Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το υβριδικό Toyota Yaris

Ελλάδα 19:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε το υβριδικό Toyota Yaris

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το υβριδικό Toyota Yaris

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τα σουπερμίνι έχουν εξελιχθεί ως το κύριο (αν όχι το μοναδικό) αυτοκίνητο κάθε νέας ελληνικής οικογένειας. Φυσιολογική εξέλιξη, αν σκεφτούμε ότι το ζητούμενο είναι το χαμηλό κόστος αγοράς και χρήσης. Απέναντι στα Opel Corsa και Citroen C3, δημοφιλή μοντέλα με εξαιρετικά οικονομικούς diesel κινητήρες, η Toyota λανσάρει στην ελληνική αγορά, το Yaris Hybrid. Είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε επ’ ευκαιρία της παρουσίασής του από την Toyota Ελλάς και να το οδηγήσουμε τόσο στη διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα όσο και στο κομμάτι που φιλοξενεί την ανάβαση Ριτσώνας.

Advertisement
Advertisement

Σε σχέση με το συμβατικό Yaris, το υβριδικό μοντέλο προσφέρει τους ίδιους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους (286 lt). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τοποθέτησης της μπαταρίας κάτω από τα πίσω καθίσματα. Το υβριδικό σύστημα HSD αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1.5 με ισχύ 75 PS και ένα μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ, με απόδοση 61 PS, οι οποίοι συνεργάζονται με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης E-CVT. Το συνολικό βάρος του υβριδικού συστήματος ανέρχεται σε 201 kg, είναι δηλαδή κατά 42kg πιο ελαφρύ από αυτό του Auris Hybrid.

Η συνδυαστική ισχύς του υβριδικού συστήματος φθάνει τα 100 PS, χαρίζοντας στο Yaris Hybrid επιτάχυνση 0-100 σε 11,8 sec και τελική ταχύτητα 165 km/h. Το σημαντικό νέο αφορά βέβαια τα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων. Η Toyota ανακοινώνει μόλις 3,5 lt/100 km σε μεικτό κύκλο, αριθμός που αντιστοιχεί σε 79 g.CO2 ανά km. Μάλιστα στον αστικό κύκλο (όπου καταγράφεται συχνότερη αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα), η κατανάλωση υποχωρεί στα 3,1 lt/100 km. Φυσιολογικά λοιπόν, η αυτονομία μπορεί να αγγίξει τα 1.000 km με ένα γέμισμα.[nggallery id=606]

Κινούμενο με ταχύτητα έως 50 km/h και για απόσταση έως 2 km, το Yaris Hybrid λειτουργεί αυτόματα ως ηλεκτρικό αυτοκίνητα, στην θέση λειτουργίας EV. Στο  ECO mode, η απόκριση του γκαζιού μειώνεται και το σύστημα κλιματισμού ρυθμίζεται ανάλογα για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Οδηγώντας το νέο Yaris Hybrid ιδίως σε κλειστά κομμάτια, αντιλαμβάνεσαι την πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο βάρος και η διαφορετική κατανομή του σε σχέση με τις βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Οι επεμβάσεις στα ελατήρια και τα αμορτισέρ έχουν ως αποτέλεσμα το υβριδικό σουπερμίνι της Toyota να «πατά» με περισσότερη αυτοπεποίθηση στην άσφαλτο.

Το τιμόνι είναι μεν ελαφρύ, αλλά παρέχει σωστή αίσθηση στους γρήγορους ρυθμούς. Η ένστασή μας έχει να κάνει με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εμπλοκή του βενζινοκινητήρα όταν πατάς το πόδι με δύναμη στο γκάζι. Αυτά τα 1-2 «χαμένα» sec μπορεί να σε εκνεύριζαν αν καθόσουν πίσω από το τιμόνι ενός υβριδικού GT, όχι όμως και σε ένα αυτοκίνητο με το χαρακτήρα του Yaris Hybrid.

Με τιμές που αρχίζουν από τα 17.500 ευρώ για το επίπεδο εξοπλισμού Active, το υβριδικό σουπερμίνι της Toyota είναι κατά σχεδόν 3.000 ευρώ πιο ακριβό από τη βασική έκδοση του Yaris 1.4 diesel. Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί σε βάθος χρόνου από τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και τη σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση μέσα στην πόλη. Για όσους όμως διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση, τότε η πετρελαιοκίνητη έκδοση είναι η λογική επιλογή. Το νέο Yaris Hybrid συνοδεύεται από τριετή/100.000 km εγγύηση, που επεκτείνεται σε πέντε χρόνια/100.000 km για τα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος.

Advertisement

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (1.5 HSD)
Κινητήρας: 1.497 cc
Συνδυαστική ισχύς: 100 PS στις 4.800 rpm
Ροπή: 11,3 kgm στις 3.600-4.400 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρόσθιους τροχούς
Κιβώτιο: e-CVT
Τελική ταχύτητα: 165 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 11,8 sec
Μικτή κατανάλωση (lt/100 km): 3,5 (εργ.).
Εκπομπές CO2: 79 gr/km
Βάρος: 1.150 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.905/1.695/1.510 mm
Χώρος αποσκευών: 286 lt
Τέλη κυκλοφορίας:
Τιμή: από 17.500 ευρώ

Advertisement