Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo V60 D4 Momentum

Ελλάδα 19:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Volvo V60 D4 Momentum

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo V60 D4 Momentum

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Volvo μπορεί να υπερηφανευτεί πως τώρα μιλά την ίδια γλώσσα (αυτή της Premium χώρας) με τις Audi, BMW και Mercedes. Η σουηδική μάρκα, έχει σαν… οδηγό την εξαιρετική σειρά των SUV της και τώρα απόκτησε το ύφος, την τεχνογνωσία και τις πωλήσεις για να θεωρηθεί δυνατός αντίπαλος για τους ανταγωνιστές της.

Advertisement
Advertisement

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ (gs@newsauto.gr)

Το διαφορετικό, είναι ένα από τα όπλα στην “μάχη” της αγοράς για την Volvo. Με δόγμα αυτήν την αντίληψη σχεδιάζει τα αυτοκίνητά της αλλά και την στρατηγική της.

Advertisement
Advertisement

Θέλοντας να ξεχωρίσει στην παρουσίαση των μεσαίων μοντέλων της κυκλοφόρησε πρώτα την Station Wagon έκδοση (V60) και ακολουθεί η έκδοση sedan (S60) για την μεσαία κατηγορία. Μάλλον είναι και αυτός ένας διαφορετικός τρόπος (ας όψεται το marketing) για να… παλέψει την Γερμανική συμβατική δύναμη.

Η Volvo έχει μεγάλη παράδοση στην κατηγορία των αυτοκινήτων Wagon. Ρίξτε μία ματιά ακόμη και σε ταινίες και θα δείτε πως τον ρόλο του οικογενειακού οχήματος (πριν τα SUV) είχε ένα Volvo.

Τότε ήταν τα 145, 245, 265 και 260 και μετά η σειρά 760 και 740. Τα 850 ήταν τα τελευταία με αριθμητικό όνομα και λίγο πριν τα SUV μεταφέρουν τα οικογενειακά βάρη.

Advertisement

Σήμερα, στη βασική απαίτηση για άνετη και ασφαλή μετακίνηση μιας οικογένειας, έχουν προστεθεί επιπλέον ζητούμενα, όπως η σχεδιαστική ταυτότητα, η συνδεσιμότητα, η οικονομία καυσίμου κ.ά. Εδώ το νέο Volvo V60 απαντά ναι σε όλα τα παραπάνω .

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Advertisement

Το V60 ακροβατεί ανάμεσα στην παράδοση αλλά και τη σύγχρονη εικόνα της φίρμας είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο, παρόμοιο με το μεγαλύτερο V90 όσον αφορά τις αναλογίες στο σχήμα, αλλά μικρότερο κατά 180 χιλιοστά και με αρκετές διαφορές στις λεπτομέρειες ώστε να μην κατηγορηθεί (όπως η Audi) για το φαινόμενο “Babushka” στο σχήμα τους.

VolvoV60b

Τα εμπρός LED που είναι προσαρμοσμένα στο “Thor’s Hammer” και τα πίσω φώτα είναι καθαρά Volvo, αλλά με κάποιες πρόσθετες καμπύλες κατά μήκος των πλευρών τους. Βασίζεται στην πλατφόρμα SPA Scalable Architecture Product και σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι μακρύτερο κατά 13 πόντους (4,76 μ). Οι δέκα από αυτούς βρίσκονται στο μεταξόνιο (2,87 μ). Οι αναλογίες του έχουν αλλάξει αρκετά, με μακρύ καπό, μικρότερο εμπρός πρόβολο και μεγαλύτερο πίσω. Χάρη και στο μικρότερο συνολικό ύψος, τα τονισμένα πίσω φτερά, την περισσότερο δυναμική σχεδίαση στον εμπρός προφυλακτήρα και τις πιο έντονες ακμές, το V60 αποπνέει ένα συνδυασμό στιβαρότητας και δυναμισμού.

Advertisement

VolvoV60c

Περάστε στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό του, ξεκινώντας από τα εύκολα και αυτό που βλέπουμε πρώτα είναι ο χώρος αποσκευών των 529 λίτρων (ανεβαίνει στα 1.441 λίτρα με τα πίσω καθίσματα διπλωμένα επίπεδα – μια διαδικασία που είναι εύκολη). Οι διαστάσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές των ανταγωνιστών, ενώ και ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών θεωρείται επίσης ανάμεσα στους καλύτερους της κατηγορίας. Επιβάτης με ύψος 1,90 κάθεται άνετα πίσω από ψηλό οδηγό, με τα γόνατά του να απέχουν αρκετούς πόντους από το εμπρός κάθισμα. Το τούνελ της μετάδοσης περιορίζει τον χώρο εάν κάποιος βρίσκεται στο μεσαίο κάθισμα.

VolvoV60d

Όπως συμβαίνει και με άλλα μοντέλα της Volvo, το εσωτερικό έχει μια ανανεωτική προσέγγιση σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα. Η ποιότητα είναι καλή και φτάνει κοντά στα ακριβά γερμανικά μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας ενώ ο σχεδιασμός έχει αυτά τα νεωτεριστικά στοιχεία, που σχεδόν μας πείθουν πως και οι Σκανδιναβοί έχουν δική τους σχολή και μοτίβα.

Techno freak

Η τεχνολογία είναι ένα ισχυρό σημείο στο V60. Εκτός από την τυπική οθόνη αφής 9,3 ιντσών που κυριαρχεί στο κέντρο του ταμπλό, υπάρχει μια ψηφιακή οθόνη οργάνων. Εδώ μας έκανε εντύπωση η sportive απεικόνιση του πίνακα ελέγχου με κόκκινες εικόνες αναλογικών οργάνων. Φυσικά υπάρχουν όλες οι τελευταίες τεχνολογίες για την ενσωμάτωση smartphone, μια σειρά εντυπωσιακών κιτ ασφαλείας και το ημιαυτόνομο σύστημα οδήγησης Pilot Assist της Volvo. City Safety με εντοπισμό ποδηλάτων και μεγάλων ζώων, σύστημα διατήρησης λωρίδας, αλλά και αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση αναπόφευκτης μετωπικής σύγκρουσης.

VolvoV60e

Η sportive πλευρά των diesel

Αν ο πίνακας οργάνων έχει εντυπωσιακή εμφάνιση ο κινητήρας έχει εντυπωσιακές προδιαγραφές. Στο μοντέλο D4 ο δίλιτρος ντίζελ έχει δύο τούρμπο και 190 ίππους. Ο κινητήρας ακούγεται μόνο στο ρελαντί και στην πολύ έντονη επιτάχυνση, χωρίς να είναι τραχύς. Κατά τα άλλα η πολύ καλή ηχομόνωση τον εξαφανίζει ακουστικά, κάνοντας το ίδιο και με τον θόρυβο από τον αέρα και τους τροχούς, ενώ η ανάρτηση εξασφαλίζει ένα πολύ καλό επίπεδο άνεσης.

Δεν υπάρχουν οι επιλογές (drive modes) και οι στάνταρ ρυθμίσεις προσπαθούν να συνδυάσουν δυναμισμό και άνεση (κάτι δύσκολο). Το τιμόνι είναι αρκετά άμεσο, αλλά αντί για περισσότερη αίσθηση στα πολλά χιλιόμετρα αποκτά βάρος κάτι που δεν βοηθά. Επιπλέον το αυτόματο κιβώτιο δεν είχε paddles για τις αλλαγές και έπρεπε να τις επιλέγουμε με το μοχλό και καλύτερη απόκριση, κάτι που μας έκλεβε την προσοχή. Όσο ανεβάζαμε ρυθμό τόσο κάτι μας έλειπε. Κάπου εκεί ξεκίνησαν και οι διαμαρτυρίες από τους επιβάτες πως τους χαλάσαμε το ταξίδι και να πως επιστρέψαμε τον μοχλό ταχυτήτων στο “D”.

VolvoV60a

Τότε η κίνηση επανήλθε σε premium επίπεδο και όλοι ησύχασαν. Εντύπωση μας έκανε πως η κατανάλωση είτε ταξιδεύαμε σε οικογενειακούς ρυθμούς είτε δοκιμάζαμε την υπομονή των επιβατών μας άλλαζε ανεπαίσθητα ενώ τα φρένα έμειναν προοδευτικά και δεν κουράστηκαν.

Στο τέλος

Για άλλη μια φορά, η Volvo αποδεικνύει ότι έχει ό, τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους κορυφαίους ανταγωνιστές της με ένα υπερσύγχρονο, τεχνολογικά, μοντέλο. Το V60 έχει μια πιο χαλαρή και εκλεπτυσμένη προσέγγιση από τα Γερμανικά μεσαία compact. Αποτελεί ένα εξαιρετικά δελεαστικό πακέτο για να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.969 cc

Ισχύς: 190 PS/4.250 rpm

Ροπή: 40,8 kgm/1.750- 2.500 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,9 sec

Τελική ταχύτητα: 220 km/h

Μεικτή κατανάλωση: 4.5 lt/100 km (εργοστασιακή τιμή)

Εκπομπές CO2: από 119 gr/km

Βάρος: 905 kg

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.761/1.850/1.427mm

Μεταξόνιο: 2.870 mm

Χώρος αποσκευών: 529 lt

Τιμή Volvo V60 D4 Momentum: Aπό 53.664 ευρώ

 

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν

Elin logo copy1