Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συμπληρώνουμε πάνω από 5.000 Km με το Fiat Tipo

Ελλάδα 4:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συμπληρώνουμε πάνω από 5.000 Km με το Fiat Tipo

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συμπληρώνουμε πάνω από 5.000 Km με το Fiat Tipo

ΔΟΚΙΜΕΣ

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για το νέο ιταλικό μικρομεσαίο με το γνωστό από τη δεκαετία του ’90 όνομα, το Tipo, αλλά και την τέχνη, (περί αυτής πρόκειται) της Fiat να κατασκευάζει αυτοκίνητα που μιλούν στο συναίσθημα.

Advertisement
Advertisement

Δοκιμή μακράς διάρκειας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (gt@newsauto.gr)

Αφορμής δοθείσης, πήραμε τα βουνά και τα λαγκάδια, τους κάμπους και τις οροσειρές και ξαμοληθήκαμε κάνοντας 5.000 εξαντλητικά km πίσω από το τιμόνι του νέου Tipo. Η ετυμηγορία οπωσδήποτε θετική, αφού ακόμη και ο πιο προκατειλημμένος, έλαβε τις πιο ηχηρές αποστομωτικές απαντήσεις. Τίποτα δεν έτριξε, τίποτα δεν βρόντηξε, τίποτα δεν μας έκανε να αισθανθούμε άβολα όλο αυτό το διάστημα του ενός μήνα που αρκετοί από εμάς εμπιστευθήκαμε τις μετακινήσεις μας στον αφανή Ιταλό ήρωα. Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο λέει το ρητό και στην περίπτωση της Fiat ισχύει απόλυτα. Με πλούσιους χώρους, καλή αναλογικά ποιότητα κατασκευής, πιστή συναρμολόγηση, χαμηλή κατανάλωση ανεξαρτήτως συνθηκών αλλά και ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να αποτελεί κλισέ, το Tipo σε βάζει από μόνο του στην κατηγορία εκείνων που θα μιλήσουν κολακευτικά γι αυτό και πιθανότατα θα το προτείνουν σε άλλους για αγορά.

Περί εικόνας και πρακτικότητας…

Advertisement
Advertisement

Εάν μας ρωτήσετε για την πρώτη εντύπωση από αυτό που διακρίνουμε εξωτερικά στο 5θυρο, τότε μόνο καλά λόγια θα έχουμε να πούμε, με κλου φυσικά την εκκεντρική ουρά με τα εντυπωσιακά φωτιστικά.

Η έκπληξη συνεχίζεται και αφότου επιβιβαστείς στην καμπίνα. Τα υλικά κατασκευής ειδικά στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι μαλακά, προσφέροντας αναβαθμισμένη αίσθηση, με τις εκπτώσεις στην ποιότητα και το φινίρισμα να κάνουν την εμφάνισή τους μόνο στο κάτω μέρος του ταμπλό και στις πόρτες. Κατανοητό εν μέρει, προκειμένου και το κόστος να συγκρατηθεί σε λογικό επίπεδο, αλλά ορισμένα «κομμάτια» δείχνουν «φθηνά», τόσο στην αφή όσο και στην όψη, αλλοιώνοντας εν μέρει ένα σύνολο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην κλάση.

Από την άλλη, η εργονομία είναι καλή, όπως και οι χώροι για μικροαντικείμενα. Χωροταξικά, τα 2.636 mm του μεταξονίου δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε (τουλάχιστον) τέσσερις ενήλικες να μπορούν να μεταφερθούν με μεγάλη άνεση, ακόμη και στην περίπτωση που το ανάστημά τους υπερβαίνει τον μέσο όρο.

Advertisement

Ιταλική ψυχή

Ο τετρακύλινδρος 1.3 diesel κινητήρας αποδίδει 95 ίππους και 20,4 kgm ροπής στις 1.500 rpm. Σε γενικές γραμμές, καταφέρνει να κινεί με αξιοπρέπεια και αρκετά οικονομικά (6,9 lt/100 km η μέση δοκιμής), το ογκώδες αμάξωμα του Tipo, αλλά μέχρι εκεί, μην περιμένετε θαύματα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μοιάζει και είναι οριακός για το μέγεθος του οικογενειακού Fiat, ενώ δεν τον βοηθά και το κιβώτιο των 5 σχέσεων, (η πρώτη είχε μία τάση να «σκαλώνει», ενώ οι υπόλοιπες σχέσεις επιλέγονταν πιο εύκολα). Η πλούσια ροπή πάντως και η σωστή κλιμάκωση των σχέσεων σώζουν τα προσχήματα, με το Tipo να καλύπτει έντεχνα και έξυπνα τις όποιες αδυναμίες προκύπτουν από τον συγκεκριμένο αναγκαίο συνδυασμό, προκειμένου να μην ξεφύγει το κόστος. Ο ρυθμός που αποκτάς κατά την κίνηση του νέου Fiat είναι ικανοποιητικός. Εάν θέλεις το κάτι παραπάνω υπάρχει φυσικά και ο 1.6 MTJ επίσης πετρελαίου που δοκιμάσαμε και σβήνει μεμιάς τις όποιες ατέλειες, με δύναμη, περισσότερη ροπή και συνολικά μεγαλύτερη ευεξία στη λειτουργία του.

Advertisement

Απροσδόκητα καλό στο δρόμο

Το Tipo πατάει στην άσφαλτο με σιγουριά αλλά και με αρχοντιά, τουλάχιστον όχι με εκείνη την «κακομοιριά» των φτηνών μικρών σεντάν του παρελθόντος που κάθε βήμα θύμιζε σούπερ μίνι με προσθήκη ουράς. Άνεση και ποιότητα κύλισης στην πρώτη γραμμή ξεκάθαρα, θα πρέπει δηλαδή να είσαι εμμονικά προκατειλημμένος για να μην παραδεχτείς πως αμφότερες συγκαταλέγονται εξίσου σε ανάλογες αξιοπρεπείς ευρωπαϊκές υλοποιήσεις. Στο κομμάτι του «οδηγείν» πάνω-κάτω ξέρεις τι περιμένεις. Χωρίς εκπλήξεις, ο οικογενειάρχης θα εισπράξει ωμά την ασφάλεια μέσα από υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και ουδετερότητα χωρίς την ανάλογη αίσθηση. Ε, και; Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα κι εκεί το Tipo δεν αμφισβητείται. Στη διάθεσή του οδηγού υπάρχει ένα σχετικά καλό (αλλά όχι επικοινωνιακό) σε απόκριση τιμόνι, μια ανάρτηση που απορροφά, δεν σε εκνευρίζει με κλίσεις και εντέλει δεν εκθέτει τους τεχνικούς καθώς επίσης και ικανοποιητικά φρένα, τα οποία όμως κουράζονται κάπως γρήγορα, στην περίπτωση που λησμονήσεις το ύφος του οικογενειακού αυτοκινήτου.

Πράσινο φως…

Advertisement

Συμπερασματικά και εφ’ όλης της ύλης, λέμε “yes” στον Ιταλό που τολμά ακόμη να… κλέβει πορτοφόλια στη σχέση αξίας-τιμής και να σέβεται ακόμη και εκείνον που δεν έχει…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1.248 cc

Ισχύς: 95 PS /3.750 rpm

Ροπή: 20,4 kgm /1.500 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

Τελική ταχύτητα: 182 km/h

Επιτάχυνση 0-100 km: 11,5 sec

Μεικτή κατανάλωση: 6,9 lt/100 km (δοκιμής)

Εκπομπές CO2: 98 gr/km

Βάρος: 1.260 kg

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.500/1.780/1.480 mm

Χώρος αποσκευών: 440 lt

Τέλη κυκλοφορίας: 120 €

Τιμή: από 15.350€ το 1.3 MTJ (με προσφορά)

Fiat-Tipo-Long-term-640Fiat-Tipo-Long-term-inter-640Fiat-Tipo-Long-term-back-640