Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Skoda Scala 1.0 G-Tec

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Skoda Scala 1.0 G-Tec

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Skoda Scala 1.0 G-Tec

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η… φωνή της λογικής που υπαγόρευσε στην Skoda τις προδιαγραφές του Scala, συνεχίζει να «μιλά» στους μηχανικούς και στο τμήμα marketing. Αυτή τη φορά στην πρακτικότητα και την ευρυχωρία προστέθηκε ένα ακόμη πλεονέκτημα: Αυτό της απόλυτης οικονομίας, που εκφράζεται με έναν 1000άρη κινητήρα με καύσιμο φυσικό αέριο (CNG).

Advertisement
Advertisement

Στη σύγχρονη ιστορία της Skoda, μετά το Octavia (το μοντέλο που της έδωσε την ευκαιρία να παλέψει τον ανταγωνισμό), είναι το Scala, που δημιουργήθηκε με την «φωνή της λογικής».

 

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από λατινική λέξη που σημαίνει άνοδο και αυτό επιδιώκει να κάνει και στις πωλήσεις. Είναι το πρώτο μοντέλο του κατασκευαστή που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MQB A0 με «μικρομεσαίες» διαστάσεις και πρακτικότερο σχήμα, θυμίζοντας τα sportive station wagon. Στο Scala δεν θα συναντήσετε το coupe μοδάτο μοτίβο. Αντίθετα θα δείτε μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και σχήμα, που συνδυάζει τον δυναμισμό με την πρακτικότητα. Η οροφή δεν έχει έντονα μειωμένο ύψος πίσω και η αεροτομή οροφής δίνει την διακριτική sport υφή στο σχήμα μαζί με τα πίσω φωτιστικά LED. Εμπρός η «μάσκα», διατηρεί τον δυναμισμό και την εταιρική ταυτότητα (με τις εισαγωγές αέρα και τους προβολείς). Το αποτέλεσμα είναι ένα προσεγμένο αεροδυναμικά αμάξωμα με συντελεστή (Cd) 0,29.

Advertisement
Advertisement

Τι είναι G-Tec και CNG;

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά το Scala θα δείτε δύο νέα διακριτικά (το έμβλημα G-Tec και ένα πράσινο αυτοκόλλητο «CNG») αλλά και ένα δεύτερο μικρότερο στόμιο ανεφοδιασμού δίπλα από αυτό της βενζίνης.  Πίσω από το όνομα G-Tec είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας 1000 κ.εκ. με απόδοση 90 ίππων και καύσιμο βενζίνη /φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas Φυσικό Αέριο Υπό Πίεση).

Η Skoda δίνει μεγάλη σημασία στην κίνηση με το εναλλακτικό αυτό καύσιμο. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Τμήματος Εξέλιξης Christian Strube: «Το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ατζέντα κινητήριων συνόλων της Skoda για τα προσεχή χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι κινητήρες φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους πελάτες μας, χάρη στις χαμηλές εκπομπές ρύπων αλλά και χάρη στα οφέλη από το χαμηλό κόστος του καυσίμου αυτού σε πολλές χώρες».

Advertisement

Το νέο Skoda Scala 1.0 – το δεύτερο μοντέλο φυσικού αερίου της εταιρείας μετά το Octavia G-Tec. Το τρικύλινδρο μοτέρ είναι προδιαγραφών Euro 6d-Temp, με μέγιστη απόδοση 90 ίππων και με ροπή 160 Nm, σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Σύμφωνα με τη Skoda, σε σχέση με έναν αντίστοιχο βενζινοκινητήρα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μειωμένες κατά 25%, ενώ σημαντικό είναι το κέρδος και στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝΟx).

Advertisement

Η Skoda εφοδιάζει το νέο Scala G-Tec με τρεις ατσάλινες δεξαμενές αποθήκευσης του φυσικού αερίου, στο οποίο μπορούν να αποθηκευτούν 13,8 κιλά καυσίμου. Με δεδομένη τις επίσημες τιμές κατανάλωσης, η αυτονομία του αυτοκινήτου αποκλειστικά με τη χρήση CNG (Compressed Natural Gas) ανέρχεται στα 410 χλμ. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και ένα ρεζερβουάρ αποθήκευσης 9 λίτρων βενζίνης. Αυτό έχει το ρόλο «έκτακτης ανάγκης» (αυτονομίας 100 χλμ) για να φτάσετε μέχρι ένα πρατήριο καυσίμων με φυσικό αέριο, αλλά και για την εκκίνηση του κινητήρα.

Άλλαξε κάτι στο εσωτερικό;

Advertisement

Μένουμε στο εσωτερικό του Scala G-Tec και σε αυτά που μπορούμε να δούμε όπως η σχεδίαση της καμπίνας των επιβατών. Παρατηρούμε πως τα ίδια minimal μοτίβα στο design του αμαξώματος συναντάμε και στο εσωτερικό . Ποιοτικό με τα πλαστικά να είναι μαλακά (επιτέλους), εργονομικό και πρακτικό το εσωτερικό του Scala εκφράζει την Simply Clever φιλοσοφία της Skoda, με κομψό τρόπο, που σας κάνει να αισθανθείτε ευχάριστα.

Στο κέντρο του ταμπλό έχει τοποθετηθεί η οθόνη αφής του συστήματος infotainment, με διαστάσεις 6,5’’ στην βασική έκδοση (έως 9,2’’ στις κορυφαίες εκδόσεις). Η ενσωματωμένη LTE eSIM του, προσφέρει online υπηρεσίες εκτός από το eCall. Διαθέσιμη είναι και η ασύρματη τεχνολογία SmartLink+, καθώς και Wi-Fi hotspot και θύρες USB-C (δεν υποστηρίζουν όλα τα smartphones). Για την ασφάλεια εκτός από 9 αερόσακους διαθέτει μια πλήρη σειρά συστημάτων υποβοήθησης με τα Lane Assist, Front Assist που περιλαμβάνει τις λειτουργίες City Emergency Brake και Pedestrian Protection να είναι στάνταρ. Τα Side Assist, Adaptive Cruise Control και Park Assist προσφέρονται προαιρετικά.

Χωροταξικά τώρα, το Scala είναι πάνω από τον μέσο όρο. Διαθέτει αρκετό πλάτος για να φιλοξενήσει τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα. Ο χώρος στα γόνατα αλλά και στο κεφάλι είναι πολύ καλός ακόμα και για υψηλού αναστήματος επιβάτες που θα δώσουν στο νέο Scala τον τίτλο της ευρυχωρίας. Το μόνο που άλλαξε είναι η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ (από 467 στα 339 λίτρα) λόγω της εγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης του CNG.

Κίνηση με φυσικό αέριο

Ο 3κυλινδρος χιλιάρης με τους 90 ίππους δείχνει λίγος στις προδιαγραφές αλλά  αποδεικνύεται ικανοποιητικός στην πράξη. Μην ξεχνάτε πως η οικονομία έχει τον πρώτο λόγο και στην καθημερινή μετακίνηση με το Scala CNG αυτό φαίνεται. Η κίνηση με αέριο δίνει μία θεωρητική αυτονομία 410 χιλιομέτρων ενώ για να γεμίσετε το ρεζερβουάρ με φυσικό αέριο θα χρειαστείτε λίγο πάνω από 15 ευρώ (15,2). Μετρήσαμε (σύμφωνα με το όργανο μέτρησης του Scala G-Tec) κατανάλωση 5,4 κ.μ CNG/100 χλμ. (κυβικά μέτρα),  άρα το θεωρητικό κόστος κίνησης είναι περίπου 5,7 ευρώ/100 χλμ. (μέσος όρος τιμής 1,1 ευρώ/κιλό).

Όσο αφορά τις επιδόσεις το 0-100 έρχεται σε 12,4 δευτερόλεπτα (με τελική ταχύτητα 182 χλμ). Ας μην ξεχνάμε πως το βάρος είναι στα 1310 κιλά. Θα θέλαμε να είναι πιο γρήγορο (ίσως με ένα 1400σάρη κινητήρα ή πιο κοντό κιβώτιο) αλλά αυτό θα χαλάσει τη συνοχή οικονομίας και κατανάλωσης.

Βέβαια στον ανοιχτό δρόμο το εναλλακτικό (σε καύσιμο) Scala ταξιδεύει διατηρώντας υψηλές ταχύτητες (160 -180 χλμ) χάρη στο «μακρύ» κιβώτιο δίνοντας μία αίσθηση ασφάλειας σε οδηγό και επιβάτες καταναλώνοντας 5 με 5,5(κιλά) αέριο. Παράλληλα εντυπωσιάζει με την ποιότητα κύλισης και την ησυχία που έχει στην καμπίνα κάτι που ίσως σας δώσει ένα κίνητρο για να ξεκινήσετε ταξίδια. Με 160 Nm ροπή διαθέσιμα από τις 1800 σ.α.λ. η μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου όχι μόνο δεν επηρεάζει το ταξίδι, αλλά διατηρεί τις στροφές χαμηλά κάτι που επηρεάζει θετικά την κατανάλωση.

Σε δρόμο με στροφές το τιμόνι είναι ακριβές και προσφέρει πληροφόρηση για το τι συμβαίνει. Το μακρύ μεταξόνιο δίνει μία αίσθηση σταθερότητας που συναντάτε σε αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας. Το στιβαρό πλαίσιο και η βελτιωμένη ανάρτηση συνεργάζονται αρμονικά και βοηθούν να διατηρήσετε την ταχύτητά σας σε ανοιχτές καμπές, ενώ η αποτελεσματικότητα, η αίσθηση και η αντοχή των φρένων βοηθούν στην  διαχείριση της ταχύτητας.Η άνεση διατηρείται ακόμη και όταν το οδόστρωμα χαλάσει και οι ανωμαλίες δεν φτάνουν στην καμπίνα ή αν είναι έντονες θα φιλτραριστούν από τις αναρτήσεις και τα πολύ άνετα καθίσματα.

Συμπέρασμα

Η Skoda είναι ίσως στην καλύτερη στιγμή της, προσφέροντας λύσεις και πολλαπλές επιλογές τόσο στον τύπο των αυτοκινήτων της (Sedan, Hatchback. SUV, Crossover Station Wagon) όσο και στην κίνηση (συμβατικοί κινητήρες βενζίνη/ πετρέλαιο/ CNG, υβριδικοί, ηλεκτρικοί). Το Scala μπήκε δυνατά στην κατηγορία των πεντάθυρων hatchback και με τον 1000άρη κινητήρα με φυσικό αέριο ορίζει ξανά την έννοια οικονομία καυσίμου. Συνδυάστε αυτό με την δυναμική εμφάνιση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ευρυχωρία/ πρακτικότητα και  θα έχετε την εικόνα του Scala με το εναλλακτικό καύσιμο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά : Skoda Scala 1.0 G-Tec

Κινητήρας: 999 cc

Ισχύς: 90 PS/4.000 rpm

Ροπή: 160 Nm/1800 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Μηχανικό έξι σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 12,4 sec

Τελική ταχύτητα: 182 km/h

Μέση κατανάλωση (/100 km): 5,5 kg/100 km

Εκπομπές CO2: 98 gr/km (WLTP)

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.362 x 1.793 x 1.471mm

Βάρος: 1310 kg

Χώρος αποσκευών: 339 lt

Τιμή: Από 21.100€