Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo XC40 B3

Ελλάδα 9:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Volvo XC40 B3

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo XC40 B3

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αν και η Volvo έχει ριχτεί για τα καλά στην ηλεκτροκίνηση, εξακολουθεί να πατάει γερά τα πόδια της και στις παραδοσιακές λύσεις. Και το XC40 με το ήπια υβριδικό σύστημα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι Σουηδοί μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά και στα δύο.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν μερικά μοντέλα που ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή που θα τα δεις μπροστά σου. Αυτοκίνητα που είναι χαρισματικά από «κούνια», τα οποία καταφέρνουν να συμπυκνώνουν και να αναδεικνύουν όχι μόνο την φιλοσοφία της εταιρίας αλλά και την δυναμική της εποχής τους. Και πάνω από όλα να έχουν αντοχή στον χρόνο.

Ένα τέτοιο χαρισματικό αυτοκίνητο ήταν -και παραμένει- το Volvo XC40. Από την πρώτη μας επαφή πριν πάνω από 6 χρόνια, το μικρό SUV των Σουηδών “έβγαζε μάτια” με την ολιστική προσέγγιση που είχε επιτύχει η Volvo. Και κυρίως με τον τρόπο που “μετέφραζε” όλη την παράδοση της εταιρίας σε ένα απόλυτα σύγχρονο προϊόν, το οποίο κατάφερνε να “κλικάρει” όλα τα κουτάκια μιας premium πρότασης στα μικρά-μεσαία SUV.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτό το αυτοκίνητο επέλεξε η Volvo και η κινέζικη ομάδα πίσω από αυτήν, ώστε να κάνει την πρώτη της -και άκρως επιτυχημένη- απόπειρα στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το XC40 φαίνεται να είναι το μοντέλο της σουηδικής εταιρίας που έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμα την παρουσία του και στις συμβατικές επιλογές κίνησης, δηλαδή στην “παλιά” και “καλή” λύση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Πέρα λοιπόν από τα μεγάλα σχέδια για την στροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη (στα οποία η Volvo πρωτοστατεί σε όλη την αλυσίδα παραγωγής), και τα ενδιαφέροντα BEV που έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες (το μικρό EX30 και η ναυαρχίδα EX90), το XC40 συνεχίζει, σεμνά και ταπεινά στον κλασικό δρόμο των οκτανίων και των μπουζί.

Η έκδοση της δοκιμής μας πάντως, με τα χαρακτηριστικά Β3, είναι από αυτές που έχουν βάλει λίγο ηλεκτρικό νερό στο κρασί τους, καθώς ο δίλιτρος turbo κινητήρας συνδυάζεται με ένα mild υβριδικό σύστημα. Λύση που είναι πλέον δεδομένη για τους περισσότερους κατασκευαστές, την οποία η Volvo την εφαρμόζει στην πιο πλήρη και άκρως λειτουργική σε κάθε επίπεδο μορφή της.

Advertisement

H υλοποίηση της Volvo συνδυάζει τον τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα με έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα των 10 kW και 40 Nm ροπής, με την συνδυαστική ισχύ να φθάνει στους 163 ίππους και τα 265 Nm ροπής.

Η ήπια υβριδική διάταξή λειτουργεί με τον κλασικό για τέτοιες περιπτώσεις τρόπο, με τον ηλεκτροκινητήρα στον ρόλο ενός εναναλλάκτη να υποβοηθά τον βενζινοκινητήρα στην πιο άμεση απόδοση της ισχύος του στις χαμηλές και στις μεσαίες.

Advertisement

Παράλληλα, το ηλεκτρικό κομμάτι της υβριδικής διάταξης αναλαμβάνει να καλύψει κάποιες περιφερειακές λειτουργίες ενώ εξασφαλίζει και μερικές επιπλέον δυνατότητες, όπως το coasting, όταν ο κινητήρας βενζίνης σταματά να παράγει έργο και ξαναμπαίνει αυτόματα σε λειτουργία όταν ο οδηγός πατήσει δυνατά το γκάζι.

Όλα αυτά, πέρα από την πιο ευχάριστη αίσθηση και το άμεσο τράβηγμα του κινητήρα από τις πολύ χαμηλές στροφές, εξασφαλίζουν και μία αρκετά συγκρατημένη οικονομία σε καύσιμο.

Advertisement

Η μέση τιμή που πήραμε κατά την διάρκεια της δοκιμής μας ήταν κοντά στα 8 λίτρα/100 χιλιόμετρα, με τάσεις για αρκετά πιο χαμηλά (ακόμα και κοντά στα 7 λίτρα/100 χιλιόμετρα), τιμές πραγματικά εξαιρετικές για ένα δίλιτρο SUV αυτής της κατηγορίας και απόδοσης.

Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα CMA η οποία έχει εξελιχθεί από κοινού με την Geely, το XC40 είναι το sweet spot από άποψη διαστάσεων, κοντά στην βάση των C-SUV. Με μήκος στα 4,44 μέτρα και μεταξόνιο στα 2,702 χιλιοστά είναι μία σοφά μελετημένη κίνηση των Σουηδών ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ευελιξία με ένα αρκετά ευρύχωρο σαλόνι για τους επιβάτες.

Στην πιο πρόσφατη εκδοχή του μάλιστα, έχει δεχθεί και ένα μικρής έκτασης facelift, με αλλαγές κατά κύριο λόγο στη μάσκα και τα φωτιστικά σώματα, κάτι που το το έχει κάνει ακόμα πιο μοντέρνο και ελκυστικό.

Ούτως ή άλλως ως design αντέχει ακόμα, δείχνοντας και σε αυτό το σημείο εκείνο που είπαμε στην αρχή, το πόσο δηλαδή η Volvo είχε καταφέρει να συντονιστεί αμέσως με το σήμα της εποχής στα SUV αυτής της κατηγορίας.

Το σαλόνι παραμένει και αυτό ένα από τα σημεία που οι Σουηδοί από γενετική προδιάθεση έχουν μία έμφυτη τάση να δημιουργούν όμορφα πράγματα μέσα σε μία χαρακτηριστική απλότητα και παντελή απουσία φθηνών εντυπωσιασμών.

Παράλληλα έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια ώστε να εφοδιαστεί με όλα τα συστήματα υποβοήθησης και ψηφιακής διασύνδεσης τελευταίας γενιάς, ενώ η παρουσία της Google στο εύχρηστο σύστημα πολυμέσων εγγυάται την εύκολη προσαρμογή του νέου χρήστη στις δεκάδες δυνατότητες που του παρέχει.

Μαζί και την ευκολία των over-the-air ενημερώσεων, τις οποίες κάνει πλέον σε τακτικό ρυθμό η Volvo, βελτιώνοντας την λειτουργία του infotainment και προσθέτοντας έξτρα στοιχεία.

Η οθόνη των 9 ιντσών παραμένει σε κάθετη διάταξη αλλά έχει πλέον πιο σύγχρονα γραφικά ενώ και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12 ιντσών είναι πληθωρικός σε πληροφορίες και εξαιρετικά λειτουργικός ως προς την διάταξη των οθονών του. Στα θετικά της όλης κατασκευής η εξαιρετική ποιότητα των υλικών και της συναρμολόγησης αλλά και οι πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης στον διάκοσμο.

Αν υπάρχει μία ένσταση (σε σχέση με τον πιο σύγχρονο ανταγωνισμό) αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τον χώρο των αποσκευών, που στην συγκεκριμένη έκδοση περιορίζεται λόγω υβριδικού συστήματος στα 443 λίτρα (στο Τ2 είναι 452 λίτρα). Πάντως, με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα, ο ενιαίος χώρος φόρτωσης μπορεί να φθάσει και τα 1.319 λίτρα.

Στον δρόμο, το ήπια υβριδικό B3 διατηρεί τα βασικά γνωρίσματα του XC40 όπως τα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, ξεχωρίζοντας κατά κύριο λόγο για την ευκολία που παρουσιάζει να προσαρμόζεται σε κάθε είδους οδηγική συνθήκη που θα του ζητηθεί.

Με πανταχού παρούσα μία premium αίσθηση ποιότητας και άνεσης στο σαλόνι, θα αποδειχτεί ένας ιδανικός ταξιδευτής για εκατοντάδες χιλιόμετρα στην εθνική οδό, όντας αθόρυβο, πολιτισμένο και με αρκετά αποθέματα ισχύος ώστε να κινείται σβέλτα και με ασφάλεια.

Ο δίλιτρος κινητήρας και το ήπιο υβριδικό σύστημα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, με την απόκριση από χαμηλά να είναι το πιο εντυπωσιακό του στοιχείο. Με συνδρομή του εξαιρετικού επτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, το συγκεκριμένο XC40 αντιδρά με αμεσότητα στις εντολές του οδηγού και στρίβει με σιγουριά και επαρκέστατη πληροφόρηση από το πολύ καλό τιμόνι.

Ίσως τα φρένα να χρειάζονταν λίγο περισσότερη δουλειά σε επίπεδο αίσθησης, αν και είναι κάτι αναμενόμενο από αυτοκίνητο με υβριδικό σύστημα. Και πάντως συνηθίζεται εύκολα από τον οδηγό του στην μακροχρόνια χρήση.

Η ανάρτηση παραμένει λίγο περισσότερο στραμμένη προς τον ορισμό “σφιχτή”, κάτι που φαίνεται λίγο περισσότερο στις εγκάρσιες ανωμαλίες των δρόμων. Όμως από την άλλη η επιλογή αυτή εξασφαλίζει ότι οι κλίσεις στις στροφές είναι αρκετά περιορισμένες ενώ προσφέρει και μία διάσταση σπορτίφ προσανατολισμού, στον οποίο ανταποκρίνεται περίφημα.

Συνοψίζοντας το Volvo XC40 παραμένει μία επιλογή πρώτης γραμμής για όποιον θέλει ένα ουσιαστικά premium SUV σε αυτό το μέγεθος και την κατηγορία χρημάτων. Η τιμή του ξεκινά από τα 43.172 ευρώ για την έκδοση Core με ήδη πλούσιο πακέτο εξοπλισμού, και φθάνει τα 46.438 ευρώ για την έκδοση Plus, η οποία εφοδιάζεται με πολλά έξτρα luxury στοιχεία.

Η “γκρίζα ζώνη” του δίλιτρου κινητήρα και των τεκμηρίων ίσως βάλει σε σκέψεις κάποιους, όμως δεν είναι επ’ ουδενί απαγορευτκός λόγος για να επιλέξει κανείς αυτή την έκδοση. Πολύ δε περισσότερο όταν η σαφώς υποδεέστερη έκδοση Τ2 με τον τρικύλινδρο των 1,5 λίτρων και τους 129 ίππους είναι λιγότερο από 3 χιλιάρικα πιο κάτω.

Όσοι λοιπόν επιμένουν συμβατικά και έχουν τους λόγους τους (απόλυτα κατανοητοί στην χώρα μας με το υποτυπώδες δίκτυο φόρτισης) να αφήνουν για πιο ώριμους καιρούς την ηλεκτροκίνηση, το XC40 B3 της δοκιμής μας είναι μία απόλυτα ολοκληρωμένη πρόταση, που δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει κανείς.

Μπορεί να έχουν περάσει κάμποσα χρόνια που είναι μαζί μας. Μπορεί πολλά νέα μοντέλα να εμφανίστηκαν και νέες συνθήκες να διαμορφώθηκαν. Μπορεί ακόμα και η ίδια η Volvo να έχει ανοίξει τα πανιά της για τις αχαρτογράφητες (και μάλλον φουρτουνιασμένες) θάλασσες της ηλεκτροκίνησης.

Όμως το XC40 παραμένει μία σταθερή αξία, που αντί να γερνάει απλά ωριμάζει, έχοντας τον χρόνο ως τον καλύτερό του σύμμαχο. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει πάνω από όλα τα χαρισματικά μοντέλα κάθε εποχής.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Volvo XC40 B3
Κινητήρας: 1.969 cc
Ισχύς: 163 PS/ 4750 – 5250rpm
Ροπή: 265 Nm/ 1.500-3.900 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 8,6 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,6/ 8,3 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 150 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.440 x 1.863 x 1.652 mm
Μεταξόνιο: 2.702 mm
Βάρος: 1.580 kg
Χώρος αποσκευών: 443 / 1.329 lt
Τιμή από 43.172 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo Car Hellas: Σημαντική αύξηση πωλήσεων
Αυτό είναι το ανανεωμένο Volvo XC40 (+τιμές)
Διάκριση στο IIHS crash test για το Volvo XC40 (+video)