Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το ανανεωμένο Fiat Panda Cross

Ελλάδα 9:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το ανανεωμένο Fiat Panda Cross

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το ανανεωμένο Fiat Panda Cross

ΔΟΚΙΜΕΣ

To Fiat Panda Cross ανανεώνεται ελαφρώς, αποκτά στάνταρ σύστημα πολυμέσων Uconnect και συνεχίζει να αποτελεί μια μοναδική πρόταση στη μίνι κατηγορία. Όλα αυτά με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Advertisement
Advertisement

Eπιμέλεια: Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

Πρόσφατα η πιο σκληροπυρηνική τετρακίνητη έκδοση του Panda εξοπλίστηκε με την ισχυρότερη version του 1,3 Μultijet II πετρελαιοκινητήρα Euro 6 και απόδοση στους 95 ίππους. Σήμερα, η ιταλική φίρμα προχωρά σε μια επιδερμική ανανέωση του Panda Cross, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το facelift όλης της γκάμας του μοντέλου της Fiat, που είδαμε στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς. Εξωτερικά, το Panda Cross εμπλουτίζει την παλέτα των  χρωμάτων του με δύο ακόμα (παστέλ κόκκινο Αmore και μεταλλικό γκρι Colosseo) και εξοπλίζεται με νέας σχεδίασης ζάντες αλουμινίου. Από κει και πέρα, το μοντέλο εντυπωσιάζει με την extreme όψη του, η οποία αποτελείται από τις σιδερένιες ποδιές εμπρός και πίσω και την μεγάλη απόστασή του από το έδαφος που φτάνει τα 158 χλστ. Τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου ενισχύει και η εμπρόσθια μάσκα με τους ψηλά τοποθετημένους προβολείς ομίχλης.

Advertisement
Advertisement

Με στάνταρ το σύστημα πολυμέσων Uconnect

Στο εσωτερικό του ανανεωμένου Panda Cross συναντούμε επενδύσεις με νέα υφή, δερμάτινο τιμόνι, διαφορετική γραμματοσειρά στον πίνακα οργάνων, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό προστίθεται το σύστημα Uconnect. To συγκεκριμένο περιλαμβάνει θύρα USB που χρησιμοποιείται και ως πηγή φόρτισης, θύρα Aux, αναπαραγωγή MP3, λειτουργία Bluetooth με φωνητικές εντολές, audio Streaming (μέσω smartphone), χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι και  θήκη για Smartphone στο επάνω μέρος του ταμπλό. Σε επίπεδο ποιότητας και χώρων δεν έχουμε αλλαγές. Έτσι, οι συναρμογή των σκληρών πλαστικών δεν θα προβληματίσει σε κανένα σημείο και παράλληλα 4 επιβάτες θα φιλοξενηθούν σχετικά άνετα.

Fiat-Panda-Cross-2017-640aa

Advertisement

Οδική συμπεριφορά: Σας πάει παντού και σβέλτα

Τα 95 άλογα και τα 200 Nm ροπής του 1.300άρη ντίζελ μοτέρ προσφέρουν στο αμάξωμα αρκετά καλές επιδόσεις εν κινήσει, χωρίς οι απαιτήσεις για καύσιμο να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Έτσι, ακόμη και αν το παρακάνετε με το δεξί πεντάλ, δύσκολα το trip computer θα σας δείξει πάνω από 6 λίτρα/100 χλμ. Επίσης, το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο ικανοποιεί με την αίσθησή του, ενώ η υψηλή θέση του είναι ιδιαίτερα εργονομική. Στα εκτός δρόμου κομμάτια, οι ικανότητες του Panda Cross κάνουν πολλά ακριβά SUV να ζηλεύουν. Με γωνίες προσέγγισης 24 μοίρες, διαφυγής 34 μοίρες και ράμπας 21 μοίρες, αλλά και με ελαστικά 185/65 R15 M+S, το ιταλικό μίνι μοντέλο είναι ικανό να περάσει από κομμάτια που δεν θα το φανταζόσουν. Οι compact διαστάσεις του μοντέλου, το χαμηλό βάρος του, η καλή τετρακίνησή του, αλλά και ο ροπάτος ντίζελ κινητήρας καθιστούν το Panda Cross ικανό σε κάθε τερέν.

Advertisement

Τεχνολογία τετρακίνησης

Το Fiat Panda Cross διαθέτει μόνιμη τετρακίνηση ηλεκτρονικά ελεγχόμενη. Για τη λειτουργία της χρησιμοποιείται το ESP αλλά και μπλοκέ διαφορικό.  Μέσω του περιστροφικού διακόπτη στο κέντρο του ταμπλό, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ 3 διαφορετικών προγραμμάτων κίνησης:  Auto (το ποσοστό της ροπής μοιράζεται αυτόματα), Off Road με κλείδωμα τετρακίνησης, Hill Descent Control (για κατάβαση σε ολισθηρό οδόστρωμα).

Advertisement

Με 19.000 ευρώ και πλήρη εξοπλισμό

Το κόστος απόκτησης  του Fiat Panda Cross ανέρχεται στα 19.000 ευρώ. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα προσιτό μοντέλο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Επίσης, ο βασικός του εξοπλισμός είναι πλήρης και διαθέτει μεταξύ άλλων: ESP / Hill Holder, αυτόματος κλιματισμός, αερόσακος οδηγού, αερόσακος συνοδηγού, αερόσακοι τύπου κουρτίνας, προβολείς ομίχλης, μπάρες οροφής, σύστημα Uconnect, δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια ηχοσυστήματος, ζάντες αλουμινίου 15” και άλλα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 1.248 κ.εκ. πετρελαιοκινητήρας
Ισχύς: 95 άλογα/ 3.750 σ.α.λ.
Ροπή: 20 kg/ 1.500 σ.α.λ.
Μετάδοση: Μόνιμη τετρακίνηση ηλεκτρονικά ελεγχόμενη
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 160 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 14,2 sec
Μεικτή κατανάλωση: 5,9 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 119 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 116,6 ευρώ
Bάρος: 1.155 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.705/1.662/1.657 mm
Μεταξόνιο: 2.300 mm
Aπόσταση από το έδαφος: 158 mm
Γωνία προσέγγισης/διαφυγής: 24/34
Χώρος αποσκευών: 225 λίτρα
Τιμή: 19.000€