Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Skoda Citigo

Ελλάδα 9:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Skoda Citigo

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Skoda Citigo

ΔΟΚΙΜΕΣ

To μικρότερο μοντέλο στη γκάμα της Skoda, το Citigo, ανανεώθηκε στα σημεία, δίχως να χάνει την ουσία και είναι έτοιμο να κατακτήσει κάθε αστικό τοπίο. Το οδηγήσαμε και αναφέρουμε!

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Στην κατηγορία τσέπης ξεχώριζε. Μοντέρνο σε σχεδιασμό, ευέλικτο, άνετο, ποιοτικό και οικονομικό, ήταν η πεντάδα των προτερημάτων του τσέχικου μοντέλου. Επειδή όμως ο ανταγωνισμός δεν μένει στάσιμος, η Skoda προχώρησε σε περιορισμένης έκτασης facelift.

Τι άλλαξε λοιπόν στο Citigo; Αισθητικά, δεν τροποποιήθηκε το DNA, υπάρχουν όμως αρκετές πινελιές. Ο πρόσθιος προφυλακτήρας είναι επανασχεδιασμένος και φιλοξενεί νέα φώτα ομίχλης που προαιρετικά φέρουν και τεχνολογία cornering φωτίζοντας την πλευρά στην οποία στρέφεται το τιμόνι, άλλαξε λίγο η γρίλια, το καπό, ενώ οι προβολείς ενσωματώνουν πλέον LED φώτα ημέρας.

Advertisement
Advertisement

Από τις υπόλοιπες οπτικές γωνίες οι διαφοροποιήσεις είναι ακόμα πιο λίγες. Πίσω έχουμε μόνο πιο σκούρο πλαίσιο στα φωτιστικά σώματα αλλά από την έκδοση Ambition και πάνω ενώ η Skoda προσφέρει νέου σχεδιασμού ζάντες αλουμινίου για τους τροχούς διαστάσεων 14 έως 16 ιντσών και νέα απόχρωση στο χαρακτηριστικό πράσινο.

Citigo-2017-fl-f640

Στον εσωτερικό κόσμο η όποια ανανέωση είναι μεγαλύτερη. Έχουμε νέο πίνακα οργάνων όπου όλη η πληροφορία παρέχεται σε τρεις στρογγυλούς αναλογικούς δείκτες που συνεργάζονται με TFT οθόνη των επιπλέον, ψηφιακών ενδείξεων. Νέο και το τιμόνι που φέρει (προαιρετικά) διακόπτες ενώ στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε το νέο σύστημα infotainment. Στην κορυφαία έκδοση Style που είχαμε στη διάθεσή μας, αυτή αφορούσε στην επιλογή Swing με έγχρωμη οθόνη αφής, 6 ηχεία, θύρα USB και υποδοχή SD card. Το σύστημα πολυμέσων συνεργάζεται και με την εφαρμογή Move & Fun που παρέχεται δωρεάν από τη Skoda και προσφέρει μέσω κινητού πληροφορίες ταξιδιού, μουσική κ.α., Το κινητό σας να μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική στήριξη που παρέχεται προαιρετικά.

Advertisement

Citigo-2017-fl-d640

Αυτά εντός ενός αρκετά ευχάριστου χώρου, πράγμα στο οποίο βοηθά το γυαλιστερό τμήμα του ταμπλό. Πέραν αυτού, υπάρχουν μεν σκληρά πλαστικά αλλά με καλή συναρμογή. Οι Τσέχοι έχουν προσπαθήσει ακόμα και σε αυτό το όχημα τσέπης να εξασφαλίσουν έστω μέρος της άνεσης και ευρυχωρίας που αποτελεί για εκείνους σήμα κατατεθέν. Το νέο Citigo έχει ούτε μία, ούτε δύο αλλά 16 «Simple Clever» αποθηκευτικές λύσεις στο εσωτερικό, εκεί όπου τέσσερις ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν άνετα (το μεταξόνιο του ανανεωμένου Citigo είναι στα 2421mm). Όσο για τον χώρο αποσκευών, ορίζεται στα 251 lt κι αν «ρίξετε» τα πίσω καθίσματα, αυτός ανεβαίνει στα 959 λίτρα για την 5θυρη έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας. Skoda είπαμε είναι, τι περιμένατε;

Advertisement

Citigo-2017-fl-i640

Αρκετές είναι οι αρετές και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς εφοδιάζεται με σύστημα City Safe Drive που είναι ενεργό μέχρι και ταχύτητα 30 km/h και ελέγχει μέσω αισθητήρα τι κινείται 10 μέτρα μπροστά από το όχημα ώστε να… πατήσει φρένο στην απροσεξία σας. Και όσοι κινείστε εντός πόλεων, ξέρετε πιστεύουμε καλά πως ένα σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Citigo-2017-fl-c640

Advertisement

Στα κινητήρια σύνολα δεν έχουμε αλλαγές, με το μοντέλο δοκιμής να φορά τον χιλιάρη απόδοσης 60 αλόγων, που σε συνεργασία με μηχανικό κιβώτιο 5 θέσεων ανέλαβαν τα πέρα δώθε μας σε καθαρά αστικό τοπίο. Για εκεί είναι λουκούμι αφού ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στις σβέλτες αλλά οικονομικές μετακινήσεις (όσο κι αν δεν πλησιάσαμε την εργοστασιακή τιμή των 4.4 lt/100 km). Λόγω μεγέθους… τσέπης, το Citigo φαντάζει να χορεύει στην πόλη, βρίσκοντας θέσεις στάθμευσης εκεί που δεν θα το περιμένατε. Βγαίνοντας εκτός πόλης, προφανώς υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά για τα δεδομένα της κατηγορίας, κινείται και με σιγουριά αλλά και χωρίς να περνάει έντονος θόρυβος στην καμπίνα από το κινητήριο σύνολο των 999cc. Citigo-2017-fl-e640tall

Συμπερασματικά, το μικρό είναι καλό και το καλό έγινε καλύτερο. Με πινελιές ουσίας που καθιστούν το Citigo ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες και συνάμα οικονομικές λύσεις οχήματος πόλης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ SKODA CITIGO F/L 1.0 60 PS STYLE
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 60 PS/5.000 rpm
Ροπή: 9,7 kgm/3.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 162 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 14,4 sec
Μεικτή κατανάλωση (/100 km): 4,4 lt
Εκπομπές CO2: 101 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.597/1.645/1.478 mm
Βάρος: 1290 kg
Χώρος αποσκευών: 251 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 98.8€
Τιμή: από 9.600 ευρώ
Τιμή έκδοσης δοκιμής (Style): 10.600 ευρώ

Citigo-2017-fl-j640