Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS

Ελλάδα 16:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

H Nissan έκανε κίνηση-ματ στον ανταγωνισμό, εφοδιάζοντας το ήδη δημοφιλές Micra με νέους υπέρ-τροφοδοτούμενους κινητήρες αλλά και αναβαθμισμένο εξοπλισμό.

Advertisement
Advertisement

Είχαμε στα χέρια μας έκδοση με τον 1.0 IG-T που προσφέρει 100 άλογα και αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τις Renault και Mitsubishi. Μία μονάδα που προσφέρει 100 άλογα (υπάρχει και πιο ισχυρή, με 117) και 160 Nm ροπής και έρχεται να δώσει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον 0.9 Τ που εφοδίαζε το Micra.

Με +10 άλογα, με +20 Nm ροπής, -15 γραμμάρια ρύπων ανά χιλιόμετρο και -0.7 λίτρα κατανάλωσης ανά 100 χιλιόμετρα. Τιμές συνδυάζονται με βελτιωμένη απόκριση του κινητήρα και καλύτερη επιτάχυνση (10.9 sec τα 0-100) που ήρθαν μέσω μίας σειράς αλλαγών που περιλαμβάνουν διαχωρισμό ψύξης, ηλεκτρονικούς ενεργοποιητές βαλβίδων ανακούφισης του Turbo, επίστρωση plasma αντί χιτωνίων στους κυλίνδρους, κυλινδροκεφαλή με ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής και πλαστικό κάλυμμα, ελαστικό βοηθητικό ιμάντα και σφυρήλατο στροφαλοφόρο άξονα από χάλυβα.

Advertisement
Advertisement

Με την έκδοση με το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων X-Tronic να είναι καθ’οδόν, στο Micra που οδηγήσαμε, το νέο κινητήριο σύνολο συνεργαζόταν με 5άρι μηχανικό κιβώτιο.

Τι είδαμε λοιπόν στις ημέρες που οργώσαμε τους δρόμους της πρωτεύουσας; Πως η Nissan προχώρησε σε μία κίνηση απαραίτητη, καθώς επιτρέπει πλέον στο Micra να κινείται ακόμα πιο σβέλτα, να είναι πρόθυμο και δραστήριο όταν βρεις μπροστά σου δρόμο για να πατήσεις και λίγο το γκάζι. Και παρότι η μέγιστη τιμή ροπής των 160 Nm προσφέρεται σχετικά ψηλά για υπέρ-τροφοδοτούμενο σύνολο) στις 2.750 rpm), αυτό δεν επηρεάζει ιδιαιτέρως την αίσθηση που αποκομίζεις όταν βρίσκεις πεδίο να επιταχύνεις.

Advertisement

Ο 3κύλινδρος χιλιάρης είναι ήσυχος και συνεργάζεται αρμονικά με το 5άρι μηχανικό κιβώτιο, εξασφαλίζοντας ευχάριστη συνύπαρξη με το ιαπωνικό μοντέλο. Υπάρχει και η πιο ισχυρή έκδοση για τους πιο ανήσυχους αλλά εδώ, στα 100 άλογα, όλα γίνονται με όρεξη, δίχως να ‘ιδρώνει’ πουθενά. Σε ότι αφορά σε επιδόσεις, όπως είδατε και πιο πάνω, το αναβαθμισμένο Micra είναι σε όλα… ‘συν’!

Advertisement

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως τα παραπάνω έρχονται με το αντίθετο πρόσημο στους τομείς που πρέπει. Κατέβηκαν οι εκπομπές ρύπων, πράγμα που συνεπάγεται οικονομική ελάφρυνση αλλά οι καλύτερες επιδόσεις επιτυγχάνονται και με περισσότερη οικονομία στην κατανάλωση. Παρότι για να πιάσεις τις εργοστασιακές τιμές πρέπει να έχεις δεξί πόδι μονίμως… πούπουλο, οδηγώντας με ρεαλιστικούς ρυθμούς για την καθημερινότητα μας στην πόλη, οι τιμές της κατανάλωσης θα έχουν το 5 μπροστά. Όχι κι άσχημα για βενζίνη!

Όμως το τι υπάρχει κάτω από το καπό, δεν είναι το μοναδικό νέο στοιχείο. Είπαμε στην αρχή πως το Micra ‘αναβαθμίστηκε’ και αυτή είναι η πιο ταιριαστή λέξη. Κι αυτό διότι προσφέρεται με το νέο σύστημα ψυχαγωγίας NissanConnect. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας που βελτιώνει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ οδηγού και οχήματος. Με απρόσκοπτη και διαισθητική ενσωμάτωση του δικού σας smartphone με το αυτοκίνητο, καθώς και τη δυνατότητα ενημερώσεων του χάρτη και του λογισμικού με τη μέθοδο Over The Air (OTA). Τα Apple CarPlay και Android Auto συμπεριλαμβάνονται ως στάνταρ από την έκδοση εξοπλισμού Acenta, το δεύτερο δηλαδή επίπεδο εξοπλισμού.

Advertisement

Επίσης διαθέσιμη είναι μία επίσης νέα εφαρμογή που ονομάζεται ‘Πλοήγηση από Πόρτα σε Πόρτα’ (Door to Door Navigation) με την οποία μπορείτε να προγραμματίσετε τις διαδρομές σας, μέσω κινητού, πριν καν βγείτε από το σπίτι. Το νέο NissanConnect διαθέτει επίσης το TomTom Premium Traffic, το οποίο παρέχει εξαιρετικά ακριβή δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο για τη βελτιστοποίηση του χρόνου ταξιδιού. Όλα αυτά είναι προσβάσιμα μέσω μίας οθόνης αφής 7 ιντσών, η οποία είναι ενσωματωμένη κεντρικά στο ταμπλό. Παρότι διατηρεί τις διαστάσεις που είχε και στην προηγούμενη γενιά του συστήματος, έχει πλέον λιγότερα σκληρά πλήκτρα και μια νέα δυνατότητα λειτουργιών πολλαπλής αφής.

Όλα αυτά, στο γνωστό ελκυστικό περιτύλιγμα που μας συστήθηκε πριν από δύο χρόνια αλλά σε αυτό το διάστημα δεν έχει χάσει το… σουξέ του. Αυτή η γενιά του Micra είναι άκρως ελκυστική, παίρνει αν θέλετε το αίμα της πίσω για παλαιότερες σχεδιαστικές ‘αμαρτίες’ των Ιαπώνων. Αλλά το παρελθόν είναι παρελθόν και το ασχημόπαπο έγινε κύκνος. Δυναμικός κύκνος με τους νέους κινητήρες, που σίγουρα θα δυναμώσουν και τη θέση του στην αγορά, σε μία κατηγορία με σταθερά έντονο ανταγωνισμό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 100 PS/5.000 rpm
Ροπή: 160 Nm/2.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 184 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 10,9 sec
Μέση κατανάλωση (/100 km): 4.5-4.6 lt
Εκπομπές CO2: 103-105 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.999/1.743/1.455 mm
Βάρος: 1060-1105 kg
Χώρος αποσκευών: 300 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 100.94 €
Τιμή: από 14.290€ (έκδοση Energy)