Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιοι Ελληνες είναι αισιόδοξοι;

Ελλάδα 23:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι Ελληνες είναι αισιόδοξοι;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιοι Ελληνες είναι αισιόδοξοι;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

… και αυτοί είναι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες οδηγοί, οι οποίοι – με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση- χαρακτηρίσουν τον εαυτό του με θετικό επίθετο. Κι όλα αυτά παρότι η Ελλάδα κατέχει εδώ και δεκαετίες τη θλιβερή πρωτιά θανάτων απο τροχαία ατυχήματα, στην Ευρώπη…

Advertisement
Advertisement

Δυο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για να πάμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια διακοπές. Η δική μας συμπεριφορά στο δρόμο αλλά και η κατάσταση του οχήματός μας. Όσον αφορά την επιθετική οδική συμπεριφορά, στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί η.. μοιρολατρία. Λιγότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους (49%) πιστεύουν ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Οι Έλληνες οδηγοί (33%) ανήκουν στους πιο απαισιόδοξους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και ακολουθούν οι Γερμανοί (36%) και οι Σλοβάκοι (32%). Ωστόσο, οι οδηγοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους. Όταν οι οδηγοί ρωτήθηκαν σχετικά με τα θετικά χαρακτηριστικά τους, σε ποσοστό 95% χρησιμοποίησαν ένα θετικό επίθετο: «προσεκτικός» (79%), «ήρεμος» (42%) ή «ευγενικός» (20%) αντίθετα με μόνο το 22% που χρησιμοποίησε αρνητικά επίθετα (μόνο 16% των Ελλήνων ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους «αγχωμένους»).

Και όταν καλούνται να χαρακτηρίσουν την οδηγική συμπεριφορά των συμπατριωτών τους, χρησιμοποιούν σε ποσοστό 98% ένα αρνητικό επίθετο και τις περισσότερες φορές τους κρίνουν «ανεύθυνους» (66%), «επικίνδυνους» (39%) «αγχωμένους» (33%) και «επιθετικούς» (32%). Παρόλο που η απροσεξία θεωρείται η πρωταρχική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων (59% των απαντήσεων), και ακολουθεί το αλκοόλ (55%) και η ταχύτητα (46%), η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Έλληνες οδηγούς: o Πάνω από 1 στους 2 οδηγούς (55%) δηλώνει ότι πραγματοποιεί κλήσεις ενώ οδηγεί χωρίς τη χρήση hands free (32% ο μέσος όρος στην Ευρώπη).

Advertisement
Advertisement

Σε αυτούς ανήκει το 62% είναι κάτω των 35 ετών. o 52% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με μικρό ακουστικό ψείρα ή ακουστικά (31% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 56 % όσων είναι κάτω των 35 ετών. o 55% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με ένα σύστημα ανοιχτής συνομιλίας Bluetooth (42% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 52 % κάτω των 35 ετών. o 31% των Ελλήνων οδηγών στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, εκ των οποίων το 50 % κάτω των 35 ετών. o 25% των Ελλήνων οδηγών ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς για κάποιο συμβάν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω ενός συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης ενώ οδηγούν.