Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Kia EV6 GT

Ελλάδα 22:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το Kia EV6 GT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Kia EV6 GT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Oδηγούμε το νέο EV6 GT της Kia μέχρι το Svalbard, την έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων και του βορειότερου φορτιστή EV στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Η ησυχία σε αυτό το μέρος είναι συνταρακτική. Χωρίς το παραμικρό ίχνος θορύβου στο παρασκήνιο, χωρίς καμία ανθρώπινη δραστηριότητα. Μόνο ο ήρεμος παφλασμός του νερού επάνω στη βάρκα και ο επιβλητικός παγετώνας που ορθώνεται μπροστά μας σαν γιγάντιος, ακίνητος φρουρός.

Και ξαφνικά ένα αχνό σπάσιμο ακούγεται κάπου ακαθόριστα μέσα από τον πάγο. Κοιτάμε και περιμένουμε εκστασιασμένοι μέχρι που ένα μεγάλο κομμάτι στην άκρη του παγετώνα ξεκολλά και βουτά με βουή μέσα στο παγωμένο νερό. Βρισκόμαστε σε έναν από τους δεκάδες φυσικούς κόλπους του Svalbard, του νησιωτικού συμπλέγματος στον Αρκτικό Ωκεανό μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου.

Στην άλλη πλευρά του Svalbard, στο μεγαλύτερο φιόρδ του συμπλέγματος, υπάρχει η βορειότερη πόλη στον πλανήτη, το Longyearbyen. Στο λιμάνι του ξεφορτώνεται αυτή τη στιγμή ένα κοντέινερ με το ταχύτερο Kia παραγωγής έως σήμερα. Εχουμε ήδη καλύψει περισσότερα από 1.000 km με το ηλεκτρικό EV6 GT διασχίζοντας τη Νορβηγία και τώρα η επόμενη πρόκληση είναι να εξερευνήσουμε τη χερσαία έκταση του Svalbard.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι να ξεφορτωθεί και να ετοιμαστεί το αυτοκίνητο αρπάζουμε την ευκαιρία και γινόμαστε για λίγο τουρίστες σε μια περιήγηση με σκάφος στον παγετώνα. Η αποκόλληση τμημάτων του παγετώνα είναι μια φυσιολογική διαδικασία που όμως έχει επιταχυνθεί αρκετά. «Πλέον συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που έρχομαι εδώ», μας λέει ο καπετάνιος του σκάφους. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το Svalbard έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη. Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει 4⁰C. Η χειμερινή περίοδος τελειώνει σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ’70 και γίνεται πιο ζεστή και με υψηλότερη υγρασία.

Οι αυξημένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν το 2015 μια χιονοστιβάδα που κατέστρεψε αρκετά από τα σπίτια του Longyearbyen που βρίσκονταν στους πρόποδες του βουνού που υψώνεται στο ένα άκρο της πόλης. Στο άλλο άκρο του Longyearbyen, σε έναν λόφο από ψαμμόλιθο, φιλοξενείται η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων. Πρόκειται για μια τεράστια κρύπτη που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Νορβηγία, στην οποία φυλάσσονται 1,2 εκατομμύρια δείγματα καρπών και καλλιεργειών, η μεγαλύτερη και ευρύτερη συλλογή στον πλανήτη, που έχουν κατατεθεί από γονιδιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και φυλάσσονται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Advertisement

Στόχος της Τράπεζας είναι να προσφέρει όλα όσα χρειάζονται για τη διατήρηση των ειδών αλλά και την αναγέννηση των καλλιεργειών σε περίπτωση που προκύψει κίνδυνος εξαφάνισης εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Είναι ξεκάθαρο πως ο πλανήτης κινδυνεύει. Το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Ίσως η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να βοηθήσει ώστε να μειώσουμε τη ζημιά που του προκαλούμε, ίσως και όχι. Ίσως είναι πολύ αργά, αλλά μπορεί και να υπάρχει ακόμα χρόνος και ελπίδα.

Advertisement

Αυτή η περιπέτεια δεν μπορεί φυσικά να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα, καυτά ερωτήματα, όμως θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε κάποια από τα πιο μικρά. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ένα ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο να είναι η απόλυτη απόδειξη ότι δεν συντρέχουν λόγοι άγχους για την αυτονομία; Είναι η Νορβηγία ένας παράδεισος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Και, για να περάσουμε στα πιο κοινότυπα ερωτήματα, πώς είναι οδηγικά το ταχύτερο Kia που έχει φτιαχτεί έως σήμερα; Μπορεί να συνδυάσει τις επιδόσεις με τον φιλόξενο χαρακτήρα ενός Grand Tourer; Και φυσικά όταν φτάσουμε στον βορειότερο φορτιστή του Svalbard -και ολόκληρου του πλανήτη- θα είναι ελεύθερος ώστε να φορτίσουμε;

Ας ξεκινήσουμε όμως γυρνώντας τον χρόνο πίσω στην αρχή της περιπέτειάς μας, οκτώ ημέρες πριν. Το Mo I Rana στη βόρεια Νορβηγία αποκαλείται από πολλούς ως η Πύλη του Βορρά. Το EV6 GT μάς περιμένει καθώς αποβιβαζόμαστε από το ελικοφόρο αεροπλάνο σε ένα απόλυτα γραφικό αεροδρόμιο που περιστοιχίζεται από ένα χιονισμένο δάσος. Το GT είναι το νέο κορυφαίο μοντέλο της Kia, καθώς πρόκειται για το πιο δυνατό και γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής της εταιρείας έως σήμερα, με 0-100 km/h σε μόλις 3,5’’.

Advertisement

Σε σχέση με το απλό EV6 έχει νέο πίσω ηλεκτροκινητήρα και αναβαθμισμένο μπροστινό χάρη στους οποίους η συνολική απόδοση ανεβαίνει στους 585 PS και 740 Nm από τους 325 PS και 605 Nm της απλής τετρακίνητης έκδοσης. Η αύξηση της απόδοσης συνοδεύεται και από κατάλληλες αναβαθμίσεις στο σύστημα ψύξης, στο τιμόνι, στην ανάρτηση και τα φρένα (που ξεχωρίζουν από τις φλούο κίτρινες δαγκάνες).

Ολα τα παραπάνω και βέβαια η σημαντικά αυξημένη απόδοση δικαιολογούν με το παραπάνω την κατά σχεδόν 9.000 ευρώ υψηλότερη τιμή σε σχέση με το απλό τετρακίνητο EV6 GT Line, ενώ ακόμα και με απόλυτα κριτήρια τα 66.990 ευρώ (με την κρατική επιδότηση) του EV6 GT μοιάζουν σχεδόν με ευκαιρία για ένα αυτοκίνητο με 585 PS.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το GT δεν έχει χάσει το παραμικρό από την πρακτικότητα του EV6. Βολέψαμε τον εξοπλισμό μας με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι στο στέισον Volvo V90 με το οποίο φτάσαμε στο αεροδρόμιο, ενώ τα σχεδόν τρία μέτρα απόστασης μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα εξασφαλίζουν ένα πραγματικά ευρύχωρο σαλόνι. Και την ίδια στιγμή είναι ένα αυτοκίνητο που γυρίζει κεφάλια. Καθώς διασχίζουμε την πόλη με κατεύθυνση τον αυτοκινητόδρομο παρατηρούμε πως το GT συγκεντρώνει τα βλέμματα όπως ένα supercar. Το σίγουρο είναι πως έχει την ταχύτητα supercar. Αλλάζοντας διαδοχικά τα προγράμματα λειτουργίας Eco, Normal και Sport, το αυτοκίνητο προπαραγωγής που οδηγούμε γίνεται ολοένα και πιο βαλλιστικό.

Ακόμα και στις πιο ήπιες ρυθμίσεις του προγράμματος Eco που βάζει σε προτεραιότητα την ενεργειακή διαχείριση η επιτάχυνση είναι παραπάνω από έντονη. Αν αποφασίσεις να πατήσεις τον φλούο κίτρινο διακόπτη άμεσης ενεργοποίηση του προγράμματος GT στη δεξιά πλευρά του τιμονιού (που θα θέλαμε να έχει πιο σπορ σχεδίαση) είναι μάλλον σίγουρο ότι θα μείνεις κεραυνοβολημένος από αυτό που ακολουθεί βυθίζοντας το γκάζι. Το EV6 εκτοξεύεται μπροστά σαν να τραβιέται από έναν πανίσχυρο αόρατο ιμάντα που ξαφνικά τεντώνεται έχοντας το άλλο άκρο του δεμένο σε πύραυλο. Το ατυχές της υπόθεσης είναι πως η αστυνόμευση στους δρόμους της Νορβηγίας είναι αντίστοιχα αυστηρή, όσο και σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, οπότε επιστρέφουμε στη ρύθμιση Eco και μένουμε σε αυτή σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Tromsο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν νιώθουμε ιδιαίτερη ενόχληση από αυτό, καθώς η παραλιακή διαδρομή Kystriksveien γίνεται ολοένα πιο ειδυλλιακή σε κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε. Η μαύρη άσφαλτος τρέχει παράλληλα με το ανάγλυφο των φιόρδ προσφέροντας αδιάκοπη θέα στα ήρεμα κρυστάλλινα νερά που αντανακλούν τον ορίζοντα σαν ένας τεράστιος καθρέφτης. Αναρωτιόμαστε αν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό τον τόπο νιώθουν συνεχώς αυτή τη γαλήνη που αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ή αν κάποτε αυτή η μαγεία ξεθωριάζει. Το EV6 GT πάντως μοιάζει ιδανική συντροφιά για να απολαύσουμε την ευκαιρία. Παρά τα διαφορετικής σκληρότητας ελατήρια, το χαμηλότερο κατά 5 mm ύψος και την πιο σφιχτή πίσω αντιστρεπτική, η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική. Μόνη παραφωνία θέση οδήγησης, καθώς είναι δύσκολο να βρεις κάποια ρύθμιση ώστε χέρια, πόδια, πλάτη και λεκάνη να βρεθούν στην ιδανική θέση.

Σε αρκετά τμήματα της διαδρομής η χάραξη του δρόμου γίνεται ενδιαφέρουσα και ακόμα και αν δεν εξαντλείς τα όρια της απίθανης απόδοσης καταλαβαίνεις πως το GT έχει το ζύγισμα που αρμόζει σε έναν σπορ χαρακτήρα. Είναι αρκετά διασκεδαστικό να ρυθμίζεις την ένταση της ανάκτησης με τα paddles πίσω από το τιμόνι ώστε να φορτίζεις τη μούρη τονίζοντας το δάγκωμά της στην είσοδο της στροφής και είναι αντίστοιχα ευχάριστο να περνάς νωρίς στο γκάζι και να νιώθεις τον πίσω άξονα να γαντζώνει στην άσφαλτο, καθώς το αυτοκίνητο εκτοξεύεται στην έξοδο.

Όταν λοιπόν βρεις μπροστά σου τον κατάλληλο δρόμο η διάθεση για παιχνίδι έρχεται εύκολα παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι οδηγείς κάτι αρκετά βαρύ και ψηλό. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που συναντάμε στη διαδρομή μας είναι ηλεκτρικά και μόνο όταν πλέον έχουμε προχωρήσει πολύ βόρεια τα θερμικά αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πλειονότητα. Οχι βέβαια ότι είναι δύσκολο ακόμα και εδώ να βρεις ταχυφορτιστές.

Η κρατική πολιτική στη Νορβηγία έχει εστιάσει στη δημιουργία ενός δικτύου με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης κάθε 50 km σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Μεταξύ του Mo i Rana και του Tromso χρειάστηκε να φορτίσουμε τρεις φορές, εκ των οποίων η μία έγινε σε ταχυφορτιστή και οι άλλες δύο κατά τη διάρκεια της βραδινής διαμονής μας σε ξενοδοχείο. Η άφιξη στο Tromso αργά το απόγευμα αλλά με τον ήλιο πολύ ψηλά –ακόμα και τα μεσάνυχτα υπάρχει φως- ολοκληρώνει το πρώτο κομμάτι της περιπέτειας μας. Εδώ το EV6 GT θα φορτωθεί σε κοντέινερ για να συνεχίσει το ταξίδι προς το Svalbard ακτοπλοϊκώς με το εμπορευματικό φορτηγό πλοίο που συνδέει τη Νορβηγία με το νησιωτικό σύμπλεγμα, ενώ εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι εκεί με το αεροπλάνο.

Πρακτικά το μεγαλύτερο κομμάτι συνεχόμενης οδήγησης έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα παρά τη δυσκολία στη ρύθμιση της ιδανικής θέσης οδήγησης οι τρεις μέρες πίσω από το τιμόνι του EV6 GT πέρασαν ιδιαίτερα ξεκούραστα. Η συνέχεια στο Svalbard σίγουρα δεν θα έχει πολύωρες μετακινήσεις καθώς το 60% της επιφάνειας καλύπτεται από τον παγετό και το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου δεν ξεπερνά τα 40 km, από τα οποία τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα γύρω από το Longyearbyen όπου ζουν οι 2.400 από τους σχεδόν 2.600 κατοίκους του συμπλέγματος. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν σας πούμε ότι ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων στο Svalbard είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ανθρώπων. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ντόπιοι όταν πρόκειται να απομακρυνθούν από το Longyearbyen κουβαλούν μαζί τους κυνηγετικό όπλο, ενώ οι τουρίστες συμβουλεύονται να έχουν πάντα μαζί τους έναν οπλισμένο ξεναγό.

Ας ξεκινήσουμε όμως τη δική μας εξερεύνηση. Ευτυχώς η επίσκεψή μας γίνεται αρκετά πριν από την έλευση του βαρύ χειμώνα όπου θερμοκρασίες της τάξης των -8⁰C είναι το καλύτερο σενάριο που μπορείς να περιμένεις. Ο καιρός είναι ήδη πολύ ψυχρός, λίγο πάνω από τους 0⁰C, αλλά αρκετά ήπιος και ευχάριστος αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε λιγότερα από 1.000 km μακριά από τον Βόρειο Πόλο. Η πόλη έχει αρκετά αυτοκίνητα -τα περισσότερα Toyota και Subaru- ανάμεσα στα οποία σύντομα εντοπίζουμε ένα Hyundai Ioniq 5 και ορισμένα ηλεκτρικά βαν Nissan.

Τα πράγματα εδώ είναι αρκετά διαφορετικά από το συνηθισμένο. Λίγο έξω από τα όρια της πόλης η άσφαλτος τελειώνει. Οι φθορές που προκαλούνται από το χιόνι και τον πάγο κάνουν πρακτικά ασύμφορη τη συντήρησή της, η οποία μάλιστα κοστίζει σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με την ηπειρωτική Νορβηγία. Το EV6 δεν είναι ένα καθαρόαιμο SUV όμως έχει όλα τα ατού ενός ικανού crossover. Τα καταφέρνει περίφημα όταν το ανάγλυφο του δρόμου γίνεται πιο ανώμαλο και πετρώδες καθώς πλησιάζουμε την περιοχή με τα κλειστά ορυχεία.

Πιθανότατα σε ένα Tesla Model Y δεν θα νιώθαμε το ίδιο άνετα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ο ξεναγός μας έχει ειδική άδεια εισόδου στο SvalSat, μια έκταση με περισσότερους από 130 επίγειους δορυφορικούς δέκτες που μοιάζουν σαν τεράστιες μπάλες του γκολφ. Η μονάδα επικοινωνεί με εκατοντάδες επιστημονικούς και ερευνητικούς δορυφόρους που παρακολουθούν τη Γη και μελετούν φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Το μέρος έχει μια σουρεαλιστική ομορφιά. Είναι σχεδόν μεσάνυχτα, όμως το φως είναι ακόμα εδώ με μια μυστηριακή απόχρωση, που σε συνδυασμό με το πετρώδες τοπίο και αυτές τις περίεργες κατασκευές μας κάνει να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στον Άρη.

Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο που μας οδήγησε στο ερευνητικό κέντρο, μια διαδρομή που μοιάζει με χωμάτινη εκδοχή του Stelvio Pass. Μια διακλάδωση μας οδηγεί στην άλλη πλευρά του ίδιου βουνού, στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων. Ιδρύθηκε το 2008 και οι εγκαταστάσεις της συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο εμβληματικών κατασκευών σε όλο τον κόσμο, ωστόσο το μόνο ορατό σημείο τους είναι η είσοδος. Η κατασκευή εκτείνεται βαθιά μέσα στο βουνό και όλα όσα περιέχει φυλάσσονται σε μια σταθερή και συνεχώς ελεγχόμενη θερμοκρασία -18⁰C. Με εξαίρεση ένα αχνό βουητό από τις μονάδες ψύξης στον διπλανό σταθμό προετοιμασίας το μέρος δείχνει εγκαταλελειμμένο. Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και πλέον έχει απαγορευτεί η είσοδος σε δημοσιογράφους.

Πίσω από την ερμητικά κλειστή μεταλλική πόρτα είναι αποθηκευμένοι σπόροι από 1.700 διαφορετικά είδη φυτών και καλλιεργειών απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι θεωρητικά θα παραμείνουν ζωντανοί για αιώνες. Ωστόσο ακόμα και αυτή η μοναδική εγκατάσταση δεν είναι απόλυτα θωρακισμένη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το λιώσιμο τμήματος του πάγου που υπάρχει στο υπέδαφος είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το κεντρικό τούνελ εισόδου το 2017, απαιτώντας εκτεταμένες εργασίες για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για την αποφυγή αντίστοιχου επεισοδίου.

Καθώς σκεφτόμαστε την εξαιρετικά σημαντική αποστολή αυτού του μέρους συνδέουμε τον μικρό βραστήρα που έχουμε μαζί στην πρίζα που διαθέτει το EV6 και φτιάχνουμε ένα καφέ. Η τεχνολογία V2L που προσφέρεται στο ηλεκτρικό Kia μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περιπτώσεις σαν αυτή που βρίσκεσαι μακριά από τον πολιτισμό αλλά παρόλα αυτά μπορείς να απολαύσεις τις ευκολίες του ηλεκτρισμού. Το σύστημα επιτρέπει τη χρήση έως και του 80% της ενέργειας της μπαταρίας για την ενεργοποίηση ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμα και για την φόρτιση ενός άλλου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία για το EV6 GT μετά απ’ όλα όσα ζήσαμε μαζί του; Αναμφίβολα μας έχει κερδίσει. Αντικειμενικά, ένα απλό EV6 αρκεί για να καλύψεις με το παραπάνω κάθε ανάγκη που μπορεί έχεις. Πάντα υπάρχει η γοητεία τού να έχεις την καλύτερη εκδοχή οποιουδήποτε αντικειμένου. Και το GT είναι η απόλυτη εκδοχή ενός από τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, ανεξαρτήτως τιμής. Σε αυτό το ταξίδι μάς απέδειξε ότι δεν έχει χάσει το παραμικρό από την ευχρηστία και τις αρετές που έχουμε λατρέψει στις απλές εκδόσεις του EV6, ενώ την ίδια στιγμή είναι ικανό να κλέψει την καρδιά όσων λατρεύουν την ταχύτητα με επιδόσεις που σοκάρουν.

Ο μικρός βραστήρας φυσικά δεν επηρέασε τη μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh και παρόλο που η αποθηκευμένη ενέργειά της είναι ακόμα αρκετή σκεφτόμαστε πως είναι ώρα να κοιτάξουμε για φόρτιση. Εκτός από το βορειότερο εργοστάσιο σοκολάτας, το βορειότερο ζυθοποιείο και τη βορειότερη αντιπροσωπεία Toyota σε όλο τον πλανήτη, το Longyearbyen φιλοξενεί και τον βορειότερο δημόσιο φορτιστή. Πίσω του μπορείς να δεις ανεμπόδιστα το υπέροχο γαλήνιο φόντο των ντυμένων στα λευκά βουνών ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ένα εμπορικό κέντρο που, όπως και τα περισσότερα κτίρια της περιοχής, είναι κατασκευασμένο από ξύλο.

Η εικόνα του μοναχικού φορτιστή σε ένα τέτοιο περιβάλλον δείχνει ασύνδετη αλλά ταυτόχρονα και τόσο σχετική με τις αλλαγές που έχει φέρει η ηλεκτροκίνηση. Η εφαρμογή Kia Charge δείχνει πως οι δύο παροχές των 6 kW είναι διαθέσιμες, όμως ακριβώς μπροστά από τον φορτιστή έχει παρκάρει ένα ηλεκτρικό βαν που δεν είναι συνδεδεμένο. Το καλό στις μικρές κοινωνίες είναι πως οι πάντες γνωρίζουν τους πάντες και έτσι ο ξεναγός μας καλεί στο τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του βαν για να το μετακινήσει.

Η απάντησή του είναι κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε. Μας λέει ότι τα κλειδιά είναι μέσα και μπορούμε να το μετακινήσουμε μόνοι μας ώστε να γλυτώσουμε την καθυστέρηση. Οι οδηγίες των τοπικών αρχών είναι να μένουν ανοιχτά τα αυτοκίνητα ώστε σε περίπτωση που κάποιος πεζός έχει μια απρόσμενη συνάντηση με πολική αρκούδα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο ως καταφύγιο. Λίγα λεπτά αργότερα κουμπώνουμε το EV6 στον φορτιστή και ξεκινάμε τη φόρτιση από την εφαρμογή.

Όλα δείχνουν πως ίσως πιο σύντομα απ’ όσο φανταζόμαστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν κυριολεκτικά να κατακτήσουν τον κόσμο. Βρισκόμαστε στην άκρη της Γης, σε ένα μέρος όπου οι αρκούδες είναι πιο πολλές από τους ανθρώπους και παρ’ όλα αυτά φορτίζουμε το αυτοκίνητο μέσα από το κινητό μας. Βέβαια η ενέργεια με την οποία γεμίζουμε την μπαταρία προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα λιγνίτη που τροφοδοτεί την πόλη και η οποία από την επόμενη χρονιά θα μετατραπεί ώστε να χρησιμοποιεί ντίζελ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κύρια βιομηχανική δραστηριότητα του Svalbard ήταν η εξόρυξη λιγνίτη.

Σήμερα παραμένουν ενεργά μόνο δύο ορυχεία από τα οποία το ένα σύντομα θα σταματήσει να λειτουργεί εξαιτίας πιέσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Η μετάβαση στον ηλεκτρισμό έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, όμως συνοδεύεται και από καίρια ζητήματα που αναζητούν απαντήσεις. Ακόμα και αν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποκτούσαν τη χρηστικότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του EV6, εάν γίνονταν ελαφρύτερα και πιο αποδοτικά, είναι ακόμα πρακτικά αδύνατο να ενσωματωθούν στη ζωή μας με τόση ευκολία όσο γίνεται αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία.

Και βέβαια η καθολική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και τον πλανήτη. Όμως η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων είναι αναμφίβολα μια ελπιδοφόρα ένδειξη ότι το ανθρώπινο είδος δεν διακατέχεται μόνο από το ένστικτο της καταστροφής αλλά όταν απαιτείται μπορεί να αντιδρά και να λειτουργεί ενωμένο, να δημιουργεί και να επιβιώνει.

KEY TECH

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση της απόδοσης του GT κατά σχεδόν 80% σε σχέση με την απλή τετρακίνητη έκδοση του EV6 παίζει ο καινοτόμος πίσω ηλεκτροκινητήρας. Η προηγμένη τεχνολογία πηνίων με ειδική περιέλιξη προσφέρει υψηλότερη περιεκτικότητα χαλκού ανά μονάδα όγκου επιτρέποντας έτσι την επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης. Σε σχέση με τον πίσω ηλεκτροκινητήρα των 224 PS του απλού EV6 AWD αυτός του GT φτάνει τους 367 PS. Η σημαντική αύξηση της απόδοσης υποστηρίζεται από αντίστοιχη αναβάθμιση του κυκλώματος ψύξης με προσθήκη εσωτερικής ψύξης λαδιού. Τέλος ο σπορ χαρακτήρας του GT δηλώνεται και από την παρουσία προγράμματος Drift, το οποίο εκτός από την απελευθέρωση του συστήματος ελέγχου της ευστάθειας επιτρέπει τη διοχέτευση έως και 100% της ροπής στους πίσω τροχούς.

TECH
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2 ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, 585 PS, 740 Nm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ 4 ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Ε) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 3,5’’
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 260 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 21,6 kWh/100 km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.695/1.890/1.550 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.900 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 480+20 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.200 kg
ΤΙΜΗ: από €66.990 (ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το ολοκαίνουργιο Ford Bronco
Οδηγούμε το νέο Hyundai Ioniq 6 στην Ισπανία
Οδηγούμε το νέο Lexus RZ 450e στη Γαλλία