Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χέρια μας το Peugeot RCZ: Mamma mia…

Ελλάδα 9:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα χέρια μας το Peugeot RCZ: Mamma mia…

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χέρια μας το Peugeot RCZ: Mamma mia…

ΔΟΚΙΜΕΣ

Για όσους ασχολούνται με το body talking, τη γλώσσα του σώματος αν προτιμάτε, το Peugeot RCZ ακολουθεί την παλιά καλή συνταγή: χαμηλό και φαρδύ όπως πρέπει να είναι ένα σπορ όχημα με μεταξόνιο 2.612 mm. Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση των 200 PS, η οποία στα χαρτιά έχει επιδόσεις υπεραυτοκινήτου και στην πράξη τις επιβεβαιώνει. Το RCZ έχει όλες τις χάρες των Peugeot: άνετη ανάρτηση που ταυτόχρονα κρατά πολύ καλά ενώ το αμάξωμα δεν παίρνει καθόλου κλίσεις, πολύ καλή ποιότητα κύλισης, επαρκή ηχομόνωση και εργονομικά καλαίσθητα καθίσματα που στηρίζουν σωστά το σώμα του οδηγού. Ο μόνος θόρυβος που γίνεται αισθητός κατ’ επιλογή των κατασκευαστών είναι ο στακάτος ήχος της εξάτμισης.

Advertisement
Advertisement

Το RCZ επιταχύνει με καταιγιστικό ρυθμό, παρά ταύτα ακόμη και η πιο γρήγορη αλλαγή στο θετικό εξάρι κιβώτιο με την κοντή κλιμάκωση δεν μπορεί να διαταράξει την καλοζυγισμένη ισορροπία του αμαξώματος. Για να νιώσετε σε τι αναφερόμαστε υπολογίστε ότι το RCZ χρειάζεται 7 sec για να φτάσει από στάση στα 100 km/h, παρότι για να συμβεί αυτό απαιτούνται δύο αλλαγές ταχυτήτων.

[nggallery id=77]

Η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου κάνει τη διαφορά σε επαρχιακό δρόμο με στροφές. Αυτό γιατί μπορείς παντού να περνάς με μια σχέση πάνω, χάρη και στη ροπή του turbo κινητήρα, πρόκειται για μια οδηγική τεχνική που ταιριάζει γάντι στο χαρακτήρα του RCZ. Το τιμόνι έχει άριστη πληροφορία και η κατευθυντικότητα του RCZ είναι εφάμιλλη της Cayman. Στις αλλαγές πορείας το σπορ κουπέ της Peugeot συμπεριφέρεται αρχοντικά. Χωρίς υστερίες, με ραφιναρισμένες αντιδράσεις και «διακριτικές» παρεμβάσεις από τα ηλεκτρονικά, επιτρέπει στον οδηγό να κινηθεί πολύ γρήγορα και με ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Πέρα από τα όρια της λογικής και του δρόμου το RCZ έχει πολλά περιθώρια ακόμη. Είναι προφανές πως οι Γάλλοι έχουν στα χέρια τους μια πλατφόρμα που μπορεί να  αντέξει πολύ περισσότερα άλογα. Στην Εθνική ενεργοποιείς το cruise control και αξιοποιείς το αθόρυβο της καμπίνας και το σύστημα Bluetooth του αυτοκινήτου για να κάνεις τα τηλέφωνά σου.
Πρόκειται, χωρίς περιστροφές, για το καλύτερο σπορ αυτοκίνητο που έχουμε οδηγήσει εδώ και καιρό. Η τιμή του (33.180 ευρώ) κρίνεται χαμηλή γι’ αυτά που προσφέρει. Για κάτι ανάλογο made in Germany σχεδόν δεν φτάνουν τα διπλά λεφτά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 200 PS/6.800 rpm
Ροπή: 28,0 kgm/1.700
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 240 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,3 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 10,6 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 159 gr/km
Βάρος: 1.297 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.287/1.845/1.359 mm
Χώρος αποσκευών: 321 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 240 ευρώ ετησίως
Τιμή: 33.180 ευρώ