγοράς. Η κορυφαία σχέση τιμής-αξίας της έκδοσης ενισχύεται και από τον αρκετά καλό εξοπλισμό που την συνοδεύει, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται στάνταρ ESP, 6 αερόσακοι, 2 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, air condition, ηχοσύστημα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, σύστημα hill hold και πολλά άλλα.

Θάλαμος επιβατών με πολύ καλή πρακτικότητα

Advertisement
Advertisement

Tipo test 640c

Η καμπίνα των επιβατών του 5θυρου Fiat Tipo χαρακτηρίζεται αρχικά από τους άνετούς της χώρους, αφού 4 ενήλικες επιβάτες θα μεταφερθούν με χαρακτηριστική άνεση από το ιταλικό μοντέλο, ενώ και ένας μεσαίος καθήμενος δεν θα δυσκολευτεί να βολευτεί. Παράλληλα, άφθονες είναι οι θήκες για μικροαντικείμενα στο εσωτερικό του μοντέλου, ενώ πολύ μεγάλος για τα δεδομένα των μικρομεσαίων μοντέλων είναι και ο χώρος αποσκευών των 440 λίτρων, ο οποίος θα μεταφέρει χωρίς προβλήματα όλες τις αποσκευές των επιβατών.

Tipo test 640d

Advertisement

Εκτός όμως από τους πολύ καλούς χώρους, το εσωτερικό του 5θυρου Tipo υιοθετεί και ένα αρκετά σύγχρονο σχεδιαστικά ταμπλό, στο οποίο δεσπόζει ψηλά στην κεντρική κονσόλα η οθόνη αφής 7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων (προαιρετική επιλογή). Η θέση οδήγησης θα βολέψει ακόμη και τους πιο υψηλόσωμους, ενώ τα καθίσματα είναι μεγάλα και άνετα. Ατοπήματα εργονομίας δεν υπάρχουν, με τα άφθονα μπουτόν και χειριστήρια στο τιμόνι να επιτρέπουν στον οδηγό να μην πάρει τα χέρια του π.χ. για να περιηγηθεί στο trip computer, να χειριστεί το ηχοσύστημα ή όλα τα συστήματα συνδεσιμότητας του αυτοκινήτου. Ποιοτικά, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μαλακά στο άνω τμήμα του ταμπλό και σκληρά στην αφή σε όλη την υπόλοιπη καμπίνα. Η υφή τους ικανοποιεί με βάση και τον δεδομένο Value for Money χαρακτήρα του αυτοκινήτου, όπως και το φινίρισμα και η συναρμογή τους.

Αξιόπιστο μοτέρ-6τάχυτο κιβώτιο

Advertisement

Tipo test 640b

Ο γνωστός μας, ατμοσφαιρικός 1.400άρης κινητήρας Fire βενζίνης των 95 ίππων του Tipo είναι η αρχική επιλογή στη γκάμα. Αποδίδει επιπλέον 12.9 kgm ροπής στις 4.500 στροφές, ενώ συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Όπως είναι λογικό το μοτέρ δεν βάζει… φωτιά στην άσφαλτο, με τους 95 ίππους να επαρκούν για να κινήσουν το Tipo σε απλά ικανοποιητικούς ρυθμούς, χωρίς να απευθύνονται σε αυτόν που θα αναζητήσει το κάτι παραπάνω. Ο συνδυασμός του με 6άρι μηχανικό κιβώτιο βολεύει στην εθνική, αφού η επιλογή της 6ης σχέσης φροντίζει ώστε να μειώνει τις στροφές στον κινητήρα με όφελος στην κατανάλωση και στον παρεχόμενο θόρυβο. Εμείς, με χρήση σε πόλη και εθνική, καταγράψαμε μια μέση τιμή κατανάλωσης κοντά στα 8.0 lt./100 km/h.

Ουδέτερο και ασφαλές στο δρόμο

Advertisement

Tipo test 640e

Πιστό στον οικογενειακό του χαρακτήρα, το Fiat Tipo στο δρόμο εμφανίζει έναν χαρακτήρα που πριμοδοτεί την παρεχόμενη άνεση, φροντίζοντας παράλληλα να μεταφέρει με ασφάλεια τους επιβάτες του. Η ανάρτηση καταφέρνει να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ δεν παρατηρούνται θόρυβοι κατά την κύλιση. Την ίδια στιγμή, σε ένα δρόμο με στροφές, οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου στο όριο είναι προβλέψιμες και συνολικά ουδέτερες. Το τιμόνι είναι ελαφρύ και βολεύει στους χειρισμούς στην πόλη (υπάρχει και το… παραδοσιακό πρόγραμμα CITY που το ελαφραίνει ακόμη περισσότερο διευκολύνοντας το παρκάρισμα), ενώ τα φρένα ικανοποιούν με την απόδοσή τους.

Εν κατακλείδι…

Με κόστος κάτω από 13.000 ευρώ, το 5θυρο Fiat Tipo με τον 1.400άρη κινητήρα βενζίνης είναι μια επιλογή χωρίς αντίπαλο στο πεδίο του Value for Money, η οποία θα ικανοποιήσει πλήρως όποιον συνειδητά το επιλέξει. Το μοτέρ των 95 ίππων μπορεί να μην ικανοποιήσει τους λάτρεις των επιδόσεων (στη γκάμα υπάρχουν πιο ισχυρές επιλογές, με συγκριτικά πολύ καλές επίσης τιμές), όμως θα κάνει τη δουλειά που πρέπει αξιόπιστα και χωρίς περαιτέρω εντυπωσιασμούς.

Tipo test 640a

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.368 cc
Ισχύς: 95 PS/6.000 rpm
Ροπή: 12.9 kgm/4.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 12.1 sec
Τελική ταχύτητα: 185 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5.7 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 132 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 158,4 €
Βάρος: 1.345 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.368/1.792/1.495 mm
Μεταξόνιο: 2.638 mm
Χώρος αποσκευών: 440 lt
Τιμή: 12.990€