Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την Lamborghini Huracan EVO

Ελλάδα 18:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε την Lamborghini Huracan EVO

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την Lamborghini Huracan EVO

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το προσφάτως ανανεωμένο V10 supercar της Lamborghini επαναπροσδιορίζει τη θέση του στην κατηγορία και προκαλεί τους νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Advertisement
Advertisement

(Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

Η Lamborghini Huracán αποτελεί αναμφισβήτητα το μοντέλο που επανέφερε στην κερδοφορία τη φίρμα από τη Sant’Agata, ένα πραγματικό success story. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μόνο το 2018 το συγκεκριμένο supercar πούλησε κοντά στα 3.000 κομμάτια, αριθμός που είναι το 50% της συνολικής παραγωγής του προκατόχου του, της Gallardo. Και τολμάμε να πούμε όχι άδικα, καθώς η Huracán διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα όπως τη μοναδική εμφάνιση και την ιδιαίτερη ηχητική πανδαισία που προσφέρει το μοτέρ.

Advertisement
Advertisement

Εντούτοις, δεν ήταν λίγα τα επικριτικά σχόλια που είχαν ως βασικό θέμα την εργώδη και απαιτητική εκ μέρους του οδηγού προσπάθεια, για να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον κυριότερο και προερχόμενο από το Μαρανέλο αντίπαλό της, την 488 GTB, σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά. Και ενώ η σκληροπυρηνική Huracán Performante προσφέρει εντυπωσιακά επίπεδα σταθερότητας, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη βασική LP 610-4, που ήταν δύστροπη στον έλεγχο,με περιορισμένα επίπεδα πρόσφυσης και έντονο το φαινόμενο της υποστροφής. Αλλά αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

Οδηγούμε την ανανεωμένη γενιά της Ιταλίδας ντίβας, EVO, στο Μπαχρέιν, και συγκεκριμένα στην πίστα Sakhir, που δημιουργήθηκε υπό την επίβλεψη του Hermann Tilke. Λίγο πριν από την τελευταία δεξιά καμπή που σε βγάζει στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, τα ελαστικά της Pirelli βρίσκουν την απαραίτητη πρόσφυση που χρειάζονται οι εμπρός τροχοί και η ενεργή πίσω τετραδιεύθυνση και το torque-vectoring δουλεύουν υπερωρίες για να βρουν το ιδανικό ζύγισμα. Αποτέλεσμα, η πραγματοποίηση ενός μεγαλοπρεπούς drift απλά και χωρίς δραματική κατάληξη. Η Huracán EVO είναι κάτι παραπάνω από μια νέα έκδοση στην γκάμα του ανανεωμένου εκρηκτικού supercar της ιταλικής φίρμας.

Advertisement

Οι άνθρωποι της Lamborghini έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να βελτιώσουν την -ούτως ή άλλως μοναδική- σχεδίαση του αμαξώματος, χάρη στους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες και την αναδιάταξη των απολήξεων της εξάτμισης που έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα, παραπέμποντας άμεσα στην Performante. Επικεντρώθηκαν επίσης στη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης, τοποθετώντας μικρά πτερύγια στον εμπρός προφυλακτήρα, νέους αεραγωγούς, μεγαλύτερα splitters, ενώ πίσω υπάρχει νέα αεροτομή και ανασχεδιασμένος διαχύτης.

Advertisement

Οι επίσημοι δοκιμαστές πραγματοποιούν τους ταχύτερους γύρους στο πρόγραμμα Corsa και με τοESC σε λειτουργία «On». Επιλέγοντάς το η Huracán EVO μετατρέπεται σε… πύραυλο εδάφους-εδάφους.

Η μηχανική καρδιά της EVO έχει πολλά κοινά σημεία με την Performante. Πρόκειται για την πιο ισχυρή εκδοχή του ατμοσφαιρικού V10, με το σύνολο να διαθέτει νέο σύστημα εισαγωγής με βελτιωμένη ροή, νέα πολλαπλή εξαγωγής και νέες βαλβίδες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο. Η μέγιστη ισχύς φτάνει τώρα στους 640 PS (από τους 610 PS της βασικής έκδοσης),που αποδίδονται στις 8.000 rpm, ενώ και η ροπή έχει αυξηθεί στα 61,2 kgm. O αρχιμηχανικός της Lamborghini, Maurizio Reggiani, υποστηρίζει την παράδοση της εταιρείας στην τοποθέτηση ατμοσφαιρικού συνόλου δηλώνοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός supercar.

Μέχρι πρότινος η Lamborghini ήταν ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές που αντιστέκονταν στα υπερτροφοδοτούμενα ή στα υβριδικής τεχνολογίας σύνολα, κάτι που άλλαξε με την Urus.Αφήνω το pitlane, πατάω βαθιά το δεξί πόδι μου στο γκάζι. Η απόκριση είναι άμεση, η αίσθηση της δύναμης και το βάθος που έχει ο κινητήρας, ακόμα και κοντά στον κόφτη, μοιάζει πολύ με μια μοτοσικλέτα superbike. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει ο ήχος του συνόλου ακούγεται ολοένα πιο άγριος. Η Huracán EVO, εκτός από καταιγιστική ταχύτητα, διαθέτει και ένα εξαιρετικό σύστημα πέδησης, με τα στάνταρ carbon-κεραμικά φρένα να κάνουν άψογα τη δουλειά τους σε μια άκρως απαιτητική και δύσκολη γι’ αυτά πίστα.

Advertisement

Οι υπεύθυνοι εξέλιξης της εταιρείας ισχυρίζονται ότι στη νέα EVO έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η σταθερότητα του αμαξώματος μετά από έντονο φρενάρισμα, αν και στην περίπτωση που ο οδηγός παρασυρθεί και αποφασίσει την ύστατη στιγμή να πατήσει το μεσαίο πεντάλ με όλη τη σωματική του δύναμη εμφανίζεται μια μικρή αστάθεια του πίσω μέρους. Για πρώτη φορά σε ένα μοντέλο με V10 κινητήρα όπως η Huracán έχει τοποθετηθεί σύστημα ενεργής τετραδιεύθυνσης, το οποίο ελέγχεται μέσω ενός εξελιγμένου επεξεργαστή,κάτι που ήδη υπάρχει στις κορυφαίες εκδόσεις της Aventador, S και SVJ.

Η διαφορά ανάμεσα στην EVO και την προκάτοχό της είναι σημαντική τόσο στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης όσο και στις κλειστές καμπές. Πλέον η EVO δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή της να την τοποθετήσει στην είσοδο της στροφής χωρίς απώλειες στην ταχύτητα, κάτι που επιδρά θετικά και στην έξοδο, χωρίς την παραμικρή υποψία υποστροφής, διατηρώντας τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση. Λα τα παραπάνω, βέβαια, λειτουργούν συνδυαστικά με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά καλούδια της Huracán EVO, ένα πακέτο που φέρει τον κωδικό Lamborghini Dinamica VeicoloIntegrata (LDVI) και προβλέπει τις διαθέσεις του οδηγού λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από το σύστημα διεύθυνσης, το γκάζι και το φρένο και συνυπολογίζοντας τη σχέση στο κιβώτιο αλλά και το πρόγραμμα οδήγησης.

Μετά τους απαραίτητους υπολογισμούς προσαρμόζει ανάλογα τη λειτουργία της τετρακίνησης, την έξυπνη κατανομή ροπής και την ιδανική απόσβεση της μαγνητορροϊκής ανάρτησης, κατανοώντας την επιθυμητή συμπεριφορά και εφαρμόζοντας σε χιλιοστά του δευτερολέπτου τη βέλτιστη στρατηγική για να την πετύχει. Όπως και στην Performante, υπάρχουν τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης που αλλάζουν μέσω του διακόπτη ANIMA, Strada (για την καθημερινή οδήγηση), το ενδιάμεσο Sportκαι Corsa (ταχύτερες αλλαγές σχέσεων, μερική απενεργοποίηση του ESP).

Το τελευταίο θα μπορούσε να ονομαστεί και «Hooligan», καθώς σου επιτρέπει να διαχειριστείς με σχετική άνεση την τεράστια ισχύ, με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσεις τους σκορπισμένους σε διάφορα σημεία της πίστας φωτογράφους να απαθανατίσουν εσένα και την EVO σε εντυπωσιακές γωνίες, καταστρέφοντας παράλληλα τα πανάκριβα ελαστικά της Pirelli.Ο αλγόριθμος του παραπάνω προγράμματος ακολουθεί, σε κάποιο βαθμό, τις ίδιες αρχές του Dynamic Enhancer στη Ferrari 488 Pista και του VariableDrift Control της McLaren 720S και λειτουργεί εξαιρετικά σε περιβάλλον πίστας, όντας συναρπαστικό και ταυτόχρονα ασφαλές. Μπορείτε, αν θέλετε φυσικά, να απενεργοποιήσετε όλα τα ηλεκτρονικά, αν και οι μηχανικοί της Lamborghiniαναφέρουν ότι οι επίσημοι δοκιμαστές πραγματοποιούν τους ταχύτερους γύρους στο πρόγραμμα Corsa και με το ESC σε λειτουργία «On». Επιλέγοντάς το η Huracán EVO μετατρέπεται σε… πύραυλο εδάφους-εδάφους. Ο τοποθετημένος πίσω από τις πλάτες των καθισμάτων κινητήρας δίνει το μέγιστο των δυνατοτήτων του κραυγάζοντας συνεχώς και εκτοξεύει το supercar με εξωπραγματικούς ρυθμούς.

Η πρόσφυση είναι εκπληκτική, το μπροστινό πάει εκεί που σημαδεύεις,τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και η τετρακίνηση κάνουν θαυμάσια τη δουλειά τους, οι αλλαγές του κιβωτίου είναι ανάλογα γρήγορες, σχεδόν βίαιες. Και εδώ έχουμε την ίδια μετάδοση, με διπλό συμπλέκτη και επτά σχέσεις,με τη λειτουργία του να είναι απροβλημάτιστη στην πίστα και ομαλή σε χαμηλές ταχύτητες.Ωστόσο, παρά τις ελπίδες μας για κάτι διαφορετικό, οι πρώτες εντυπώσεις εκτός πίστας ήταν οι αναμενόμενες: η θέση οδήγησης παραμένει άβολη, κυρίως λόγω των καθισμάτων που δεν ενδείκνυνται για μεγάλες αποστάσεις. Ο χώρος αποσκευών παραμένει απελπιστικά μικρός, ακόμα και για να φιλοξενήσει αποσκευές Σαββατοκύριακου. Όσο για τη νέα οθόνη αφής, που αφαίρεσε έναν σημαντικό αριθμό διακοπτών που υπήρχαν στην προηγούμενη γενιά της Huracán, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και το απαύγασμα της πρακτικότητας, ιδίως όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το σύστημα πλοήγησης

.Εν κατακλείδι, η Huracán EVO είναι ένα μοντέλο που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως την ευελιξία του πλαισίου, για να πείσει τον υποψήφιο αγοραστή που έχει ένα σαφώς δύσκολο έργο στην επιλογή του, ιδίως μετά την έλευση της νέας Ferrari F8 Tributo. Πάντως, όποιος την επιλέξει πληρώνοντας το ανάλογο ποσό, δεν θα αισθάνεται πια σαν «κάτοχος ενός κατώτερου supercar», καθώς η Huracán EVO έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από αυτό.

Tech 
Lamborghini Huracán EVO
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 5.204 cc, V10,
640 PS @ 8.000 rpm, 61,2@ 6.500 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, 7 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E) / ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (Π)
0-100 KM/h: 2,9”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 325 km/h
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.520/1.933/1.165 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.620 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 100 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.422 kg
ΤΙΜΗ: από €184.034 (ΙΤΑΛΙΑ)

Πηγή: Car