ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Ισπανία το Skoda Kodiaq

Ελλάδα 15:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε στην Ισπανία το Skoda Kodiaq

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Ισπανία το Skoda Kodiaq

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Kodiaq, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη μεγάλη καφέ αρκούδα της Αλάσκας, είναι ένα διαμάντι μεγάλου όγκου που θα ενισχύσει σημαντικά τη Skoda!

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΓΙΟΡΚΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Οι Τσέχοι περίμεναν μέχρι το 2016 για να λανσάρουν το πρώτο πραγματικό του SUV αλλά η πρώτη επαφή μας με το Kodiaq απέδειξε πως η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Πατώντας πάνω στην πλατφόρμα MQB του VW Group έρχεται να ανοίξει νέους δρόμους για τη Skoda, βάζοντάς τη δυναμικά σε μια κατηγορία με πολύ ψωμί. Και οι λόγοι είναι πολλοί…

Όλοι οι καλοί χωράνε
Ας αρχίσουμε από τις γνωστές αρετές της μάρκας, όπως η ευρυχωρία. Το μήκους σχεδόν 4.7m μοντέλο χωράει εντός του την Άρτα και τα Γιάννενα. Εξασφαλίζει πολύ άνετο ταξίδι για πέντε ενήλικες, με τον μεγαλύτερο χώρο για πόδια στην κατηγορία. Επίσης διαθέτει και τρίτη σειρά καθισμάτων για να κατέβουμε στο 5×5 έχοντας και δύο αναπληρωματικούς και με το χώρο αποσκευών να χωράει και όλους τους σάκους! Στα 720 lt σε πενταθέσια διάταξη, αριθμός που μπορεί να εκτοξευτεί στα 2065 αν πέσουν τα πίσω καθίσματα! Κι όλα αυτά, χωρίς να θυσιάζεται η αισθητική του μοντέλου – τομέας στον οποίο οι σχεδιαστές της Skoda ξεπέρασαν τους εαυτούς του. Μοντέρνο αλλά επιβλητικό, χρηστικό (με 30 και πλέον αποθηκευτικούς χώρους) αλλά κομψό παράλληλα. Σε ένα περιτύλιγμα που ελκύει, μέχρι να σε κερδίσει και ο εσωτερικός του κόσμος. Άνθρωποι από 27 εθνικότητες συνεισέφεραν στην έκθεση ιδεών που οδήγησε στο βασισμένο στη γνώριμη σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας αλλά σύγχρονο και χρηστικό εσωτερικό. Με πολύ καλή ποιότητα υλικών και συναρμογή, που εξασφαλίζει premium αίσθηση και με την οθόνη αφής 8’’ του Skoda Connect να δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα.

Advertisement
Advertisement

skoda-kodiaq-e640

Πρεμιέρες να φάνε και οι κότες
Το πρώτο SUV στην ιστορία της Skoda, το πρώτο μοντέλο με 20άρες ζάντες, το πρώτο που ειδοποιεί αρχές όταν το κλέβουν και βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος, το πρώτο που εξασφαλίζει 24/7 συνδεσιμότητα και το πρώτο με το οποίο επικοινωνείς εξ αποστάσεως, βλέποντας στο κινητό σου πόσο καύσιμο έχει κτλ. Όμως το Kodiaq είναι και το πρώτο Skoda που εφοδιάζεται με το 7άρι DSG κιβώτιο του ομίλου. Πάμε λοιπόν και στις κινητήριες δυνάμεις, όπου συναντάμε επιλογές για κάθε ανάγκη του καταναλωτικού κοινού. Στο μέτωπο της βενζίνης έχουμε τον 1.4 TSI των 125 αλόγων που συνδυάζεται αποκλειστικά με 6άρι μηχανικό κιβώτιο ενώ στην έκδοση με τα 150 που οδηγήσαμε, υπάρχει η επιλογή τετρακίνησης αλλά και DSG κιβωτίου 6 σχέσεων. Ο κορυφαίος 2λιτρος TSI προσφέρει 180 άλογα, αποκλειστικά με τετρακίνηση και το 7άρι DSG. Αυτό το συναντάμε και στις diesel επιλογές, αμφότερες με τον δίλιτρο TDI σε εκδόσεις 150 και 190 ίππων. Στην εποχή του διαρκούς downsizing, είναι δύσκολο να πιστέψεις πόσο επαρκής μπορεί να είναι ένας 1400άρης κινητήρας για ένα θηρίο με βάρος άνω του ενάμιση τόνου.

skoda-kodiaq-g640

Advertisement

Οδηγήσαμε σε ασφάλτινους δρόμους γύρω από την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου η ρύθμιση της ανάρτησης (με γόνατα McPherson εμπρός και 4 συνδέσμους πίσω) έκρυψε τις λιγοστές ατέλειες των δρόμων. Μέχρι τα 120 km/h επικρατούσε σιγή στη καμπίνα ενώ όταν άρχισαν οι στροφές, η κατευθυντικότητα της… αρκούδας αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη.
Όμως η φαρέτρα δεν άδειασε ακόμα. Το Kodiaq διαθέτει επιλογέα driving modes, που το μετατρέπουν από ένα άνετο και ξεκούραστο SUV, σε ένα όχημα που παρά τον όγκο του, μπορεί να οδηγηθεί και σβέλτα, χωρίς κλίσεις και προβλήματα. Off-road διαδρομές δεν κάναμε οπότε για τις εκτός δρόμου δυνατότητές του, επιφυλασσόμαστε για την εντός συνόρων δοκιμή.

skoda-kodiaq-mallorca-mypics-d640

Advertisement

Αυτές θα αρχίσουν τον Απρίλιο όταν και αναμένουμε το μεγάλο SUV της Skoda στην Ελλάδα. Σύντομα αναμένουμε να ανακοινωθεί και η εμπορική πολιτική της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν και εκτιμάται πως οι τιμές απόκτησής του θα ξεκινήσουν περίπου από τα 26.500 ευρώ. Ποσό κάτι παραπάνω λογικό για όσα μπορεί να προσφέρει το Kodiaq. Στον άμεσο ανταγωνισμό, βλέπουμε το Honda CR-V και το Nissan X-Trail αν και οι άνθρωποι της Skoda δεν το κρύβουν, πως κοιτούν και πιο ψηλά με περίσσιο θράσος. Κι όχι άδικα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.395 cc (βενζίνη)
Ισχύς: 150 PS/5.000 rpm
Ροπή: 25,5 kgm/1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο DSG 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,6 sec
Τελική ταχύτητα: 198 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 6,2 l/100 km
Εκπομπές CO2: 141 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 260,85 €
Βάρος: 1.546 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.697/1.882/1.655 mm
Χώρος αποσκευών: 720 lt
Τιμή: Από 26.500 (κατ’ εκτίμηση)

skoda-kodiaq-mallorca-mypics-b640tall

Advertisement