Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποκλειστικό: Οδηγούμε το ελληνικό Super K της Keraboss

Ελλάδα 3:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκλειστικό: Οδηγούμε το ελληνικό Super K της Keraboss

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποκλειστικό: Οδηγούμε το ελληνικό Super K της Keraboss

ΔΟΚΙΜΕΣ

Καθίσαμε πίσω από το τιμόνι του Super K Keraboss, που πήρε επίσημα έγκριση τύπου και κυκλοφορήσαμε περήφανα με τις ελληνικές πινακίδες στους δημόσιους δρόμους της πόλης.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η είδηση του πρώτου ελληνικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα να μας άφησε έκπληκτους τις τελευταίες ημέρες, αλλά για τους Παύλο και Στέλλα Κεραμπός ήταν ένα αποτέλεσμα που ήρθε μετά από σκέψη, μεράκι και αστείρευτη επιμονή.

Το newsauto δεν έχασε στιγμή και ήρθε σε επαφή με την εταιρεία για να μιλήσει και να οδηγήσει το αυτοκίνητο που κατασκευάζεται και συναρμολογείται εξολοκλήρου επί ελληνικού εδάφους, ονόματι Super K.

8 χρόνια «κολλημένο» στη γραφειοκρατία

Μόλις φτάσαμε στα γραφεία της Keraboss Cars Manufacturing μας περίμεναν από έξω τρία διαφορετικά Super K, ενώ τα τηλέφωνα δεν είχαν σταματήσει να χτυπάνε από ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο. Η ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Παύλο Κεραμπός (βιαζόμασταν να οδηγήσουμε το Super K ) έγινε με σκοπό τη γενική ενημέρωση πάνω στο αυτοκίνητο και πως το Super K το έχει σαν… παιδί του. Αυτό φάνηκε από το πώς έλαμπε το πρόσωπο του κάθε φορά που αναφερόταν στο πρώτο του δημιούργημα που παίρνει έγκριση από το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών και κυκλοφορεί νόμιμα με ελληνικές πιστοποιήσεις.

Advertisement
Advertisement

Από την άλλη, η σύζυγος του Παύλου, Στέλλα Κεραμπός αποτελεί την αεικίνητη δύναμη της εταιρείας, με το μυαλό της να παιδεύεται κάθε δευτερόλεπτο για το πως το καλό μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο. Μάλιστα, συζητήσαμε για το πόσο δύσκολο είναι ένα αυτοκίνητο να περάσει όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις και πόσα μερόνυχτα πέρασαν για ολοκληρωθεί το πρότζεκτ Super K, το οποίο ήταν για… 8 χρόνια «κολλημένο» στην κρατική γραφειοκρατία.

Η Στέλλα και ο Πέτρος Κεραμπός

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία είναι αυτή που θα σε κάνει ακόμα και να χάσεις τον στόχο σου. Σύμφωνα με τον Παύλο, ο μόνος λόγος που δεν κατάφεραν αρκετοί να φτάσουν μέχρι το τέρμα και να παράγουν ένα ελληνικό αυτοκίνητο είναι γιατί δεν είχαν υπομονή και επιμονή.

Αναμφίβολα το Super K δεν περνά απαρατήρητο

Στόχος, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, δεν είναι η μαζική παραγωγή, αλλά η κατασκευή το πολύ 75 αυτοκινήτων το χρόνο. Άλλωστε, δεν είμαστε καμία αυτοκινητοβιομηχανία που… ρίχνει δισεκατομμύρια στην εξέλιξη και στην παραγωγή κάποιου νέου μοντέλου είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Κεραμπός. Επομένως, το Super K κατατάσσεται στα οχήματα μικρής σειράς παραγωγής Μ.Ο.Ι.Κ. (Μεμονωμένα Οχήματα Ιδιαίτερης Κατασκευής) και η τιμή του είναι περίπου στις 22.000 ευρώ (+ ΦΠΑ).

Όλα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την πρακτικότητα και την… καλοπέραση των επιβατών

Super K, ένα fun car

Advertisement

Λίγο πριν περάσουμε στο εσωτερικό και την οδηγική μας εμπειρία, η εξωτερική σχεδίαση είναι ιδιαίτερη, αλλά απόλυτα πρακτική. Όλα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό τη διευκόλυνση και… την καλοπέραση τόσο των επιβατών όσο και του ιδιοκτήτη. Το μήκος του φτάνει τα 3,375 μέτρα, το πλάτος του τα 1,560 μέτρα και το ύψος του τα 1,590 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,150 μέτρα. Παρά την εμφάνιση και τη γενναιόδωρη απόστασή του από το έδαφος, το αυτοκίνητο δεν χαρακτηρίζεται ως ένα off-road animal, αλλά ως ένα island car.

Αναλυτικότερα, αποτελείται από πολυεστέρα με το σασί να είναι γαλβανιζέ. Αυτά τα υλικά δεν επηρεάζονται από την υγρασία και το αλάτι της θάλασσας και απαιτούν ιδιαίτερα μικρή συντήρηση. Έτσι, ο κατασκευαστικός τρόπος και τα υλικά του Keraboss, το καθιστούν κατάλληλο για τα νησιά και τους επαγγελματίες του χώρου των ενοικιαζόμενων (rent a car).

Advertisement

Το Super K πατάει επάνω σε 15άρες ζάντες αλουμινίου και ελαστικά που έχουν επιλεγεί ειδικά για αυτό το αυτοκίνητο. Ο λόγος; Η ανθεκτικότητα, η ασφάλεια και η σταθερότητα. Εάν κάποιος αποφασίσει να αλλάξει τους τροχούς με κάτι πιο… σκληροπυρηνικό, σίγουρα να αποφύγει να το συζητήσει με την εταιρεία, μιας και δεν πρόκειται να πάρει την… ευλογία του Παύλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Super K θα προσφέρεται τόσο σε διθέσια όσο και σε τετραθέσια διάταξη.

Περνώντας στο εσωτερικό, εκεί συναντάμε μια γνώριμη εικόνα από τα smart της σειράς 451. Ουσιαστικά, το τιμόνι, τα όργανα, τα καθίσματα και το ταμπλό είναι δανεισμένα από το δημοφιλές λιλιπούτειο μοντέλο. Ακόμα το Super K έχει προαιρετικά τη δυνατότητα προσθήκης κλιματισμού, ωστόσο από την οπτική του κατασκευαστή δεν είναι κάτι απαραίτητο, μιας και μπορεί να “γδυθούν” όλα τα παράθυρα, καθώς και η οροφή με αποτέλεσμα να αερίζεται επαρκώς η καμπίνα.

Advertisement

Στο δρόμο, μόλις από τα πρώτα μέτρα αντιλαμβάνεσαι ότι η ανάρτηση δουλεύει ιδανικά για τους ελληνικούς δρόμους. Άνετο, χωρίς να σημειώνει ιδιαίτερα κλίσεις το αμάξωμα κατά τις κλειστές στροφές και εννοείται ότι δεν λέει όχι να κινηθεί σε ανώμαλο δρόμο. Είπαμε, στους νησιωτικούς δρόμους ταιριάζει απόλυτα! Είναι αισθητή η στιβαρή κατασκευή, αλλά μην περιμένετε υψηλές πολυτέλειες στο εσωτερικό, απλά διαθέτει όλα όσα ακριβώς χρειάζεται κανείς για την εύκολη μετακίνηση του.

Στο πίσω μέρος βρίσκεται ο γνώριμος χιλιάρης κινητήρας της Mitsubishi, ο οποίος αποδίδει 72 ίππους και συνδυάζεται με ένα αυτόματο/σειριακό κιβώτιο 5 σχέσεων. Είναι πολύ οικονομικός και αξιόπιστος ο εν λόγω κινητήρας και το ρεζερβουάρ των 32 λίτρων, χαρίζει αρκετά χιλιόμετρα και άφθονα… χαμόγελα. Φυσικά δεν λείπουν τα συστήματα ασφαλείας, όπως τα ABS και ESP και οι αερόσακοι.

Όπως έχετε καταλάβει, το Super K δεν είναι ακόμα ένα αυτοκίνητο στην αγορά, αλλά σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία Keraboss κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια να πάρει τις σχετικές πιστοποιήσεις από το ελληνικό κράτος και αυτό είναι το έναυσμα για την εγχώρια αγορά, να επιμείνει και να προσφέρει -περήφανα- τα δικά της προϊόντα. Τέλος, στην ερώτηση μας για το αν περιμένουμε και κάτι καινούργιο από την Keraboss, η απάντηση ήταν…. φυσικά!

Περισσότερα μπορεί να μάθει κανείς στο τηλέφωνο 210-6420962 ή να δει από κοντά το αυτοκίνητο στην οδό Βριλησσού 19, ΤΚ 11476, στο Πολύγωνο της Αθήνας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Keraboss Super K
Κινητήρας: 1.000 κ.εκ.
Ισχύς: 72 PS
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο/σειριακό 5 σχέσεων
Τέλη κυκλοφορίας: 120 ευρώ
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 3.375/1.560/1.590 mm
Μεταξόνιο: 2.150 mm
Βάρος: περίπου 800 kg
Φρένα: Δισκόφρενα/Ταμπούρα
Τιμή: 22.000 ευρώ (+ΦΠΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Τι γίνεται με τη Next.e.Go στην Ελλάδα; Πού θα κατασκευάσει εργοστάσιο;
Namco (Pony): Ζητάμε τη στήριξη της Κυβέρνησης
Το Ελληνικό hypercar Chaos των 3.000 ίππων αποκαλύπτεται