Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Hyundai i20 1.0 48V 7DCT vs VW Polo 1.0 TSI DSG

Ελλάδα 1:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συγκριτική δοκιμή: Hyundai i20 1.0 48V 7DCT vs VW Polo 1.0 TSI DSG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Εξοπλισμένα με εξελιγμένα αυτόματα κιβώτια, τα Hyundai i20 και VW Polo ανακατεύουν για πολλοστή φορά την τράπουλα της κατηγορίας των supermini, προσφέροντας το ταλέντο τους εντός και εκτός πόλης.

Advertisement
Advertisement

Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν το συγκεκριμένο έργο, με τους πρωταγωνιστές του θιάσου να αλλάζουν συχνά πυκνά ρόλους με απώτερο σκοπό το όνομά τους να βρίσκεται στην πρώτη θέση της μαρκίζας. Αυτή τη φορά το έργο περιλαμβάνει δύο από τα πιο σημαντικά ονόματα της κατηγορίας B, με καθένα από αυτά να προτάσσει τις αξίες που πρεσβεύει ο κατασκευαστής τους.

Το Hyundai i20, το οποίο μετά το σχετικά πρόσφατο facelift δείχνει πιο ώριμο να διατηρήσει και να βελτιώσει τη θέση του μέσα στο top-5 των ευπώλητων, απέναντι στο εκσυγχρονισμένο Polo, μέσω του οποίου η VW επιμένει να δηλώνει την παρουσία της στη συγκεκριμένη κατηγορία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Ξεκινώ από την αισθητική των αμαξωμάτων που, για πολλούς, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή ενός μοντέλου. Εδώ τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τις εκδόσεις που γνωρίζουμε από το παρελθόν.

Το Polo, που διανύει αισίως την 6η γενιά του, δανείζεται αρκετά στοιχεία από το μεγαλύτερο Golf, όπως την χαρακτηριστική μάσκα με τα λεπτά φωτιστικά σώματα. Ναι μεν τα πίσω φωτιστικά υιοθετούν τρισδιάστατο σχεδιασμό, δυναμικά φλας και ειδικό εφέ κατά το φρενάρισμα, όμως στην άμεση αντιπαράθεση με το i20 το μοντέλο της VW δείχνει την ηλικία του. Η εικόνα του αντιπάλου του αποτυπώνεται πιο εύκολα στη συνείδηση, τουλάχιστον εξωτερικά, με εντονότερη προσωπικότητα και σεξαπίλ.

Advertisement
Advertisement

Το δυνατό χαρτί του μοντέλου της Hyundai είναι, λοιπόν, η φρέσκια εμφάνιση, η οποία υπερθεματίζει τη διαφορετικότητα και τη νέα αισθητική προσέγγιση της κορεατικής φίρμας, που γνωρίζουμε ήδη από τα υπόλοιπα μοντέλα της. Η σχεδιαστική «ανησυχία» της Hyundai έχει ως αποτέλεσμα η ανανεωμένη γενιά να καταφέρνει να συνδυάσει την πρακτικότητα με μια σαφή σπορ εικόνα. Ομολογουμένως, ο συνδυασμός είναι επιτυχημένος, καθώς διαθέτει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Η εντυπωσιακή τραπεζοειδής μάσκα και το επιθετικό εμπρός μέρος με τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα δίνουν την αίσθηση ενός δυναμικού παρουσιαστικού, ενώ πίσω τα εντυπωσιακά κάτοπτρα των φώτων προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην επιβλητική «ουρά» που χορταίνει το μάτι, ιδίως στην έκδοση «N Line» με τη χρωμιωμένη διπλή απόληξη.

Το φαρδύ, χαμηλό αμάξωμα με τα «γραμμωμένα» νεύρα αφήνει υποσχέσεις για την οδική ικανότητά του. Μοιραία, στην αισθητική αντιπαράθεση της παρέας το Polo δείχνει πιο συμβατικό, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως οι γραμμές του στερούνται φρεσκάδας.

Advertisement

Αν η εξωτερική εμφάνιση τραβάει τα βλέμματα στο i20, το εσωτερικό του είναι λιγότερο πιθανό να κερδίσει θαυμαστές. Αν και συνολικά δεν είναι άσχημο και η διάταξή του είναι λειτουργική, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από γυαλιστερό πλαστικό που δείχνει υπερβολικά σκληρό. Την προσοχή θα κερδίσουν οι δύο οθόνες, η κεντρική «αιωρούμενη» και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, αμφότερες με διαγώνιο 10,25”.

Η αίσθηση ενός ακριβότερου αυτοκινήτου την οποία βγάζει το Polo φαίνεται από τον εσωτερικό διάκοσμο και τις δυνατότητες εξοπλισμού, παρά τις μικρότερες διαστάσεις του ψηφιακού πίνακα οργάνων και της κεντρικής οθόνης (8,0” και 6,5” αντίστοιχα), ειδικά επειδή η τελευταία υπερτερεί σε γραφικά και ευκρίνεια, συγκριτικά με αυτή του i20.

Advertisement

Ο σχεδιασμός κερδίζει τις εντυπώσεις με λιτές και καθαρές γραμμές, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ταμπλό κατορθώνουν όχι μόνο οπτικά, αλλά και στην υφή να δείχνουν ανώτερης ποιότητας. Για παράδειγμα, το παχύ αφρώδες πλαστικό που καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το πάνω τμήμα του ταμπλό μοιάζει σαν να έρχεται από μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Η εργονομία ακολουθεί τα υπόλοιπα μοντέλα του Γερμανού κατασκευαστή, αλλά θα προτιμούσα να υπάρχει αυτόματος κλιματισμός και όχι χειροκίνητος.

Σε επίπεδο χώρων, πρακτικότητας και άνεσης και στις δύο περιπτώσεις οδηγός και επιβάτες θα καθίσουν αναπαυτικά και θα κάνουν ξεκούραστες διαδρομές. Ωστόσο η υπεροχή του i20 εδώ είναι εμφανής, ελέω και του οριακά μεγαλύτερου μεταξονίου (2.580 mm έναντι 2.552 mm του Polo), είτε μιλώντας για τον χώρο στα γόνατα, είτε στο διαθέσιμο ύψος, με το πίσω κάθισμα να είναι ένα από τα πιο άνετα της κατηγορίας.

Στο Polo, όμως, ανήκει η πιο εύκολη πρόσβαση των πίσω επιβατών, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα, όπως και ο μεγαλύτερος χώρος αποσκευών, με τα 351 lt, το μεγάλο άνοιγμα φόρτωσης και το πιο κανονικό σχήμα. Το i20 περιορίζεται στα 262 lt, μια και κάτω από το κάλυμμα του δαπέδου φιλοξενούνται τα επιμέρους τμήματα του υβριδικού 48V συστήματος.

Advertisement

Και τα δύο μοντέλα εφοδιάζονται με αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, DCT στο Hyundai, DSG στο Polo, αμφότερα επτά σχέσεων, προσθέτοντας επιπλέον πόντους στον τομέα της ευκολίας στην κίνηση, κυρίως μέσα στα αστικά κέντρα. To κιβώτιο DCT του κορεατικού supermini βρίσκεται ήδη στην αγορά τα τελευταία 5 χρόνια.

Η επιπρόσθετη άνεση που προσφέρει στο ήδη εξαιρετικό επίπεδο ευκολίας χειρισμών του i20 είναι πασιφανής. Χωρίς να έχει κάποιες απότομες αντιδράσεις, κολακεύει και τον κινητήρα και δεν τον αφήνει να κρεμάσει, ενώ τα τρία διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Sport) μεταβάλλουν ανάλογα τη λογική των αλλαγών.

Σημαντική διαφορά κάνει επίσης η απεμπλοκή του κιβωτίου όταν το γκάζι δεν είναι πατημένο και συνδέεται ως λειτουργία με το εξελιγμένο σύστημα ήπιας υβριδικής υποβοήθησης 48V που μπορεί να θέσει τον κινητήρα εκτός λειτουργίας για οικονομία. Το DSG κιβώτιο του Polo, από την άλλη, μετράει 2ο χρόνια στην αγορά από την πρώτη του εμφάνιση σε μοντέλο του ομίλου VW και εξακολουθεί και είναι ταχύτατο στις αλλαγές τους και ιδιαίτερα πολιτισμένο. Το ταίριασμα με τον TSI κινητήρα του 1,0 lt είναι εξαιρετικό και ολοκληρώνει την πολύ θετική εικόνα του μοτέρ.

Στο i20 ανήκει χωρίς δεύτερη σκέψη η ιδανική θέση οδήγησης ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα. Κάθεσαι χαμηλά, κοντά στον δρόμο εισπράττοντας τελικά καλύτερη αίσθηση των πεπραγμένων. Ο 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος χιλιάρης βενζινοκινητήρας με απόδοση 100 PS και ροπή 200 Nm μόλις στις 2.000 rpm προσφέρει στο i20 αξιέπαινες επιδόσεις, έχοντας μάλιστα μεγαλύτερα «ψυχικά» αποθέματα από τον αντίστοιχο κινητήρα του Polo. Το μοτέρ του i20 λειτουργεί τόσο στρωτά και γεμάτα που απορείς τελικά αν πρόκειται για 3κύλινδρο σύνολο με χωρητικότητα μόλις ενός λίτρου.

Ο κινητήρας του Polo θέτει ως στόχο την καλή απόδοση σε συνδυασμό με χαμηλές εκπομπές και κατανάλωση. Συνδυάζεται με turbo και άμεσο ψεκασμό με την απόδοσή του να φτάνει τους 95 PS και τα 175 Nm ροπής. Εχει χαρακτηριστικό ήχο στις χαμηλές στροφές και γραμμική αύξηση της απόδοσης, ενώ το δυνατό του χαρτί δεν είναι σίγουρα ο χαμηλός ρυθμός περιστροφής. Ζωντανεύει μετά τις 2.500 rpm και αισθάνεται στα νερά του κυρίως σε μεσαίο εύρος λειτουργίας, κάτι που δεν βολεύει τον οδηγό όταν αναζητά περισσότερα αποθέματα ροπής.

Το τίμημα της υψηλότερης απόδοσης του i20 έχει να κάνει -όπως γίνεται συνήθως- με την αυξημένη τιμή της μέσης κατανάλωσης που έφτασε τα 6,8 lt/100 km, έναντι των 6,4 lt/100 km που έγραψε το Polo. Σε επίπεδο αίσθησης οι διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των δύο αυτοκινήτων είναι αρκετές. Ξεκινώντας από το Polo, η ρύθμιση της ανάρτησης εξυπηρετεί ιδιαίτερα την άνεση, χωρίς πάντως να δυσανασχετεί με ένα ελαφρώς πιο δυναμικό οδηγικό προφίλ. Προσφέρει όμως σε οδηγό και επιβάτες τόσο καλά επίπεδα ποιότητας κύλισης που θαρρείς πως επιβιβάστηκες σε μεγαλύτερο και ακριβότερο αυτοκίνητο.

Οταν έρθουν τα δύσκολα, στρίβει με αυτοπεποίθηση και αποδεικνύεται καθ’ όλα προβλέψιμο στις αντιδράσεις, χωρίς πάντως να δρέπει δάφνες σε επίπεδο επικοινωνίας ή ερεθισμάτων. Χωρίς να προκαλεί ρίγη συγκίνησης στον δρόμο, κινείται με ασφάλεια, κάτι που πιστοποιούν οι προοδευτικές αντιδράσεις του που δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στον μέσο οδηγό να διορθώσει τυχόν λάθη. Η ομαλή, χυτή οδήγηση αποτελεί μέρος του DNA του. Δεν δένεσαι μαζί του, το εκτιμάς γι’ αυτό που είναι και πηγαίνεις παρακάτω.

Απέναντι στο καλύτερα στημένο i20, το γερμανικό supermini οφείλει να υποκλιθεί. Το οδηγοκεντρικό βίωμα στο Hyundai (κυρίως στην έκδοση N-Line) είναι αναπάντεχα ευπρόσδεκτο. Σε παροτρύνει να αυξήσεις ρυθμό σε κάθε είδους καμπή, παρέχοντας εμπιστοσύνη αλλά και την αίσθηση ότι μπορείς να περάσεις ακόμη πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά.

Βασικά εφόδια των δυναμικών χαρακτηριστικών του αποτελούν η άψογη κατευθυντικότητα, το εξαιρετικό κράτημα και, κυρίως, ο πλουραλισμός σε επίπεδο πληροφόρησης τόσο από το σύστημα διεύθυνσης όσο και το εμπρός τμήμα συνολικά. Ούτε η παρουσία ημιάκαμπτου άξονα στη διάταξη της πίσω ανάρτησης είναι σε θέση να του δημιουργήσει θέματα. Με βάση τα παραπάνω το κορεατικό μοντέλο είναι αυτό που αποκαλούμε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Δίπλα, λοιπόν, στο ζωντανό οδικό προφίλ του i20 υπάρχουν τα απτά επιχειρήματα των μεγάλων αναλογικά χώρων, εξαιρουμένου του πορτμπαγκάζ, κι εκείνου του τεχνολογικού υπόβαθρου που υπαγορεύει η ψηφιακή εποχή μας. Με το Polo τα έχεις όλα, ανεξαρτήτως ηλικίας, είτε σου αρέσει η οδήγηση είτε όχι και τόσο. Το blue chip του αυτοκινητικού χρηματιστηρίου προσφέρει καλύτερη ποιότητα συναρμολόγησης και υλικών στο εσωτερικό, όπως και καλύτερη ποιότητα κύλισης.

Εκεί όμως που το i20 δεν παίζεται σε καμία περίπτωση είναι το θέμα του κόστους, καθώς ξεκινά από τα 21.990 ευρώ, ενώ ο ανταγωνιστής κινείται σαφώς πάνω από τα 24.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να αποδεικνύεται η σαφώς πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση αγοράς, καθώς πέρα από το θέμα του κόστους, το i2o είναι αυτό που εμφανίζει οδηγικό προβάδισμα σε σχέση με το Polo και κάνει την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του.

KEY TECH

HYUNDAI i20

To i20 εφοδιάζεται με ένα από τα πιο πλήρη πακέτα συστημάτων υποβοήθησης στην κατηγορία. Από τη βασική έκδοση διαθέτει πλήθος από ηλεκτρονικά βοηθήματα, μεταξύ των οποίων προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και δυνατότητα αναγνώρισης πεζών, υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας, αναγνώριση πινακίδων σήμανσης και αναγνώριση κόπωσης του οδηγού.

VW POLO

Στο εσωτερικό του Polo κυριαρχεί το αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού, ακόμα και στη βασική έκδοση Life. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με επιλογές διαμόρφωσης και έγχρωμη οθόνη 8” (Digital Cockpit). Επίσης, δεν λείπει και το τιμόνι με τις πολλαπλές ενσωματωμένες λειτουργίες και το σύστημα infotainment «Composition», με έγχρωμη οθόνη 6,5”.

TECH

HYUNDAI i20 1.0 DCT
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 998 cc, i3, TURBO
ΚΙΒΩΤΙΟ: AYTOMATO ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, 7 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ  (ΠΙΣΩ)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Υ): 4.040/1.775/1.450 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.580 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 262 lt

VW POLO 1.0 TSI DSG
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 999 cc, i3, TURBO
ΚΙΒΩΤΙΟ: AYTOMATO ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, 7 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (ΠΙΣΩ)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Υ): 4.074/1.751/1.451 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.552 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 351 lt

ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
HYUNDAI 100 PS@6.000 rpm, 200 Nm@2.000-2.500 rpm
VW 95 PS@5.500 rpm, 175 Nm@1.600-3.500 rpm

0-100 km/h
HYUNDAI 11,4”
VW 11,5”

ΒΑΡΟΣ
HYUNDAI 1.115 kg
VW 1.203 kg

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (lt/100 km)
HYUNDAI TEST 6,8, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ (WLTP) 5,3
VW TEST 6,4, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ (WLTP) 5,4

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
HYUNDAI: 185 km/h
VW: 188 km/h

CO2
HYUNDAI: 115 g/km
VW: 122 g/km

TIMH
HYUNDAI: ΑΠΟ €21.990
VW: ΑΠΟ €24.950