Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 (+video)

Ελλάδα 12:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το coupe SUV της Renault που ακούει στο όνομα Arkana εντυπωσιάζει, όχι μόνο με την εμφάνιση, καθώς έχει όλο εκείνο το πακέτο ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο του “ιδανικού” αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

H Renault είναι μία από τις εταιρείας που “διαβάζει” την τάση της αγοράς και κατασκευάζει τα μοντέλα που αναζητά (ή που θα αναζητήσει στο άμεσο μέλλον) ο υποψήφιος αγοραστής. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το Renault Arkana. Είναι ένα SUV με ελκυστική coupe εμφάνιση, ευρύχωρο εσωτερικό, υβριδικούς κινητήρες, υψηλής ποιότητας υλικά, τεχνολογίες και συστήματα ασφαλείας με τα οποία οι επιβάτες νιώθουν υπέροχα.

Εσείς θα επιθυμούσατε κάτι περισσότερο από ένα αυτοκίνητο; Κάποιοι βέβαια θα βιαστείτε και θα αναρωτηθείτε: Ποιο είναι το κόστος του “ιδανικού” μοντέλου που μας παρουσιάζεις; Η απάντηση είναι: Πολύ δελεαστικό!

Advertisement
Advertisement

Αρχικά, το νέο Renault Arkana τοποθετείται στο άνω όριο της κατηγορία των C-SUV και η ξεχωριστή του εμφάνιση είναι αυτή που μαγνητίζει αμέσως τα βλέμματα. Θα μου πείτε ότι το γούστο είναι υποκειμενικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση η αντικειμενικότητα… χτυπάει την πόρτα και οι σχεδιαστές πέτυχαν διάνα, σκιτσάροντας τις ελκυστικότερες γραμμές που μπορούσαν, για να έχουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε ένα όχημα “ελεύθερου χρόνου”.

Ναι, γιατί το Renault Arkana είναι SUV και μπορεί να μην εξοπλίζεται με σύστημα τετρακίνησης, αλλά η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 200 χλστ. και αυτή είναι μια υψηλή τιμή για την κατηγορία. Φυσικά, τον SUV χαρακτήρα ολοκληρώνουν τα μαύρα πλαστικά, που βρίσκονται περιμετρικά του αμαξώματος, τόσο για αισθητικό λόγο όσο και για την προστασία του χρώματος.

Advertisement

Το εμπρός τμήμα με τα full LED φωτιστικά σώματα και την υπογραφή του σχήματος C είναι χαρακτηριστικά που φέρουν όλα τα νέα μοντέλα της Renault. Το δυναμικό design της μάσκας ταιριάζει απόλυτα με το νέο Arkana, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα αξιοποιούν και αυτά την υπογραφή «C» με μία λωρίδα που διατρέχει όλο το πλάτος της πίσω πόρτας και ενώνει νοητά τα δύο φανάρια, δίνοντας έμφαση στο πλάτος του αυτοκινήτου και προσδίδοντας την απαραίτητη μοναδικότητα στην εμφάνιση του νέου Arkana.

Αναφορικά με τις διαστάσεις, το μήκος των 4,57 μέτρων “χάνεται” στα πρώτα μόλις μέτρα οδήγησης του και το ύψος του φτάνει τα 1,57 μέτρα. Το μεταξόνιο των 2.720 χλστ. μαρτυρά μία ευρύχωρη καμπίνα, που όντως έχει!

Advertisement

Το εσωτερικό του Renault Arkana φέρει μια μοντέρνα αρχιτεκτονική με όλα τα ψηφιακά “καλούδια” για να είναι… in στη σύγχρονη εποχή. Πίσω από το τιμόνι υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων, ο οποίος φτάνει τις 10,2 ίντσες και διαφοροποιείται σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του. Έχει τη δυνατότητα να εξατομικευτεί, ωστόσο οι τροποποιήσεις γίνονται με τη μορφή widgets.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και η οθόνη αφής 9,3 ιντσών (υπάρχει και στάνταρ 7 ιντσών), η οποία βρίσκεται στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας και προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες επιφάνειες θέασης στην κατηγορία. Παράλληλα, διαθέτει σύστημα ασύρματης φόρτισης smartphone και σίγουρα δεν θα ξεμείνετε από θύρες USB, μιας και εξοπλίζεται με τέσσερις. Στα πολύ θετικά στοιχεία είναι η υψηλή ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιήσει οι Γάλλοι, καθώς και η στιβαρή συναρμογή.

Advertisement

Το “ψεγάδι” των SUV με κεκλιμένη -στο πίσω τμήμα- οροφή, είναι ο χώρος για τους πίσω επιβάτες. Στο Arkana όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Η άνεση και η ευρυχωρία για τους πίσω επιβάτες είναι δεδομένη, απολαμβάνοντας τον “αέρα” των 211 χλστ. για τα γόνατα τους, που πρακτικά είναι υψηλή τιμή για την κατηγορία. Ο χώρος των 305 mm για τα πόδια, αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς, ενώ η απόσταση των κεφαλιών είναι πάρα πολύ καλή για ένα μέσο όρο ύψους ανθρώπου (1,78 μέτρα).

Ακόμα ένα σημαντικό highlight για το Renault Arkana είναι ο χώρο αποσκευών! Η τιμή των 513 λίτρων (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH Hybrid με κιτ επισκευής ελαστικού) είναι πραγματικά υψηλή και ξεκάθαρα δεν θα χρειαστεί να αφήσετε τίποτα… στο σπίτι σας. Διαθέτει επίσης ένα υπερυψωμένο δάπεδο που μπορεί να τοποθετηθεί στη χαμηλή θέση και να αυξήσει τη χωρητικότητα ή στην ανώτερη θέση για να φιλοξενήσει πιο ογκώδεις αποσκευές. Σε αυτήν τη διαμόρφωση, το πίσω κάθισμα μπορεί να αναδιπλωθεί ασύμμετρα (2/3 – 1/3) ώστε να αποκαλυφθεί ένα εντελώς επίπεδο δάπεδο φόρτωσης.

Το Renault Arkana εφοδιάζεται με δύο υβριδικά συστήματα. Από τη μια πλευρά έχουμε το E-TECH Hybrid των 145 ίππων και από την άλλη τον γνώριμο 1.3 TCe των 140 ίππων με την 12βολτη ηλεκτρική υποβοήθηση. Στην τελευταία περίπτωση, που είναι άλλωστε και το αυτοκίνητο που δοκιμάσαμε, συνδυάζεται αποκλειστικά με το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της εταιρείας και η ροπή των 260 Nm μεταφέρεται στους εμπρόσθιους τροχούς. Η επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα από στάση γίνεται σε 9,8 δευτερόλεπτα ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 205 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με το εργοστάσιο η μέση κατανάλωση της εν λόγω έκδοσης είναι από 5,8 έως 6,1 λτ./100 χλμ. (ανάλογα το εξοπλιστικό πακέτο).

Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εμείς κυκλοφορούσαμε “καίγοντας” περίπου 8 με 9 λτ./100 χλμ. και αυτό βέβαια αφορά για κίνηση κυρίως εντός πόλης. Και πάλι όμως, η τιμή αυτή δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους υποψήφιους αγοραστές μιας και για την κατηγορία του είναι μια τίμια -πραγματική- κατανάλωση. Οι εκπεμπόμενο ρύποι CO2 όμως (132 γρ./χλμ.) αφήνουν το Arkana να κυκλοφορήσει εντός δακτυλίου (λόγω της υβριδικής του “καρδιάς”), αλλά δεν μπορεί να γλιτώσει τον ετήσιο βραχνά των τελών κυκλοφορίας. Εάν ο τελευταίος είναι ο σημαντικότερος λόγος, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε προς την πλευρά του E-TECH Hybrid (112 γρ./χλμ.).

Από τη θέση του οδηγού, τα πάντα είναι ορατά, γεγονός που οφείλεται στο πόσο ψηλά είναι τοποθετημένο το κάθισμα. Οι θετικές εντυπώσεις από την ποιότητα κύλισης του εντυπωσιακού SUV δημιουργούνται μόλις από τα πρώτα μέτρα. Παράλληλα, η ανάρτηση δουλεύει με τον καλύτερο τρόπο, κρατώντας τους επιβάτες άνετους, παρόλο τους τροχούς 18 ιντσών, που απογειώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα του Arkana. Το οποίο ομολογουμένως σου “βγάζει” έναν ταξιδιάρικο χαρακτήρα και όρεξη για πολύ περιπέτεια, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να κυκλοφορήσει ευέλικτα μέσα στο χάος της πόλης, παρά τα 4,5+ μέτρα μήκος του.

Όσον αφορά τον σπιρτόζικο κινητήρα, το “τράβηγμα” ξεκινάει από αρκετά χαμηλές στροφές (1.800 rpm), ενώ το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (EDC 7 σχέσεων) βοηθάει τον κινητήρα, κρατώντας τις rpm στο ωφέλιμο εύρος. Οι πλεύσεις είναι περιορισμένες ακόμη και στις πιο απαιτητικές διαδρομές, ενώ η άνεση είναι υψηλού επιπέδου χάρη στη βελτιστοποιημένη ρύθμιση των αμορτισέρ. Το στιβαρό πλαίσιο ενισχύεται από το ακριβές και άμεσο σύστημα διεύθυνσης. Οι αλλαγές στα προγράμματα του συστήματος Multisense και συγκεκριμένα στο Sport κάνει την αντίδραση του κιβωτίου και την απόκριση στο γκάζι πιο άμεση, ενώ το τιμόνι σφίγγει, ώστε ο οδηγός να έχει μια απόλυτη πληροφόρηση από το σύστημα διεύθυνσης.

Σε γενικές γραμμές, η κάθε διαδρομή γίνεται παιχνιδάκι και ευχάριστη παρέα με το Renault Arkana και -αξίζει να προσθέσουμε- ότι η παρουσία του/μας δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη. Οι ερωτήσεις έπεφταν “βροχή”, είτε αυτές αφορούσαν τη… μπάνικη απόχρωση κόκκινη Flamme είτε σχετικά με την τιμή απόκτησης.

Σχετικά με την τελευταία ερώτηση, σε όσους αναφέραμε ότι ξεκινάει από κάτι λίγο παραπάνω από 25.000 ευρώ, η έκφραση θαυμασμού στον πρόσωπο δεν κρυβόταν και φυσικά δεν χρειαζόταν να συζητήσουμε για κάτι παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή ξεκινάει από τα 25.290 ευρώ στην έκδοση Expression και με τον ήπιο υβριδικό σύστημα 1.3 TCe 140 PS. Φυσικά, υπάρχει και η full υβριδική έκδοση E-TECH 145 PS, η οποία έχει τιμή εκκίνησης τα 29.390 ευρώ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 1.333 cc
Ισχύς: 140 ps/ 6.000rpm
Ροπή: 260 Nm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο 7 διπλού συμπλέκτη σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,8 sec
Τελική ταχύτητα: 205 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5,8 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Μεικτή κατανάλωση: 8,1 l/100 km (τιμή δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 132 gr/km
Βάρος: 1.336 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.568/2.034/1.576 mm
Μεταξόνιο: 2.720 mm
Χώρος αποσκευών: 513 lt
Τιμή: από 25.290 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το νέο Renault Arkana στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το Renault Arkana (+τιμές)
Νέο Renault Arkana: Στιλ και πρακτικότητα από ένα πρωτοποριακό σπορ crossover