Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: BMW X3 xDrive20d

Ελλάδα 16:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τest: BMW X3 xDrive20d

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: BMW X3 xDrive20d

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η τρίτη γενιά της BMW X3 είναι μεγαλύτερη, πιο προηγμένη τεχνολογικά, αλλά και με πιο «SUV» χαρακτήρα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες γενιές της, έχοντας ξεκάθαρο στόχο να κατακτήσει την κορυφή της κατηγορίας της. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Αν η X5 ήταν αυτή που «άνοιξε» το χορό για τα SUV της BMW στις αρχές του 2000 όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, η BMW X3 τρία χρόνια αργότερα ήταν το πρώτο premium SUV που έδειξε απτά το δρόμο προς το compact μέλλον της κατηγορίας. Πλέον, 15 χρόνια αργότερα, τα SUV έχουν γιγαντωθεί και έχουν πλαισιωθεί με τα πιο «ασφάλτινα» crossover, με μόνο τη BMW να μετρά στη γκάμα της 6 διαφορετικά αυτοκίνητα του είδους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της X3 αλλάζει και στην νέα, 3η του γενιά, το μεσαίο SUV της BMW μεγαλώνει σε διαστάσεις, αποκτά ακόμη περισσότερη τεχνολογία και προσφέρει υψηλότερα επίπεδα άνεσης, για να εδραιώσει τη θέση του ως ένα από τα κορυφαία SUV στη γκάμα της μάρκας.

Bigger is better

X3 Test 640

Advertisement
Advertisement

Η αύξηση των διαστάσεων της BMW X3 χαρακτηρίζει την καινούργια γενιά του πολυτελούς γερμανικού SUV, με το νέο μοντέλο να φθάνει πλέον σε μήκος 4.708 χλστ., με το πλάτος του να αγγίζει τα 1.891 χλστ. και το μεταξόνιό του να είναι 2,864 μέτρα. Χαρακτηριστικό στοιχείο του πόσο μεγάλωσε πλέον η X3, αποτελεί το γεγονός ότι όλα αυτά τα νούμερα είναι μεγαλύτερα από ό,τι αυτά της πρώτης γενιάς της BMW X5! Σχεδιαστικά, οι φόρμες μας είναι γνωστές και από άλλα μοντέλα της BMW, με το αμάξωμα να υιοθετεί περισσότερες καμπύλες από ό,τι στην προηγούμενη X3, σε ένα αποτέλεσμα που δείχνει σαφώς πιο μοντέρνο και φρέσκο.

Κορυφαία ποιότητα και πολυτέλεια στο εσωτερικό

X3 Test 640 (7)

Advertisement

Ο θάλαμος των επιβατών της νέας BMW X3 είναι εντυπωσιακός στην όψη και παράλληλα, κορυφαίος ποιοτικά ακόμη και με τα αυστηρότερα στάνταρ των premium SUV της κατηγορίας της. Ξεχωρίζουμε ψηλά πάνω στον ταμπλό την μεγάλη οθόνη των 10,2 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, αλλά και την ελαφριά κλίση της κεντρικής κονσόλας προς τον οδηγό, που τονίζει την οδηγοκεντρική φιλοσοφία του μοντέλου. Η θέση οδήγησης είναι η ιδανική για SUV, προσφέροντας τη δυνατότητα στον οδηγό να έχει πλήρη επόπτευση του γύρω χώρου. Παράλληλα, κορυφαία σε ποιότητα είναι τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, με την άψογη συναρμογή και το φινίρισμά τους να τονίζουν το γενικότερο αίσθημα πολυτέλειας.

Advertisement

Η αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων της νέας BMW X3 έχει ωφελήσει περαιτέρω τους εσωτερικούς χώρους του μοντέλου και έτσι, έως και 5 ενήλικες επιβάτες δεν θα δυσκολευτούν να χωρέσουν σε αυτό. Στο πεδίο του χώρου αποσκευών, ο ωφέλιμος όγκος αγγίζει τα 550 λίτρα (ίδιος με πριν) και ικανοποιεί και με το παραπάνω τις μεταφορικές του ανάγκες. Το ηλεκτρικό άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι μια επιλογή ουσίας και άνεσης, ενώ το άνοιγμα είναι μεγάλο και η φόρτωση εύκολη – με βάση πάντα τα δεδομένα της κατηγορίας.

Ντίζελ μοτέρ με πολύ καλά χαρακτηριστικά

X3 Test 640 (9)

Advertisement

Η έκδοση xDrive20d της BMW X3 χρησιμοποιεί για την κίνησή της τον 2λιτρο 4κύλινδρο diesel κινητήρα της γερμανικής μάρκας, με ονομαστική απόδοση ισχύος 190 ίππων και ροπή 40.8 kgm, η οποία είναι διαθέσιμη από τις 1.750 σ.α.λ. Ο κινητήρας αυτός ταιριάζει απόλυτα στον premium χαρακτήρα του μοντέλου, αφού είναι άκρως πολιτισμένος σε λειτουργία και με πολύ καλή απόδοση από τις χαμηλές κιόλας στροφές του. Τα χαρακτηριστικά του υποβοηθούνται και από το πολύ καλό 8άρι αυτόματο κιβώτιο Steptronic με το οποίο συνδυάζεται στάνταρ το εν λόγω μηχανικό σύνολο, ενώ παράλληλα μοτέρ και κιβώτιο παραμετροποιούνται και μέσω του συστήματος Driving Experience Control (επιλογές Eco Pro, Comfort, Sport). Στην τελευταία επιλογή κιβώτιο και κινητήρας τίθενται σε πιο δυναμικό set-up, υποβοηθώντας τις επιδόσεις (εργοστασιακό 0-100 km/h σε 8,0 sec). Η επιλογή Eco Pro από την άλλη βοηθά τον οδηγό να επιτύχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Σε αυτό το κομμάτι, η X3 της δοκιμής μας τα καταφέρνει αρκετά καλά και στην πράξη, αφού η μέση τιμή που καταγράψαμε ήταν 8.3 lt./100 km.

Ισοπεδωτική στο δρόμο

X3 Test 640 (1)

Η 3η γενιά της X3 πατά πάνω στη νεότερη –και μεγαλύτερη– CLAR πλατφόρμα της BMW κάτι που της επιτρέπει εκτός των άλλων να είναι και ελαφρύτερη έως και κατά 55 κιλά σε σχέση με πριν. Δύο ακόμη στοιχεία που καθορίζουν τα οδικά και οδηγικά χαρακτηριστικά της είναι η άρτια κατανομή βάρους στο 50:50 μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, αλλά και η υψηλή απόσταση από το έδαφος των 204 χιλιοστών. Νέες ρυθμίσεις φέρει και η αυτόματη τετρακίνηση BMW xDrive, που συμβάλει στη βελτίωση των οδικών χαρακτηριστικών της X3, ενώ παράλληλα έχει και ελαφρύτερα εξαρτήματα.

X3 Test 640 (3)

Στην πράξη, η νέα BMW X3 στο δρόμο είναι απλά ισοπεδωτική. Παρότι το μοντέλο της δοκιμής έφερε το πακέτο M Sport με την πιο σφιχτή ανάρτηση και τις 20άρες ζάντες, η λειτουργία της ανάρτησης σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο φρόντιζε ώστε οι ανωμαλίες του οδοστρώματος να απορροφώνται άμεσα χωρίς να ενοχλούν τους επιβάτες, ενώ παράλληλα η ποιότητα κύλισης να διατηρείται στα πλέον υψηλά επίπεδα που αρμόζουν σε ένα premium SUV. Επιπλέον αυτών και ανεξαρτήτως της διαδρομής, η X3 εκπέμπει ασφάλεια και μαζί, αυτή τη μοναδική στιβαρότητα που έχει καταφέρει η BMW να περάσει και στα SUV της, εκτός από τα σεντάν μοντέλα της. Σε πιο δυναμική οδήγηση, η X3 δεν λέει όχι και η άμεση εμπλοκή της τετρακίνησης φροντίζει για υψηλά επίπεδα πρόσφυσης, μεγιστοποιώντας και πάλι την ασφάλεια. Στο ύψος τους και με το παραπάνω στέκονται τα φρένα, ενώ το τιμόνι τόσο σε αίσθηση όσο και σε αμεσότητα είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας. Σε εκτός δρόμου διαδρομές τέλος, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και η λειτουργία της ανάρτησης επιτρέπουν στην X3 να κινηθεί με χαρακτηριστική ευκολία, αν και πιθανολογούμε ότι λίγοι από τους ιδιοκτήτες του μοντέλου θα είναι και αυτοί που θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν πλήρως τα όριά της…

Συμπέρασμα

X3 Test 640 (6)

Εν τέλει έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με την καλύτερη X3 όλων των εποχών, αλλά με ένα από τα καλύτερα μεσαία (ή μεγαλομεσαία) SUV στην ιστορία. Η νέα BMW X3 είναι πιο επιβλητική από ποτέ, πιο άνετη και πολυτελής, αλλά και παράλληλα για μια ακόμη φορά με κορυφαία οδικά και οδηγικά χαρακτηριστικά. Η αρχική τιμή των 60.400 ευρώ της έκδοσης X3 xDrive20d δεν είναι η φθηνότερη μεταξύ των premium της κατηγορίας, όμως είναι δεδομένο ότι όποιος την αποκτήσει, θα αποζημιωθεί πλήρως από όσα το αυτοκίνητο του προσφέρει.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.995 cc
Ισχύς: 190 PS/4.000 rpm
Ροπή: 40.8 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8.0 sec
Τελική ταχύτητα: 213 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5.0 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 132 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 158,4 €
Βάρος: 1.825 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.708/1.891/1.676 mm
Μεταξόνιο: 2.864 mm
Χώρος αποσκευών: 550 lt
Τιμή: 60.400€