Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Toyota 222D: Το άγνωστο rally car (+video)

Ελλάδα 15:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota 222D: Το άγνωστο rally car (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Toyota 222D: Το άγνωστο rally car (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Αν τα αυτοκίνητα του Group B, έφερναν εφιάλτες στους οδηγούς, η εξέλιξή τους, αυτά του Group S, πρέπει να ήταν ο τρόμος με τέσσερις ρόδες. Η Toyota πρόλαβε και δημιούργησε το δικό της μοντέλο στην κατηγορία με απόδοση από 350-800 ίππους.

Advertisement
Advertisement

Μοιάζει με το MR2 αλλά πολλοί υποστηρίζουν πως τα μοναδικά κοινά τους σημεία, είναι το σχήμα και τα σήματα της Ιαπωνικής εταιρίας.

Η Toyota μπήκε στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 1957, με ένα Crown στο ράλι Round Australia Trial. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε μια γεύση επιτυχίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, στον αγώνα των 1000 Λιμνών του 1975 με την Corolla. Στην δεκαετία του 1980, ήταν η κυριαρχία του Group B και οι φιλοδοξίες της Toyota έγιναν μεγαλύτερες.

Advertisement
Advertisement

Το WRC , όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κέρδισε έντονη φήμη χάρη στα αυτοκίνητα του Group B. Ο ήχος του κινητήρα, οι ταχύτητες με τριψήφιο αριθμό χιλιομέτρων και οι φλόγες που «πετούσε» το Audi Quattro στο Ράλι Πορτογαλίας, είναι οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό.

Το group B και το τέλος του

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Toyota Ιαπωνίας και στην Κολωνία, όπου είχε την έδρα του το αγωνιστικό τμήμα (Toyota Team Europe εκείνη την εποχή), ήθελαν ένα κομμάτι αυτής της δόξας. Η Celica αγωνιζόταν αλλά δεν πρωταγωνιστούσε και δυστυχώς, η Ιαπωνική εταιρία δεν μπορούσε να φτιάξει ένα αυτοκίνητο προδιαγραφών Group B εκείνη τη στιγμή.

Advertisement

Όμως η Toyota είδε την ευκαιρία να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο το 1985 με την ανακοίνωση του Group S, μια κατηγορία που απαιτούσε μόνο δέκα αυτοκίνητα έγκρισης τύπου αντί για τα 200 του Group Β. Δυστυχώς για όλους, η κατηγορία σταμάτησε τον Μάιο του 1986 μετά τον θάνατο των Henri Toivonen και του συνοδηγού του Sergio Cresto στο ράλι του Γύρου της Κορσικής. Μια μέρα μετά, ο τότε πρόεδρος της FISA Jean-Marie Balestre, ανακοίνωσε την ακύρωση της κατηγορίας του Group S.

Advertisement

Κωδικός 222D

Το πολλά υποσχόμενο αυτοκίνητο της Toyota βρισκόταν σε εξέλιξη τον Μάιο του 1986 (το πρώτο πρωτότυπο του 222D ήταν έτοιμο τον Φεβρουάριο του 1985) και οπτικά βασιζόταν στο πρώτο MR2, λόγω της τοποθέτησης του κινητήρα στο κέντρο. Είχε αμάξωμα μονοκόκ με ένα σωληνωτό υποπλαίσιο πίσω για το κιβώτιο ταχυτήτων. Τα φρένα ήταν αεριζόμενα, με την ρύθμισή τους να γίνεται από το κόκπιτ εν κινήσει. Την ανάρτηση αποτελούσαν: Διπλά ψαλίδια μπροστά και πίσω πέντε συνδέσμων, αντιστρεπτικές ράβδοι, αμορτισέρ και ελατήρια. Τέλος, το αυτοκίνητο είχε την κίνηση πίσω ή ήταν και τετρακίνητο. Οι Ιάπωνες, πίστευαν πως η πισωκίνητη έκδοση ήταν καλύτερη στην άσφαλτο και το Xtrac 4WD ήταν καλύτερα στο χώμα. Το παράξενο δεν ήταν εκεί αλλά στους κινητήρες, όπου η Toyota δοκίμασε τέσσερα διαφορετικά μοτέρ. Δύο παραγωγής βελτιωμένα και δύο αγωνιστικά από τους αγώνες Formula Indy και από τα πρωτότυπα του Group C, με 2140 κ.εκ και απόδοση από 360-800 ίππους.

Advertisement

Το αμάξωμα ήταν κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά και μόνο οι πόρτες ήταν ίδιες με του MR2. Σε αντίθεση με το αυτοκίνητο παραγωγής το 222D είχε κανονικά (και όχι αναδυόμενα) φώτα, που καλύπτονταν με Plexiglas. Πολλοί αεραγωγοί και μια γιγάντια αεροτομή ducktail κυριαρχούσαν στο πίσω μέρος. Στο εσωτερικό, αυτό που ξάφνιαζε ήταν οι εκτεθειμένοι σύνδεσμοι του μηχανικού κιβώτιου ταχυτήτων. Με βάρος στα 750 κιλά και ιπποδύναμη στους 800 ίππους η λέξη για τις επιδόσεις ήταν τρόμος.

Ο Ove Andersson και ο Bjorn Waldegaard εξέλιξαν το 222D το χειμώνα του 1985 έως το 1986. Αν και η Toyota Team Europe, είχε μεγάλες ελπίδες για το αυτοκίνητο του Group S. Όμως το μικρό μεταξόνιο, η δύναμη και τα ολόκληρα δευτερόλεπτα καθυστέρησης του turbo δεν βοήθησαν το έργο του 222D. Ωστόσο η Toyota ήταν πρόθυμη να λύσει αυτά τα προβλήματα εάν το Group S προχωρούσε για τη σεζόν του 1987 στο WRC.

Υπάρχουν ακόμη; Που είναι;

Τα 11 αυτοκίνητα, που δημιουργήθηκαν ήταν ταξινομημένα (είχαν αριθμό κυκλοφορίας) στην Ιαπωνία. Βλέπετε η αυτοκινητοβιομηχανία έπρεπε να πληρώσει φόρους για κάθε αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν από χρήματα έρευνας και εξέλιξης, εξ ου και η καταστροφή των περισσότερων 222D (καταστράφηκαν τα οκτώ). Αν και δεν γνωρίζουμε ποιος είχε την προνοητικότητα να τα… σώσει, υπάρχουν τρεις μονάδες. Ένα λευκό αυτοκίνητο για παράδειγμα, εμφανίζεται στο μουσείο της Toyota στο Τόκιο, ένα μαύρο βρίσκεται στην Toyota Motorsport GmbH στην Κολωνία και το τρίτο μαύρο αγοράστηκε από έναν συλλέκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Toyota αναβαθμίζει το RAV4
Οδηγούμε το Toyota bZ4X στη Δανία
Νάρκες, χειροβομβίδες και ΤΝΤ: Οι δοκιμές ενός Land Cruiser 300 (+video)