Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes GLE 300 d 4MATIC Coupe

Ελλάδα 3:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Mercedes GLE 300 d 4MATIC Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes GLE 300 d 4MATIC Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το μεγάλο κουπέ SUV της Mercedes πέρα από το αδιαμφισβήτητο κύρος έχει να επιδείξει και πολλά άλλα ισχυρά σημεία.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο που θα σκεφτεί ο οδηγός της συγκεκριμένης έκδοσης της Mercedes GLE 300 d 4MATIC Coupe είναι το πόσο άδικες είναι οι διαφαινόμενες εξελίξεις για τους κινητήρες πετρελαίου. Και αυτό γιατί η καθημερινή επαφή εξακολουθεί να δικαιώνει όσους υποστηρίζουν πως για την ώρα οι diesel αποτελούν την πιο ορθολογική λύση για τα μεγάλα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα SUV με μήκος σχεδόν 5,0 μέτρων, με τετρακίνηση και βάρος που ξεπερνά τους 2,3 τόνους, που αν ο οδηγός του δείξει μια μικρή αυτοσυγκράτηση μπορεί να δει ακόμα και κοντά στα 7,0 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα στην αντίστοιχη ένδειξη στον ψηφιακό πίνακα οργάνων. Τιμή αν μη τι άλλο εξαιρετική.

Advertisement
Advertisement

Από την άλλη, αν θελήσει να πατήσει βαθιά το γκάζι μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα σε μόλις 6,8 δεύτερα και αν συνεχίσει να φτάσει σχεδόν τα 230 χλμ./ ώρα, με τα 550 Nm του τετρακύλινδρου diesel να δηλώνουν το παρόν από το ρελαντί και να μην κομπιάζουν πουθενά. Ειδικά με το boost από το ήπια υβριδικό σύστημα με το παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα των 48V.

Αρωγός σε κάθε περίπτωση και το αυτόματο κιβώτιο των 9 σχέσεων, που συνεργάζεται πολύ καλά με το δίλιτρο σύνολο και διακρίνεται για το γρήγορο kick down του. Που βοηθά στην επίτευξη των πολύ καλών χρόνων των ρεπρίζ και κατά συνέπεια στις γρήγορες προσπεράσεις, τόσο σε εθνικές οδούς όσο και σε επαρχιακούς δρόμους με αλλεπάλληλες στροφές.

Advertisement

Εδώ το μεγάλο SUV κουπέ μπορεί να δείχνει τις διαστάσεις και τον όγκο του, αλλά αυτό δε θα ενοχλήσει τον οδηγό. Που αν μπορεί να εκμεταλλευθεί όλο το πλάτος του δρόμου, τοποθετεί όπως θέλει την GLE και κινείται πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε ευθύς εξαρχής. Χάρη και στα αυξημένα επίπεδα πρόσφυσης που εξασφαλίζει η στάνταρ τετρακίνηση και τις πολύ καλές ρυθμίσεις της ανάρτησης, που προαιρετικά -μην κάνετε εδώ… τσιγκουνιές- είναι πνευματική.

Και απορροφά σχεδόν καθολικά τις ανωμαλίες των δρόμων, και ελαχιστοποιεί τις ταλαντώσεις και τις μικρό-μετακινήσεις του αμαξώματος. Για έντονες κλίσεις στις στροφές ούτε λόγος και αυτό παρά τη σημαντική απόσταση από το έδαφος, ενώ ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα οι μέχρι και πέντε επιβάτες θα κατέβουν (σχεδόν) καθόλου ταλαιπωρημένοι.

Advertisement

Λογικό μιας και οι χώροι είναι άνετοι -παρά την έντονη κλίση της οροφής το εσωτερικό ύψος στο πίσω κάθισμα είναι κάτι παραπάνω από επαρκές- και ο εξοπλισμός πλήρης από όλες τις απόψεις.

Έτσι χάρη και στα πολλά διαθέσιμα συστήματα υποβοήθησης διευκολύνεται και το έργο του οδηγού, που σε περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης μπορεί απλά να έχει τα χέρια του στο τιμόνι και να προσέχει και να αφήσει όλα τα άλλα στα συστήματα της GLE.

Advertisement

Φυσικά, μπορεί να κάνει χρήση και των φωνητικών εντολών και της ψηφιακής βοηθού του MBUX, του εξελιγμένου συστήματος infotainment της Mercedes με τη μεγάλη οθόνη, που αποτελεί ενιαίο οπτικά σύνολο με τον επίσης μεγάλο, ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Γενικά στην GLE Coupe είναι τα πάντα μεγάλα, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κινείται με άνεση σε βατούς έως λιγότερο βατούς χωματόδρομους και να περνά μέσα από νερό κάποιου βάθους. Για κάτι παραπάνω πέρα από την άσφαλτο ο οδηγός της θα πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο το σεβαστό της βάρος όσο και τα ασφάλτινα λάστιχα, ενώ είναι βέβαιο πως το κόστος των ενδεχόμενων επισκευών σε περίπτωση κάποιου παραστρατήματος θα λειτουργήσει ως φρένο.

Το ίδιο ισχύει και για το κόστος αγοράς της GLE 300 d Coupe, που είναι η βασική της γκάμας και ξεκινά από τις 102.799,99 ευρώ. Και μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των εξτρά.

Πόσο καθόλα σεβαστό μεν αλλά λογικό για το μέγεθος, την κατηγορία, το status αλλά και τις δυνατότητες του μεγάλου SUV κουπέ της Mercedes, που επιπρόσθετα καλύπτει και πολύ καλά το ρόλο του «τα κάνω όλα».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA MERCEDES GLE 300 d 4MATIC Coupe
Κινητήρας diesel: 1.992 cc
Iσχύς: 272 PS + 20 PS MHEV 48V
Ροπή: 550 Nm + 200 Nm MHEV 48V
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 9 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,8 sec
Τελική ταχύτητα: 226 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 6,8 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 179 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 152 €
Βάρος: 2.320 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.939/2.010/1.730 mm
Μεταξόνιο: 2.935 mm
Χώρος αποσκευών: 655- 1.790 lt
Τιμή: από 102.799,99 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Η Mercedes-AMG C 63 S E Performance των 680 ίππων
Καραβιές από Mercedes ήρθαν στην Ελλάδα
Οδηγούμε την Mercedes-AMG GT 63 S E Performance