Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia Sportage 1.6T 180 PS 2WD 7DCT

Ελλάδα 8:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Kia Sportage 1.6T 180 PS 2WD 7DCT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia Sportage 1.6T 180 PS 2WD 7DCT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με ένα Sportage που τραβά τα βλέμματα σαν μαγνήτης η Kia πραγματοποιεί ένα ακόμη άλμα. Πόσο μεγάλο είναι αυτό;

Advertisement
Advertisement

Η κορεατική εταιρία έχει ξεκινήσει φορτσάτη τη χρονιά με ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουμε δοκιμάσει έως τώρα. Το EV6. Και μερικές μέρες πιο μετά έρχεται η ώρα της δοκιμής ενός SUV που λογικά θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία του. Το νέο Sportage.

Όσο πετυχημένο και αν είναι σχεδιαστικά το σχήμα του, όσο ανεξίτηλο και αν παραμένει το ντιζάιν στο πέρασμα του χρόνου, όταν ένα μοντέλο ακολουθεί μια σταθερή πεπατημένη κινδυνεύει να μη δείχνει ενδιαφέρον. Οι Κορεάτες έχουν κάνει ακριβώς το αντίθετο. Όχι επειδή αναζητούν κάποια σταθερά στον σχεδιασμό των μοντέλων τους, αλλά επειδή τολμούν και προσαρμόζονται στο πνεύμα της εποχής.

Τρανή απόδειξη, το νέο Sportage με την space σχεδίαση, την Opposites United, όπως την αποκαλούν οι Κορεάτες της Kia και όπως αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στο EV6. Ακόμη και στο μαύρο Sportage της δοκιμής μας, ήταν συχνό φαινόμενο τα βλέμματα οδηγών και περαστικών να καρφώνονται στην μεγάλη μάσκα με τα φωτεινά LED τύπου μπούμερανγκ. Ειδικότερα με το GT Line πακέτο όπου το σύνολο του αμαξώματος υπερθεματίζεται με περισσότερες λεπτομέρειες σε glossy black.

Advertisement
Advertisement

Το πίσω μέρος καταφέρνει να ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία το πολύ ελκυστικό αμάξωμα που δείχνει τόσο δυναμικό και τόσο κόμπακτ όσο χρειάζεται για να το ξεχωρίζεις από τον αχταρμά των SUV. Μιλώντας με νούμερα, το μήκος φτάνει τα 4,515 μέτρα, το πλάτος τα 1,865 και το ύψος με τις ράγες τα 1,65 μέτρα. Πάνω-κάτω φέρτε στο νου σας ένα Tucson για να έχετε μια εικόνα μεγέθους.

Και όπως ισχύει για το αμάξωμα, έτσι και στο εσωτερικό το Sportage διαφοροποιείται σχεδόν ολοκληρωτικά από το Tucson. Άλλωστε δεν είναι μυστικό πως και τα δύο SUV μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη. Ακόμη όμως και αν υπάρχουν κοινές λεπτομέρειες (από το μενού του infotainment μέχρι τον πίσω υαλοκαθαριστήρα που κατεβαίνει από πάνω προς τα κάτω), το Sportage καταφέρνει να έχει το δικό του χαρακτήρα.

Advertisement

Ο οποίος προσωπικά θεωρώ πως είναι λίγο πιο ενδιαφέρον χάρη σε μια πιο οδηγοκεντρική διάθεση που σου δίνει και το ελαφρώς κυρτό κρύσταλλο που περνά μπροστά από τις δύο οθόνες με διαγώνιο 12,3’’ έκαστη. Η κεντρική είναι εξαιρετική σε γραφικά και σε απόκριση με εύκολο μενού. Χαμηλότερα υπάρχει η πολύ έξυπνη σειρά των απτικών ρυθμίσεων που εναλλάσσεται από εκείνες του κλιματισμού σε αυτές του μενού. Κάτι πολύ έξυπνο που είδαμε για πρώτη φορά στο EV6.

Από εκεί και πέρα η ποιότητα κατασκευής προσεγγίζει premium προδιαγραφές με μαλακά πλαστικά και προσεγμένη συναρμολόγηση. Την αίσθηση της πολυτέλειας τονίζει και η φαρδιά κεντρική κονσόλα με τον επιλογέα- διακόπτη του αυτόματου κιβωτίου, ενώ μερικά εκατοστά πιο πίσω βρίσκεται και ο επιλκογέας του Drive Mode με τα τρία προφίλ κίνησης (Eco, Normal, Sport).

Advertisement

Όσο για τους χώρους, αυτοί είναι μεγάλοι και άνετοι. Για την ακρίβεια, θα έλεγα πως είναι από τους μεγαλύτερους, μιας και οι πίσω κάθονται αρχοντικά και με όλες τις ανέσεις. Μέχρι και θύρες Type-C υπάρχουν στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων (και αυτό το είδαμε για πρώτη φορά στο EV6). Τουλάχιστον ικανοποιητικός είναι και ο χώρος αποσκευών που μπορεί να υπολείπεται ελάχιστα σε σχέση με αυτόν του Tucson αλλά τα 562 λίτρα του φτάνουν και περισσεύουν.

Advertisement

Και πάμε στα μηχανολογικά. Τo Sportage διαθέτει μια ευρεία γκάμα κινητήρων (όλοι με 48βολτο ήπια υβριδικό σύστημα, εξαιρούνται οι φουλ hybrid), κιβωτίων και τετρακίνησης που μπορείτε να δείτε εδώ. Το μοντέλο της δοκιμής μας είναι από τις εκδόσεις που θα αποκτήσουν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, αυτή με τον turbo 1.600άρη που αποδίδει 180 ίππους και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Μάλιστα, ο drive-by-wire διακόπτης δίνει ένα πιο high-tech αέρα σε σχέση με τον χειροκίνητο επιλογέα.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας είναι δυνατός και ροπάτος από τις χαμηλές στροφές λειτουργίας του με σύμμαχο και το mild hybrid σύστημα, ενώ οι επιδόσεις καλύπτουν τον πλέον απαιτητικό. Όσο για την κατανάλωση, ανάλογα με το στιλ οδήγησης, κυμαίνεται κάπου στα 8,5 λίτρα/100 χλμ., ενώ στο ταξίδι μπορεί να συγκρατηθεί αρκετά πιο κάτω. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η αποδέσμευση της μετάδοσης από τον κινητήρα που περιστασιακά απενεργοποιείται για βέλτιστο όφελος.  Εννοείται πως μεγάλο ρόλο παίζει και το αυτόματο διπλόδισκο 7άρι κιβώτιο που αλλάζει ομαλά και γρήγορα τις σχέσεις του. Από στάση είναι γρήγορο στις αλλαγές των θέσεων (D, R, P). Περνώντας στα ψιλά γράμματα, αυτό που θα ήθελα είναι κατά την εκκίνηση από στάση το γκάζι να μην είναι τόσο άμεσο ώστε η επιτάχυνση να είναι πιο ομαλή.

Από εκεί και πέρα το Sportage είναι απολαυστικό στο ταξίδι με κορυφαία επίπεδα άνεσης και μια γεμάτη αίσθηση που παραπέμπει σε μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς και να ταξιδεύεις με περισσότερα χλμ./ώρα από όσα νομίζεις. Βγαίνοντας από τον αυτοκινητόδρομο γίνεται άμεσα αντιληπτό το δύσκαμπτο πλαίσιο και η ευκολία που το Sportage βγαίνει από τις στροφές. Τόσο εντυπωσιακά και με τόσο μικρές κλίσεις που κυρίως η υπερυψωμένη θέση σου θυμίζει πως βρίσκεσαι σε ένα SUV.

Εδώ παίζει ρόλο και η σχετικά σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης (πίσω πολλαπλών συνδέσμων) με τις 18άρες ζάντες. Ναι, μεν, προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα άνεσης, αλλά μην περιμένετε η απορροφητικότητα να είναι στα επίπεδα ενός… υπεράνετου SUV. Για να το κάνω πιο σαφές, ένα Tucson είναι λίγο πιο άνετο, αφού το Sportage εστιάζει περισσότερο στο δυναμικό στοιχείο, δίχως αυτό να σημαίνει πως τα 17 εκατοστά απόστασης από το έδαφος είναι λίγα για βόλτες μακριά από την άσφαλτο. Όσο για τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ αυτά είναι στον προαιρετικό εξοπλισμό και προσφέρονται μόνο στην GT-Line έκδοση.

Από εκεί και πέρα τα φρένα είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικά, το πεντάλ έχει πολύ καλό πάτημα, ενώ αντέχουν στα απανωτά φρεναρίσματα δίχως να «βράζουν». Το τιμόνι έχει μια κάπως τεχνητή αίσθηση που με τον καιρό θα την αγνοήσεις. Ειδικότερα όταν οδηγείς στο Sport που τα πάντα (κινητήρας/ κιβώτιο/ τιμόνι) γίνονται πιο ζωηρά στη λειτουργία τους. Προσωπικά, κινήθηκα στο πιο χαλαρό Eco και μερικές φορές στο Normal.

Συνοψίζοντας, το νέο Sportage δεν είναι απλά καλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά καλύτερο από τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας του. Για αυτό και δικαιολογημένα τοποθετείται ήδη στις κορυφαίες επιλογές με όπλο τόσο τον ολοκληρωμένο του χαρακτήρα σε κάθε επίπεδο, όσο και από την 7ετή εγγύηση ή τα 5 χρόνια δωρεάν σέρβις.

Αν είναι ακριβό; Σίγουρα, ναι, καθώς οι τιμές ξεκινούν από τις 30.490 ευρώ. Σχεδόν τα πάντα δεν έχουν όμως ακριβύνει; Από το σούπερ μάρκετ μέχρι τα καύσιμα και την ενέργεια. Όσοι βρίσκεστε σε φάση αγοράς νέου αυτοκινήτου, θα το γνωρίζετε ήδη… Εμείς, κάθε φορά που βλέπουμε να έρχεται κάποιο e-mail με νέο τιμοκατάλογο, απλά κρατάμε την ανάσα μας…

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Kia Sportage 1.6T 180 PS 2WD 7DCT 48V
Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 180 PS/ 5.500 rpm
Ροπή: 265 Nm/ 1.500-4.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 8,8 sec
Τελική ταχύτητα: 201 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,3-6,7 / 8,0 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 142-151 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.515 x 1.865 x 1.650 mm
Μεταξόνιο: 2.680 mm
Βάρος: 1.580 kg
Χώρος αποσκευών:562 / 1.751 lt
Τιμή από 32.790 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Kia EV6 Long Range AWD
Δοκιμή: Hyundai Tucson 1.6Τ Full Hybrid
Δοκιμή: Audi Q5 40 TDI Hybrid Quattro S Tronic