Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

Ελλάδα 23:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο Yaris, ειδικά στην υβριδική του έκδοση που οδηγούμε σε μορφή προπαραγωγής, δικαιώνει την επιμονή της Toyota στην εν λόγω τεχνολογία, την επιτυχία όλων των προηγούμενων γενεών αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα supermini.

Advertisement
Advertisement

Για κάθε τέσσερα αυτοκίνητα που πουλάει τη Toyota στην Ευρώπη το ένα είναι Yaris. Στην Ελλάδα αυτή η αναλογία είναι μεγαλύτερη, καθώς το Yaris εδώ και χρόνια αποτελεί το απόλυτο best seller στην αγορά. Κι ας μην είναι το καλύτερο supermini, τουλάχιστον κατά την άποψή μου.

Το νέο, ωστόσο, Yaris είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση. Από αυτές που οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός. Κυρίως διότι το νέο Yaris διαθέτει στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Και δεν μιλώ για την εμφάνιση –που θα πρέπει εντούτοις να συγκατελεγεί στα υπέρ του. Μιλώ για το γεγονός ότι  θα πρέπει να πάω αρκετά χρόνια πίσω για να θυμηθώ μια παρουσίαση νέου αυτοκινήτου που δεν επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στις τεχνολογίες συνδεσιμότητας και ενεργητικής ασφάλειας, αλλά στην οποία έγινε ενδελεχής ανάλυση της μηχανολογικής εξέλιξης του μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

Στην παρουσίαση του νέου Yaris μάς άλλαξαν τα φώτα με το υβριδικό σύστημα 4ης γενιάς, με την νέα TNGA πλατφόρμα, τον επίσης ολοκαίνουργιο 3κύλινδρο 1.5 κινητήρα, το νέο set up της ανάρτησης και την εξαντλητική προσπάθεια που έγινε για την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τη μειωμένη κατανάλωση και τις επίσης μειωμένες εκπομπές ρύπων. Και δεν είναι ότι στο πεδίο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων οι Ιάπωνες  πέταξαν λευκή πετσέτα, το αντίθετο. Κάτω από την ομπρέλα Toyota Safety Sense, οι τεχνολογίες που διαθέτει στο βασικό εξοπλιστικό πακέτο το νέο Yaris μπορούν να κάνουν αρκετά αυτοκίνητα μεγαλύτερων κατηγοριών να πρασινίσουν από ζήλεια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η εμφάνιση είναι ασφαλώς το ήμισυ του παντός. Και το νέο Yaris δεν αστοχεί σε αυτό τον τομέα. Θα έλεγα μάλιστα ότι καταφέρνει να ξεχωρίζει όσο λίγα. Προσωπικά το βρίσκω ελαφρώς φορτωμένο, σαν να προσπαθεί να αποδείξει διαφορετικά πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει αισθητή την παρουσία του. Μοιάζει –αναπόφευκτα ίσως- με τη νέα Corolla αλλά την ίδια στιγμή δείχνει σαφώς πιο αθλητικό. Οι σχεδιαστικοί όγκοι που συγκεντρώνονται πίσω από τις μεσαίες κολόνες, δίνουν την αίσθηση ενός σκυμμένου αθλητή στίβου που περιμένει το «μπαμ» του αφέτη. Θα ήθελα λίγο λιγότερη φλυαρία με τις διάφορες ακμές και τα μοτίβα που σχηματίζονται στο πλάι του αυτοκινήτου, αλλά αυτή είναι η δική μου άποψη. Από την άλλη πλευρά μου αρέσει που δείχνει τόσο συμπαγές. Σε αντίθεση με το ρεύμα, το νέο Yaris είναι, έστω και ελάχιστα, πιο κοντό από το προηγούμενο (-5mm, στα 3.940 mm συνολικά). Υπό αυτή την έννοια το μεταξόνιο των 2.560 mm (+50 mm) είναι απολύτως σεβαστό. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα από τα μικρότερα σε μήκος supermini και αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή. Αντιθέτως, έχει αυξηθεί το πλάτος του (+50 mm) και έχει μειωθεί ελαφρώς το ύψος. Ομοίως έχουν ξεχειλώσει τα μετατρόχια (+57 mm) τόσο που να φέρνει έναν έντονο απόηχο από το WRC, αν και φαντάζομαι ότι πρόκειται επίσης για άλλη μία συνειδητή επιλογή.

Advertisement

Παρόλη την αυτοσυγκράτηση στις εξωτερικές διαστάσεις, ωστόσο, οι χώροι είναι αρκετά γενναιόδωροι. Ενας επιβάτης κανονικού αναστήματος, όπως ο γράφων, μπορεί άνετα να καθίσει πίσω από έναν αντίστοιχο σωματότυπο και το διαθέσιμο πλάτος έχει αυξήσει την αίσθηση ευρυχωρίας επίσης. Το πορτ μπαγκάζ με τον διπλό πάτο κρίνεται επαρκές, ενώ υπάρχουν αρκετοί (περισσότεροι από πριν) αποθηκευτικοί χώροι στο εσωτερικό. Ένα εσωτερικό το οποίο επίσης ελάχιστη σχέση έχει με αυτό του απερχόμενου μοντέλου. Η σχεδίαση είναι και εδώ κάπως περίπλοκη, αλλά σου δίνει μια απλόχωρη αίσθηση και σίγουρα συνάδει με τις τάσεις που κυριαρχούν. Η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής που μοιάζει να αιωρείται στο κέντρο του ταμπλό, τα καλαίσθητα ψηφιακά χειριστήρια του κλιματισμού και ο επίσης πρωτότυπος ψηφιακός πίνακας οργάνων συνθέτουν ένα σύνολο με σαφή τεχνολογικό προσανατολισμό, ελαφρώς φουτουριστικό αλλά και συνάμα αρκετά οικείο. Τα υλικά είναι αρκετά καλά, αν και το μαλακό πλαστικό εξαντλείται στο πάνω μέρος του ταμπλό. Αυτός βέβαια είναι ο κανόνας στην κατηγορία και εξάλλου περισσότερο μετράει η συναρμογή τους, η οποία για αυτοκίνητο προπαραγωγής έδειχνε αρκετά προσεγμένη.

Advertisement

Αυτό που μου έκανε περισσότερη (θετική) εντύπωση, ωστόσο, είναι η πολύ βελτιωμένη θέση οδήγησης. Και αυτό οφείλεται στη νέα πλατφόρμα που επέτρεψε στους μηχανικούς να τοποθετήσουν το κάθισμα πιο πίσω (πιο κοντά στο κέντρο της πλατφόρμας) κατά 60 mm  και πιο χαμηλά κατά 21 mm. Εφεραν επίσης το τιμόνι σε πιο κάθετη θέση κατά έξι μοίρες και πιο κοντά στο κάθισμα κατά 77 mm. Το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οδηγείς ένα Yaris στο οποίο δεν αισθάνεσαι καβάλα στ’ άλογο. Αντιθέτως βουλεύεσαι θαυμάσια και εξακολουθείς να έχεις μια αξιοπρεπή περιφερική ορατότητα, τουλάχιστον μπροστά, διότι πίσω οι φαρδιές κολόνες και το στενό τζάμι την περιορίζουν σημαντικά. Το νέο υβριδικό Yaris όμως έχει και άλλους άσους στο μανίκι. Για να το θέσω πιο σωστά, δείχνει με το καλημέρα την σχεδόν αχανή βελτίωσή του σε πολλούς επιμέρους τομείς. Ο πρώτος που αξίζει να αναφέρω είναι η αίσθηση από το τιμόνι. Είχα καιρό να οδηγήσω ένα ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης με τόσο φυσική αίσθηση βάρους και ακρίβειας. Θα έλεγα ότι πλέον μπορεί να είναι και το καλύτερο, μαζί με αυτό του Fiesta.

Advertisement

Η δεύτερη θετική έκπληξη προέρχεται από το set up της ανάρτησης, ή μάλλον από την εξαιρετική ισορροπία του πλαισίου με τη ρύθμιση της ανάρτησης. Οπου το νέο πλαίσιο GA-B, δηλαδή η μορφή της TNGA πλατφόρμας προσαρμοσμένη για μικρότερα μοντέλα της εταιρείας (το Yaris αλλά και το νέο B-SUV που θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Γενεύης) είναι πιο άκαμπτο κατά 37%, ενώ ο νέος ημιάκαμπτος άξονας πίσω είναι πιο σκληρός κατά 80%. Αυτό επέτρεψε στην τοποθέτηση πιο μαλακών ελατηρίων και αμορτισέρ, διότι οι κλίσεις εξ ορισμού είναι μικρότερες και η διαχείριση των κραδασμών πολύ καλύτερη. Στην πράξη διαπίστωσα ότι το νέο Yaris αντιδρά πολύ καλά σχεδόν σε κάθε είδους οδόστρωμα και έχει μια σπορ διάθεση πρωτόγνωρη. Παίρνει όντως μικρές κλίσεις, την ίδια στιγμή που η απόσβεση είναι αφράτη, τα «κοπανήματα» περίπου ανύπαρκτα και ο έλεγχος των κινήσεων του αμαξώματος τόσο καλός που θα πίστευες κάλλιστα ότι πρόκειται για σπορ έκδοση. Δείτε όμως τι έχει συμβάλλει επίσης σε αυτή την αίσθηση: το κέντρο βάρους έχει χαμηλώσει κατά 12 mm, η μπαταρία ιόντων λιθίου του υβριδικού συστήματος είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα, κάτι που βελτιώνει την κατανομή του βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες και το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου είναι μειωμένο κατά 20 kg. Προφανώς οι μηχανικοί της Toyota ήραν πολύ σοβαρά την προτροπή του Προέδρου Akio Toyoda, που φώναξε σαν άλλος αυτοκινητικός Μωυσής: «όχι άλλα βαρετά αυτοκίνητα!!!».

Θα μου πείτε τώρα υβριδικό αυτοκίνητο που να μην είναι βαρετό; Ναι, το Yaris μπορεί να πετάξει αυτή την ρετσινιά από πάνω του. Αν εξαιρέσεις την ξύλινη αίσθηση των φρένων και ένα σχετικό βουητό από τον κινητήρα, αλλά μόνο πλέον σε μεγάλες ανωφέρειες με φουλ γκάζι, το νέο υβριδικό Yaris μικρή σχέση έχει με το άχρωμο και κακόηχο παρελθόν του. Αισίως το Yaris πέρασε στην 4η γενιά υβριδικής κίνησης και αναδεικνύει την επιμονή και την σχολαστικότητα με την οποία οι μηχανικοί της Toyota εξελίσσουν την εν λόγω τεχνολογία. Πλέον φαίνεται φυσιολογική αλλά ουδείς μπορούσε να στοιχηματίσει υπέρ της όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 20 χρόνια. Σήμερα τα οφέλη είναι ορατά και οι «παρενέργειές» της εντυπωσιακά ελαττωμένες. Το πιο οφθαλμοφανές κέρδος είναι η οικονομία: Οι μηχανικοί εξέλιξης του νέου Yaris υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 20% την ίδια στιγμή που η ιπποδύναμη εμφανίζεται αυξημένη κατά 16%. Εμείς, σε ένα κύκλο οδήγησης που περιλάμβανε σχεδόν κάθε είδους διαδρομή είδαμε κατανάλωση που μόλις ξεπερνούσε τα 5 lt/100 km. Το σημαντικότερο όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει το νέο υβριδικό σύστημα.

Το κυριότερο είναι η αναλογικότητά του. Εχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί αυτή η δυσαρμονία μεταξύ του στροφαρίσματος του θερμικού κινητήρα και της προσλαμβανόμενης ταχύτητας όταν πατά δυνατά το γκάζι. Η ενοχλητική αίσθηση ότι το μοτέρ βουίζει χωρίς να επιταχύνει αντίστοιχα έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Πλέον αισθάνεσαι αυτή την αναλογικότητα που σχεδόν κανένα κιβώτιο μονής σχέσης ή CVT δεν έχει καταφέρει να αποδίδει. Ειδικά όταν πατάς γραμμικά το γκάζι, κάτι που κάνεις τις περισσότερες φορές. Επίσης ο νέος 3κύλινδρος 1.5 κινητήρας έχει πιο ευχάριστη χροιά λειτουργίας, ενώ η μεγαλύτερη και πιο αποδοτική μπαταρία ιόντων λιθίου δείχνει μια εντυπωσιακά καλή ενεργειακή πυκνότητα που αποτυπώνεται στο δυνατό και γραμμικό τράβηγμα του αυτοκινήτου από τις πολύ χαμηλές στροφές. Η γραμμικότητα είναι η λέξη-κλειδί. Το νέο Yaris έχει συνδυαστική ιπποδύναμη 116 PS αλλά η αίσθηση που αποκομίζεις είναι για περισσότερους ίππους. Το ηλεκτρικό μοτέρ βοηθά πολύ πιο ευκρινώς το αυτοκίνητο στις χαμηλομεσαίες στροφές. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται άλλωστε και ο κινητήρας που δουλεύει στον κύκλο Atkinson και είναι εξελιγμένος ειδικά για να αποδίδει καλύτερα χαμηλά. Λάβετε, δε, υπόψη ότι με θερμοδυναμική απόδοση στο 40% και σχέση συμπίεση 14:1 κινείται περισσότερο στα χωράφια ενός καλού ντίζελ. Με αυτά και μ’ αυτά δεν είναι τυχαίο που το νέο Yaris κάνει το 0-100 km/h σε 10,5”, ήτοι 1,3” κάτω από το προηγούμενο. Ούτε επίσης είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αίσθηση που αποκομίζεις οδηγώντας το είναι ξεκάθαρα πιο σπορ. Περιμένεις να βρεις αυτή τη γνώριμη νωθρότητα και αντ’ αυτής έχεις στα χέρια σου ένα πρόθυμο, σχεδόν ενθουσιώδες συμπαγές αυτοκίνητο που επιταχύνει πρόθυμα, ακολουθεί με ακρίβεια τις οδηγίες σου, δείχνει να έχει μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης και αλλάζει κατεύθυνση με προθυμία και σιγουριά.

Κοντά σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέστε και άλλη μια σημαντική παράμετρο: Μέσα στην πόλη το νέο Yaris είναι σχεδόν απολαυστικό. Πλέον μπορεί να κάνει σχεδόν το 80% των αστικών διαδρομών κινούμενο ηλεκτρικά. Αυτό ανεβάζει την ησυχία και την έλλειψη κραδασμών και δονήσεων σε αξιοζήλευτα επίπεδα, που κανένα ντίζελ ή ακόμα και αμιγώς βενζινοκίνητο αυτοκίνητο δεν μπορεί να επιτύχει. Τουλάχιστον όχι σε αυτή την κατηγορία. Μπορείς πλέον να κινηθείς ηλεκτρικά μέχρι και τα 130 km/h ενώ την στιγμή που θα αφήσεις το πόδια σου από το γκάζι ο θερμικός κινητήρας σβήνει. Προσθέστε τώρα σε όλα αυτά και το επίσης αξιοπρόσεκτο επίπεδο ενεργητικής ασφάλεια που προσφέρεται από τον βασικό εξοπλισμό. Το νέο Yaris έχει ενεργό cruise control που ρυθμίζει την απόσταση από το προπορευόμενο και σταματάει εντελώς, ακολουθώντας της ροή της κίνησης. Έχει επίσης, χάρη στον συνδυασμό κάμερα και ραντάρ πλέον, σύστημα ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε διαβάσεις και σταυροδρόμια, προειδοποίηση για διαφυγή από τη λωρίδα κυκλοφορίας και αυτόματη επαναφορά στο κέντρο της, σύστημα ανίχνευσης διερχόμενων αυτοκινήτων κατά την έξοδο από θέση στάθμευσης, προειδοποίηση και υποβοήθηση για διαφυγή από εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο και για πρώτη φορά εσωτερικούς πλευρικούς αερόσακους που εμποδίζουν τη σύγκρουση οδηγού και συνοδηγού. Δεν τα λες και λίγα, κάθε άλλο. Αυτό που όμως δεν μπορώ να υπογραμμίσω ως κατακλείδα είναι ότι το νέο υβριδικό Yaris έχει στα σίγουρα απεμπολήσει τη ρετσινιά του βαρετού αυτοκινήτου. Οι Ιάπωνες κατάφεραν κάτι αξιοθαύμαστο, ενδεικτικό της επιμονής και της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση.

Κατάφεραν να προσδώσουν σε ένα supermini πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά διατηρώντας και βελτιώνοντας τα οφέλη από μία τεχνολογία που δείχνει να είναι αυτή τη στιγμή η βέλτιστη λύση για όσους θέλουν την τσέπη τους και την περιβαλλοντική τους συνείδηση όσο το δυνατό πιο ήσυχες. Θα είναι σχετικά ακριβό; Με αντικειμενικά κριτήρια (ειδικά στην Ελλάδα) ναι. Από την άλλη και το προηγούμενο ήταν και αυτό δεν το εμπόδισε να έχει περισσότερο από 50% μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις του μοντέλου. Σϋμφωνα μάλιστα με την ελληνική αντιπροσωπεία το νέο υβρισικό Yaris θα είναι ελάχιστα ακριβότερο από το προηγούμενο (από €16.780) και με δεδομένο το πόσο καλύτερο αυτοκίνητο είναι συνολικά, εγώ αυτό θα το ερμήνευα (και δεν πρόκειται περί σοφιστείας) μέχρι και ως μείωση της τιμής του.

TECH
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.499 cc, βενζίνη, 3κύλινδρος, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής, έμμεσος ψεκασμός, κύκλος Atkinson 91 PS @ 3.750 rpm, 12,2 kgm@ 1.750 rpm
ΜΠΑΤΑΡΙΑ: ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ, 177 V
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΟΤΕΡ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, 580 V, 59 PS, 14,4 kgm
ΣΥΝΔΙΑΣΜΕΝΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ: 116 PS
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ(Ε/Π): ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON  / ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
0-100 KM/H: 10,5”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 175 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ): 3,7 lt/100 km
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 5,1 lt/100 km
CO2: 86 g/km (WLTP)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 3.940/1.745/1.490 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.560 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ:  –
ΒΑΡΟΣ: 1.145 kg
ΤΙΜΗ: –