Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βενζίνη ή diesel: Τι αγόρασαν οι Έλληνες τον Ιανουάριο;

Ελλάδα 16:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βενζίνη ή diesel: Τι αγόρασαν οι Έλληνες τον Ιανουάριο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βενζίνη ή diesel: Τι αγόρασαν οι Έλληνες τον Ιανουάριο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Με το δεξί ξεκίνησε η ελληνική αγορά αυτοκινήτου το 2019, αφού ο Ιανουάριος έκλεισε τις πωλήσεις του με 9.212 πωλήσεις και αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Τι καύσιμο όμως επέλεξαν τον πρώτο μήνα του έτους οι αγοραστές;

Advertisement
Advertisement

Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων της χώρας μας σημείωσαν αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα του έτους, με την αγορά να ξεκινά ανοδικά το έτος έχοντας σαν «προίκα» και την αύξηση κατά 17,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων του 2018.

Παράλληλα, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και στον πρώτο μήνα του έτους οι Έλληνες αγοραστές επέλεξαν τον Ιανουάριο ως επί το πλείστον νέα μοντέλα με κινητήρες βενζίνης, οι ταξινομήσεις των οποίων αντιπροσώπευσαν το 61,5% (5.668 αυτοκίνητα) επί των πωλήσεων όλων των νέων αυτοκινήτων.

Σε αντίθεση με τη βενζίνη, το άλλοτε κραταιό στη χώρα μας diesel μείωσε περαιτέρω το μερίδιό του τον πρώτο μήνα του 2019, αφού πωλήθηκαν μόνο 3.002 νέα πετρελαιοκίνητα επιβατικά μοντέλα (32,6%).

Advertisement
Advertisement

Το υπόλοιπο 5,9% της αγοράς του Ιανουαρίου αφορούν οι πωλήσεις υβριδικών, ηλεκτρικών, καθώς και αυτοκινήτων με CNG και LPG (εργοστασιακά), με τις τρεις πρώτες κατηγορίες να έχουν μια σαφή ανοδική τάση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε,  ότι παρότι όλο το 2018 πωλήθηκαν μόλις 69 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ήδη τον Ιανουάριο είχαμε 17 ταξινομήσεις μοντέλων του είδους.

Ανά μοντέλο, το πιο δημοφιλές βενζινοκίνητο αυτοκίνητο του Ιανουαρίου ήταν το Toyota Yaris με 428 πωλήσεις, ενώ στο diesel πρώτο σε πωλήσεις ήταν το Peugeot 308 με 259 αυτοκίνητα.

Advertisement

Μάλιστα, βλέπουμε πλέον μια στροφή του κόσμου προς τη βενζίνη στα αυτοκίνητα της μικρής κατηγορίας τα οποία είναι και τα πιο δημοφιλή συνολικά της αγοράς, σε αντίθεση με το diesel που πλέον επιλέγεται σε πιο μεγάλες κατηγορίες (π.χ. 2ο και 3ο σε πωλήσεις μοντέλο diesel του περασμένου μήνα ήταν δύο crossover/SUV, το Nissan Qashqai με 173 αυτοκίνητα και το Dacia Duster με 163).

Από εκεί και πέρα, πρώτο σε πωλήσεις υβριδικό μοντέλο του Ιανουαρίου ήταν το Toyota C-HR με 164 αυτοκίνητα, πρώτο φυσικού αερίου το Fiat Panda (67 ταξινομήσεις), στο LPG από τα 17 εργοστασιακά που πωλήθηκαν τα 16 ήταν Opel Corsa, ενώ τέλος πιο δημοφιλές ηλεκτρικό ήταν το smart fortwo με 6 νέες ταξινομήσεις.

Advertisement