Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε: Fiat 124 Spider 1,4 Multiair 140hp

Ελλάδα 3:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε: Fiat 124 Spider 1,4 Multiair 140hp

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε: Fiat 124 Spider 1,4 Multiair 140hp

ΔΟΚΙΜΕΣ

Mε το DNA του Mazda MX-5 και την ιταλική φινέτσα σε όλο της το μεγαλείο, το νέο Fiat 124 Spider έρχεται να μας χαρίσει…πολλά χαμόγελα όντας ένα γνήσιο roadster.

Advertisement
Advertisement

Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

H Fiat αποφάσισε να αναβιώσει το 124 Spider με έναν αρκετά πρωτότυπο και στοχευμένο τρόπο. Έτσι, οι Ιταλοί έκαναν το deal με τους Ιάπωνες, πάτησαν πάνω στην 4η γενιά του νέου Mazda MX-5, έδωσαν τον 1.400άρη MultiAir των 140 ίππων, πρόσθεσαν το δικό τους στιλ στη σχεδίαση και δημιούργησαν τη δική τους πρόταση στα 2θέσια roadster μοντέλα. Το αποτέλεσμα; Ένα roadster με μοναδικό χαρακτήρα ικανό να σε ενθουσιάσει.

Με ιταλικό design
Όπως προαναφέραμε, το ιταλικό μοντέλο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην 4η γενιά του MazdaMX-5 σε επίπεδο μηχανικών μερών, με τις μόνες διαφορές να εντοπίζονται στη σχεδίαση. Έτσι, το σχεδιαστικό τμήμα της Fiat προίκισε το νέο 124 Spider με  ρετρό στοιχεία και μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν το αφήνουν να περάσει απαρατήρητο. Τα στρογγυλεμένα φωτιστικά σώματα, το μεγάλο ανασηκωμένο καπό και  η καλαίσθητη ουρά, είναι ορισμένα από τα πράγματα που θα σου τραβήξουν την προσοχή. Να σημειώσουμε ότι το ιταλικό μοντέλο είναι μακρύτερο από το Mazda κατά 130 χλστ. και φαρδύτερο κατά 10 χλστ. Σημειώστε πως η κατασκευή του αυτοκινήτου γίνεται στην Ιαπωνία, όπου και μεταφέρεται ο κινητήρας της Fiat από την Ιταλία.

Advertisement
Advertisement

Με ποιοτικό και όμορφο εσωτερικό
Το εσωτερικό του Fiat 124 προέρχεται αυτούσιο από το ιαπωνικό MX-5. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με ένα οδηγοκεντρικό περιβάλλον και απολύτως ποιοτικό. Εκτός των «συμβατικών» οργάνων που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός, στο κέντρο του ταμπλό φιλοξενείται η οθόνη του συστήματος infotainment o χειρισμός του οποίου γίνεται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη δίπλα στον οδηγό. Σε επίπεδο χώρων το εσωτερικό μπορεί να φιλοξενήσει 2 επιβάτες με την απουσία θηκών για μικροαντικείμενα να προβληματίζει αρκετές φορές. Τέλος, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 140 λίτρων.

Advertisement

Fun to drive…σε όλα του
Στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς το Fiat 124 Spiderέρχεται να δώσει ρέστα. Το πισωκίνητο μοντέλο «εκμεταλλεύεται» πλήρως το χαμηλό βάρος του αμαξώματος με την κατανομή 50-50, τη δομή της ανάρτησης, το «ακαριαίο» τιμόνι και τα 140 άλογα του κινητήρα και έτσι μπορεί να σου δώσει απίστευτες δόσεις ευχαρίστησης όταν το επιδιώξεις. Αν και ο κινητήρας εμφανίζει κάποια υστέρηση στις χαμηλές στροφές, το κοντό κιβώτιο με την εξαιρετική αίσθηση κερδίζει την παρτίδα και έτσι ο συνδυασμός είναι ιδανικός.

Καθ΄ οδόν το ιταλικό μοντέλο σε ταξιδεύει σταθερά με κάθε λογής ταχύτητα. Αν επιλέξεις να κινηθείς γρήγορα και σε δρόμο με καλή άσφαλτο μπορείς να ανεβάσεις υψηλούς ρυθμούς απροβλημάτιστα, ενώ στις προθέσεις είναι το παιχνίδι με την ουρά, το 124 Spider θα σε αποζημιώσει. Ωστόσο, δε θα λέγαμε όχι στην ύπαρξη μπλοκέ διαφορικού που θα  χάριζε στο αμάξωμα ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Advertisement

Η τιμή εκκίνησης του μοντέλου τοποθετείται στα 32.000 ευρώ και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα από πλευράς εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό roadster μοντέλο που κάνει τη διαφορά αυτή τη στιγμή.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.368 cc
Ισχύς: 140/ 5.000 rpm
Ροπή: 240/2.250 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,5 sec
Τελική ταχύτητα: 215 km/h
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 9,5 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 148 gr/km
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Βάρος: 1.125 kg
Χώρος αποσκευών: 140 λίτρα
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.054/1.770/1.233 mm
Τέλη Κυκλοφορίας: 274 ευρώ
Τιμή: Από 32.000 ευρώ

Advertisement