Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes CLA Coupe 250 e Plug-in Hybrid

Ελλάδα 18:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Mercedes CLA Coupe 250 e Plug-in Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes CLA Coupe 250 e Plug-in Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Mercedes CLA είναι η καλύτερη έκδοση της οικογένειας A-Class, με sportive coupe εμφάνιση και χαρακτηριστικά. Η υβριδική έκδοση υπόσχεται να βάλει στο παιχνίδι και το πλεονέκτημα της οικονομίας κίνησης. Θα τα καταφέρει;

Advertisement
Advertisement

Η οικονομία καυσίμου και οι χαμηλοί ρύποι της έκδοσης 250e ίσως μπορούν να αναδείξουν και μία πρακτική πλευρά της sportive CLA.

Η Mercedes CLA είναι ένα επιθυμητό μικρό αυτοκίνητο, η οποία γεννά τις προσδοκίες και προετοιμάζει τον οδηγό/ιδιοκτήτη της για το επόμενο (μεγαλύτερο) μοντέλο της Mercedes. Έχει μία θέση στα έντονα ή (αν θέλετε) ξεχωριστά μοντέλα της μάρκας, εμπνέει ασφάλεια όταν την οδηγείτε γρήγορα κινείται ταχύτατα και με άνεση στον αυτοκινητόδρομο, ανεξάρτητα από τον κινητήρα, που «φορά». Η εξωτερική της εμφάνιση έχει έντονη προσωπικότητα και έχει φανατικούς οπαδούς, όσο και haters. Όμως το εσωτερικό της με την τεχνολογία, την συνδεσιμότητα και την ποιότητα κατασκευής και υλικών είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της και αρέσει σε όλους. Τόσο ώστε να χαρακτηριστεί από το τμήμα marketing ως… selling point (στοιχείο πώλησης).

Τι είναι η CLA 250 e

Advertisement
Advertisement

Η Mercedes CLA κυκλοφόρησε το 2013, ως τετράθυρη παραλλαγή της A-Class (δεύτερης γενιάς), η οποία έφερε το μοντέρνο στυλ της CLS στην compact και ως τότε συντηρητική κατηγορία. Το τελευταίο μοντέλο, που παρουσιάστηκε το 2019 μαζί με το αντίστοιχο Shooting Brake/Station Wagon, ακολουθεί μια παρόμοια συνταγή, κλέβοντας λίγη από την πρακτικότητα στο όνομα της sportive οδικής συμπεριφοράς και στο να γίνει το μοντέλο του επιθυμητό. Εδώ προσθέστε την υβριδική τεχνολογία και ένα σημαντικό πλεονέκτημα εμφανίζεται αλλάζοντας τα δεδομένα.

Η CLA 250 e Plug-in Hybrid συνδυάζει τη δυναμική και την αποδοτικότητα ενός ηλεκτροκινητήρα με την αυτονομία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης . Στο επίκεντρο βρίσκονται η δυναμική οδική συμπεριφορά και η πρακτικότητα, που (εδώ) αλληλοσυμπληρώνονται. Ο ηλεκτροκινητήρας εξασφαλίζει πρόσθετη δύναμη στην επιτάχυνση ή κινεί το αυτοκίνητο στην πόλη πλήρως ηλεκτρικά (με αυτονομία μέχρι 75 χιλιόμετρα) ώστε να μπορείτε να καλύπτετε τις καθημερινές διαδρομές σας άνετα με οικονομία καυσίμου χωρίς εκπομπές ρύπων.

Advertisement

Μετά λοιπόν την PHEV Α 250 e (hatchback και sedan) ακολούθησαν οι εκδόσεις CLA (Coupe και Shooting Brake) και GLA συμπληρώνοντας την γκάμα της A-Class και δίνοντας έτσι ακόμα περισσότερες επιλογές στον υποψήφιο αγοραστή. Όπως σε όλα τα μοντέλα «EQ» της Mercedes η CLA Coupe 250 e δεν διαφέρει αισθητικά από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου, παραμένοντας κομψή προτάσσοντας τον δυναμικό και ξεχωριστό χαρακτήρα του 4θυρου κουπέ αμαξώματός της.

Advertisement

Κινητήρας: Αυτονομία, οικονομία, χαμηλοί ρύποι

Μπορεί να μην άλλαξε κάτι στον κινητήρα εσωτερικής καύσης όμως η προσθήκη ενός ηλεκτρικού μοτέρ βελτίωσε την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων και τον έκανε πρωταγωνιστή της κατασκευής. Ο θερμικός κινητήρας, που εφοδιάζει την CLA 250 e είναι ο ίδιος με των υπόλοιπων εκδόσεων της A-Class και συνδυάζει αυτόν των 1.330 κ.εκ. (160 ίππων) με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 102 ίππων. Συνδυαστικά η ισχύς είναι στους 218 ίππους (450 Nm ροπής) που κινούν τους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων. Το βάρος της φτάνει τα 1.725 κιλά κάτι που οφείλεται στα επιπλέον κομμάτια της Plug-In Hybrid τεχνολογίας (μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρας κλπ).

Μόλις επιταχύνετε η CLA 250 e χρησιμοποιεί και τις δύο πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα να δίνει μία πολύ καλή αίσθηση της ταχύτητας (τόσο από στάση όσο και εν κινήσει). Στις καθημερινές μετακινήσεις «χρησιμοποιεί» αποκλειστικά την ηλεκτρική ενέργεια των μπαταριών της. Σε οδήγηση μέχρι τα 140 χλμ./ώρα μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά και για απόσταση 75 χιλιομέτρων (περίπου). Όταν χρειαστεί επιπλέον δύναμη, «μπαίνει στο παιχνίδι» ο θερμικός κινητήρας ο οποίος παράλληλα βοηθά στην επαναφόρτιση των μπαταριών όπως και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας.

Advertisement

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η μέση κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 5,4 λτ./100 χλμ. σε μεικτές συνθήκες. Τέλος, οι μπαταρίες φορτίζουν σε 1 ώρα και 45 λεπτά από ένα wallbox ισχύος 7,4 kW., ενώ από απλή οικιακή πρίζα χρειάζονται περίπου 5 ώρες και 30 λεπτά. Από ταχυφορτιστή η ανάκτηση του 80% της μπαταρίας της CLA 250 e γίνεται σε μόλις 25 λεπτά.

Εσωτερικό: Κορυφαία ποιότητα & high-tech διάκοσμος

To εσωτερικό της CLA 250 e δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες εκδόσεις δίνοντας κορυφαία επίπεδα ποιότητας κατασκευής και φινιρίσματος, αλλά και ιδιαίτερα high-tech διάκοσμο με το σύστημα MBUX να έχει τον πρώτο ρόλο και σε αυτή την έκδοση. Αντίστοιχα ίδιοι με την υπόλοιπη σειρά CLA είναι και οι διαθέσιμοι χώροι για τους επιβάτες, με το χώρο για τα κεφάλια των πίσω να είναι στα όρια του ικανοποιητικού λόγω της coupe σχεδίασης. Ο αντίστοιχος για τα πόδια, όμως είναι παραπάνω, από ικανοποιητικός. Ο χώρος αποσκευών έχει χάσει 70 λίτρα (390 από 460) για να χωρέσουν, τα συστατικά της Plug-In Hybrid τεχνολογίας.

Στο δρόμο: Άνετη sportive και οικονομική

Πιέζετε το κουμπί έναρξης και χωρίς να ακούσετε κάτι επιλέγετε το «D» (από το Drive) για την κίνηση εμπρός. Η επιλογή γίνεται από δεξιά με το χειριστήριο των… καθαριστήρων σύμφωνα με τον Αμερικάνικο τρόπο κάτι που απαιτεί προσαρμογή για όσους δεν γνωρίζουν. Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη εμπλοκή στην κίνηση (με την επιλογή ταχυτήτων) υπάρχουν τα paddles πίσω από το τιμόνι. Βέβαια μην περιμένετε τις αντιδράσεις και την αμεσότητα των μοντέλων AMG, αφού συνήθως το ηλεκτρονικό σύστημα του κιβωτίου θα σας προλαβαίνει. Στις επιλογές Eco και Comfort το αυτοκίνητο κινείται υβριδικά με προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση.

Ξεκινά με την ενέργεια από τις μπαταρίες ηλεκτρικά και όταν χρειαστεί λειτουργεί και ο βενζινοκινητήρας. Στο πρόγραμμα Sport τα δύο μοτέρ λειτουργούν μαζί, η απόκριση στο γκάζι είναι περισσότερο άμεση και έντονη, το κιβώτιο κρατά τις ταχύτητες ψηλά (λίγο πριν το κόκκινο) ενώ το τιμόνι γίνεται λίγο πιο σκληρό. Θα θέλαμε στο Sport να ακούγετε (έστω και ψεύτικα μόνο από τα ηχεία του αυτοκινήτου) το μοτέρ της βενζίνης λίγο διαφορετικά, ίσως με μία πραγματικά sport χροιά και όχι ο θόρυβος από τον κινητήρα.

Έτσι αποφασίσαμε να μείνουμε στο Comfort και να αφήσουμε τις επιλογές των ταχυτήτων στο αυτόματο κιβώτιο. Εκεί η Mercedes-Benz CLA Coupe 250 e είναι ευχάριστη παραμένοντας σταθερή στις μεγάλες ταχύτητες σε ανοιχτό δρόμο, αλλά και αρκετά άνετη παρά τη σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησής της.

Αυτή μόνο σε έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες θα «ενοχλήσει» με την απόσβεσή της κάτι που οφείλεται στην αύξηση του βάρους της σε σχέση με τις απλές εκδόσεις. Το βάρος ευθύνεται και για την αλλοίωση της συμπεριφοράς της σε δρόμο με στροφές, εκεί όπου έχει χάσει λίγο την κατευθυντικότητα (το turn in στα Ελληνικά). Το τιμόνι παραμένει τόσο βαρύ όσο θέλουμε χωρίς να κουράζει και προσφέρει καλή αίσθηση όπως και τα φρένα της.

Ότι έχασε σε δρόμο με στροφές και ταχύτητα, η CLA Coupe 250 e, το κέρδισε στην κίνηση στην πόλη και στις μικρές αποδράσεις εκτός πόλης, εκεί η κατανάλωση των 4,5 lt/100 χλμ, η ήσυχη λειτουργία από τον ηλεκτροκινητήρα θα σας κάνουν να δείτε το compact, coupe/sedan με άλλο μάτι. Μας έκανε εντύπωση η φόρτιση κατά την κίνηση η οποία δεν ξενίζει καθώς δεν επιβραδύνει έντονα το αυτοκίνητο και έτσι δεν απαιτεί προσαρμογή.

Τελικά να μπει η CLA στην πρίζα;

H Plug-In Hybrid έκδοση της CLA ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα και το στυλ της, ενισχύοντας το premium πακέτο της με καλές επιδόσεις, οδική συμπεριφορά υψηλή αυτονομία ως ηλεκτρικό, ποιότητα και high-tech εσωτερικό αλλά και χαμηλές τιμές κατανάλωσης και ρύπων. Δεν μας άρεσε, ο θόρυβος στις επιταχύνσεις, η απόσβεση εγκάρσιων ανωμαλιών και ο μικρότερος χώρος αποσκευών. Η CLA 250 e της δοκιμής μας, κοστίζει (από) 47.190 ευρώ. Με λιανική τιμή προ φόρων, κάτω από 40.000 ευρώ (33.844 ευρώ) και εκπομπές CO2 μόλις 31 γρ./χλμ. αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εταιρικό αυτοκίνητο. Αν μάλιστα οι μπαταρίες της είναι φορτισμένες, τότε κινείστε καθημερινά ηλεκτρικά και το ντεπόζιτο της παραμένει γεμάτο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Mercedes CLA Coupe 250 e Plug-in Hybrid
Κινητήρας: 1332 cc
Ισχύς: 218 PS/-rpm (συνδυασμένη δύναμη ηλεκτροκινητήρας και βενζινοκινητήρας)
Ροπή: 450 Nm/- rpm (συνδυασμένη ροπή ηλεκτροκινητήρας και βενζινοκινητήρας)
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 6,8 sec
Τελική ταχύτητα: 240 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 1,4lt/100 km
Εκπομπές CO2: 34 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4688×1830 x1439 mm
Μεταξόνιο: 2729mm
Βάρος: 1725 kg
Χώρος αποσκευών: 390 lt
Τιμή: Από 47.190 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

H νέα plug-in υβριδική γκάμα της Mercedes

Το Mercedes me Charge απλοποιεί τη διαδικασία φόρτισης

Mercedes A250e: 218 άλογα στα 1,33 λίτρα