Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Fiat Tipo Cross 1.0 100 PS

Ελλάδα 16:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Fiat Tipo Cross 1.0 100 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Fiat Tipo Cross 1.0 100 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

To Fiat Tipo φοράει μια νέα περιπετειώδη περιβολή και ορμάει στην κατηγορία C-Crossover με όπλα του την υψηλή πρακτικότητα, το μοντέρνο look και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Η επιστροφή του ονόματος «Tipo» στους καταλόγους της ιταλικής φίρμας ήταν μια ορθή απόφαση, ωστόσο -μετά από 4 χρόνια- η εταιρεία πρόσθεσε στην γκάμα του οικογενειακού μικρομεσαίου μοντέλου και μια δυναμική crossover έκδοση.

Ο λόγος είναι… αυτονόητος. Η κατηγορία των SUV και των crossover σημειώνουν μεγάλη αύξηση πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που δεν άφησε τη Fiat με… σταυρωμένα τα χέρια. Το αποτέλεσμα είναι να κρατήσουν τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του Tipo με την εξαιρετική ευρυχωρία και το κορυφαίο value for money, προσθέτοντας και ένα πιο crossover στυλ.

Το νέο μέλος στην οικογένεια του Tipo, η έκδοση Cross, εξοπλίζεται με στοιχεία που ενισχύουν τον περιπετειώδη χαρακτήρα και το δυναμικό του στυλ. Επομένως, δίπλα στα hatchback, sedan και Station Wagon κάθεται το νέο Tipo Cross κατά 40 mm ψηλότερα, επιτρέποντας μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Advertisement
Advertisement

Με δυναμικό και περιπετειώδες look
Στην εμπρός μάσκα δεσπόζει το νέο λογότυπο της Fiat, το οποίο πλαισιώνεται από τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Οι μυώδεις επιφάνειες του αμαξώματος και οι off-road πινελιές (στους προφυλακτήρες και στα πλαϊνά) διαχωρίζουν την κατηγορία του Cross από τις υπόλοιπες συμβατικές εκδόσεις του μοντέλου.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί και το καινοτόμο υλικό “ICE MATTE”, το οποίο αποτελεί μια νέα, σύγχρονη και εξαιρετικά κομψή εναλλακτική στις νικελ επιφάνειες. Με το συγκεκριμένο υλικό το οποίο δεν απαιτεί βαφή, οι σχεδιαστές συνδυάζουν δύο συχνά αντικρουόμενες έννοιες, εκείνες της φινέτσας και του δυναμισμού, με ένα μοντέρνο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Την ευχάριστη εικόνα του Tipo Cross ολοκληρώνουν οι ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών σε γκρι απόχρωση, χαρίζοντας μια έντονη αντίθεση με το λευκό αμάξωμα.

Advertisement

Άνετο και μοντέρνο
Περνώντας στο εσωτερικό, συναντάμε τη γνώριμη άνεση, την καλή εργονομία και υψηλή πρακτικότητα, που έχουμε δει και στις υπόλοιπες εκδόσεις του Tipo. Πίσω από το παχύ τιμόνι, υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών, ο οποίος διαμορφώνεται αναλόγως με τις πληροφορίες που θέλει ο οδηγός να έχει πάντα σε πρώτο πλάνο.

Στην κεντρική κονσόλα του «δικού» μας Tipo Cross βρίσκεται η οθόνη αφής 7 ιντσών, η οποία υποστηρίζει mirroring Apple CarPlay και Android Auto ενσύρματα. Προαιρετικά υπάρχει η οθόνη 10,25 ιντσών, η οποία «τρέχει» το νέο σύστημα πολυμέσων της φίρμας που ακούει στο Uconnect 5 και είναι το δεύτερο μοντέλο της εταιρείας (μετά το ηλεκτρικό Fiat 500), που φέρει λογισμικό Uconnect 5. Στην τελευταία περίπτωση και με κόστος 280 ευρώ επιπλέον, υπάρχει -ταυτόχρονα-και η δυνατότητα ασύρματου mirroring μέσω των εφαρμογών Apple CarPlay και Android Auto, αλλά και συμβατότητα με δίκτυα 5G.

Advertisement

Η Fiat συνδύασε μαλακά και σκληρα πλαστικά στην καμπίνα του Tipo Cross, που σε κάθε περίπτωση η συναρμογή αυτών των υλικών αφήνει μόνο θετικά σχόλια. Στόχος της ιταλικής φίρμας είναι τα υλικά να αντέξουν στον χρόνο και φυσικά δεν λείπει το μοντέρνο design με τα γκρι περιγράμματα στους κεντρικούς αεραγωγούς και το ιδιαίτερο γραφικό μοτίβο των αναπαυτικών καθισμάτων.

Η ευρυχωρία είναι δεδομένη ακόμα και για 5 άτομα, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι στα 440 λίτρα, τιμή πολύ υψηλή για τα δεδομένα της κατηγορίας. Το Fiat Tipo Cross διατίθεται και με μια πληρέστατη γκάμα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (ADAS), η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων λειτουργία αυτόνομου φρεναρίσματος και ενεργό σύστημα διατήρησης της ταχύτητας, για ακόμα πιο ασφαλείς μετακινήσεις στην πόλη, αλλά και τα ταξίδια.

Τα έχει 100… τα άλογα
Κάτω από το καπό συναντάμε για πρώτη φορά, στην οικογένεια Tipo, τον 1.0 turbo κινητήρα των 100 ίππων και 190 Nm ροπής. Συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων και όπως είναι λογικό, το σύνολο δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο. Ωστόσο, τα 100 PS μπορούν να κινήσουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς το σχεδόν 1.400 κιλά αμάξωμα. Το «ευχάριστο τράβηγμα» είναι αισθητό από αρκετά χαμηλές στροφές του κινητήρα (από 1.500 rpm) και σύμφωνα με το εργοστάσιο η μέση κατανάλωση είναι 5,7 lt/100 km. Στην πράξη και μετά από σχεδόν 200 χιλιόμετρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει γίνει εντός αστικού φόντου και χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στα βυθίσματα του δεξιού πεντάλ, η κατανάλωση που μας ανακοίνωσε το trip computer ήταν 7,8 lt/100 km.

Σημαντικό για την… τσέπη μας είναι τα χαμηλά τέλη κυκλοφορίας (84 ευρώ) με τις εκπομπές ρύπων να είναι 131 g/km (WLTP). Στην γκάμα των κινητήρων υπάρχουν και οι δύο πετρελαιοκινητήρες 1.3 MTJ και 1.6 MTJ, που προσφέρουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και σαφώς χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Ένα κλασικό family car
Στον δρόμο, ευχάριστη αίσθηση κάνει η ψηλή θέση του οδηγού που προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στην καμπίνα, καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Όλα αυτά συναινούν στον οικογενειακό χαρακτήρα που εκπέμπει το Fiat Tipo Cross, ενώ η ανάρτηση διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Μικροί κραδασμοί περνούν στην καμπίνα μόνο κατά την κρύα εκκίνηση του 3κύλινδρου κινητήρα, αλλά όταν φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία δεν παρατηρούνται θόρυβοι, ούτε και κατά την κύλιση. Η συμπεριφορά του Tipo Cross σε δρόμους με στροφές είναι ουδέτερη και προβλέψιμη. Το τιμόνι είναι ελαφρύ, εφόσον ενεργοποιηθεί το παραδοσιακό πρόγραμμα της Fiat, το CITY. Αυτό τελευταίο βοηθάει στην πιο σβέλτη περιστροφή της στεφάνης, χαρίζοντας πόντους στην ευελιξία εντός πόλης.

Η πιο value for money επιλογή
To νέο Fiat Tipo Cross ξεκινάει από τα 17.100 ευρώ συμπεριλαμβανομένου της έκπτωσης που επωφελούνται οι υποψήφιοι αγοραστές αυτή την περίοδο. Για ένα μικρομεσαίο μοντέλο, με μεγάλη ευρυχωρία, υψηλή πρακτικότητα, σύγχρονες τεχνολογίες και crossover χαρακτήρα ταιριάζει γάντι στο πεδίο των value for money αυτοκινήτων. Ο 1.0 turbo κινητήρας των 100 ίππων δεν θα ικανοποιήσει τους ανήσυχους οδηγούς, αλλά σίγουρα θα κάνει τη δουλειά που πρέπει αξιόπιστα και ευχάριστα. Παράλληλα, η Fiat προσφέρει 5ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 200.000 χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 100 PS/5.000 rpm
Ροπή: 190 Nm/1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 12,2 sec
Τελική ταχύτητα: 183 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5,7 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 131 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 84 €
Βάρος: 1.410 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.368/1.802/1.556 mm
Μεταξόνιο: 2.638 mm
Χώρος αποσκευών: 440 lt
Τιμή: Από 17.100€ (με την έκπτωση)

Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα το νέο Fiat Tipo Cross (+τιμές)
To Fiat Tipo ξεπερνά τις 500.000 μονάδες
Δοκιμάζουμε το 5θυρο Fiat Tipo 1.3 MTJ